Доступність посилання

ТОП новини

Результати першого туру виборів-2019. Живий блог

ЦВК – понад 97% протоколів. Лідирують Зеленський і Порошенко

31 березня в Україні відбулося голосування на виборах президента. Центральна виборча комісія підраховує голоси.

Опрацьовано понад 97% протоколів. Лідирують Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

За даними ЦВК, явка склала понад 62,8%. Це з урахуванням закордонного виборчого округу, бо в Україні активність виборців була дещо вищою – 63,53%

Як свідчать дані Національного екзит-полу, президента України оберуть у другому турі (21 квітня).

Відповідно до соціологічних опитувань, перше місце в першому турі посів Володимир Зеленський (30,6%). Друге – Петро Порошенко (17,8%).

За ними йдуть Юлія Тимошенко (14,2%), Юрій Бойко (9,7%), Анатолій Гриценко (7,1%), Ігор Смешко (6,5%), Олег Ляшко (4,7%), Олександр Вілкул (4%), Руслан Кошулинський (1,7%) та Олександр Шевченко (0,5%).

Численні українські та закордонні спостерігачі впродовж голосування фіксували незначну кількість порушень і досі ніхто з них не поставив результати виборів під сумнів.

Юлія Тимошенко не погодилась із даними Національного екзит-полу. Зеленський заявив, що йому байдуже, з ким бути у другому турі. Порошенко сказав, що готовий до «глибокого та предметного діалогу з тими, кого не зміг переконати перед першим туром». Крім того, Бойко заявив, що також розраховує потрапити у другий тур виборів.

Радіо Свобода стежить за розвитком подій. Не пропустіть оновлення.

Серед європейських партнерів України немає категоричного несприйняття когось із кандидатів у президенти. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що для європейців за підсумками виборів в Україні головними є не прізвища кандидатів, а демократичність і відповідність голосування міжнародним стандартам.

Російські ЗМІ «зліпили» за усіма правилами інформаційної війни «криву картинку» про президентські вибори в Україні.

«Сама виборча кампанія стала найбруднішою за всю історію України, а порушення ще до голосування настільки грубі, що незрозуміло, як можна визнати результати таких виборів», – заявив телеведучий Дмитро Кисельоввідразу після закриття дільниць, іще не знаючи, які будуть ці результати, – й інші російські державні телеканали повторили схожі твердження.

Російських спостерігачів і журналістів державних засобів інформації в Україну не впустили, і програми Кисельова «Весті нєдєлі» й інші програми державних телеканалів ліпили свої репортажі з кадрів українських каналів і накладеної начитки російського тексту.

«Під час голосування українська поліція зафіксувала понад дві тисячі порушень… Закордонні спостерігачі різко критикують організацію голосування», – стверджував один із провідних телеканалів «Росія-24»

Це рівно до навпаки відповідає тому, якими побачили українські вибори майже 2, 5 тисячі закордонних спостерігачів. На їхню думку президентські вибори в Україні пройшли демократично. Спостерігачі фіксували дрібні порушення, але на їхню думку, вони не вплинуть на результати виборів.

Як голосував Київ?

За попередніми даними – на рівні 98% опрацьованих ЦВК бюлетенів – столиця України показала один із найвищих рівнів активності виборців. Явка виборців у Києві склала 68,05%. Трохи активніше голосували лише у Львівській області.

Найбільшу підтримку у столиці отримав Володимир Зеленський – 27, 08%, Петро Порошенко всього лише на відсоток менше – 25, 59%. Юлія Тимошенко набрала 12,89% голосів, а четвертий результат у Ігоря Смешка – 9, 63%. Анатолій Гриценко отримав 9,11% підтримки киян, Юрій Бойко – 6, 26%.

Найменше із рейтингових кандидатів Київ голосував за Олега Ляшка – 1, 47%.

«Той факт, що Україна працює як справжня демократія, хоча й неспокійна, часто згадується як, мабуть, найважливіший аспект виборів. На відміну від «потьомкінських виборів» у сусідній Росії і Білорусі, змагання в Україні дало виборцям реальний вибір із невідомими результатами», – наголошують оглядачі американського видання The New York Times.

Із цією думкою погоджується й американський професор Майкл Макфол. 31 березня він писав: «День виборів в Україні, і ніхто не знає, хто переможе. Це демократія».

Міжнародні спостерігачі висловилися про українські вибори – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

«Як і очікувалось, Україна, схоже, провела чергові вільні, чесні і конкурентні вибори», – зазначив

аналітик американського аналітичного центру Atlantic Council Андерс Ослунд після закриття виборчих дільниць.

«Сюрпризом» президентських виборів став досить високий рівень підтримки Ігоря Смешка – шостий результат із 6, 02% голосів виборців після опрацювання ЦВК понад 95% голосів.

Соціологи не прогнозували для цього кандидата такого успіху, а сам Смешко не проводив активної передвиборчої кампанії.

Як пишуть аналітики, вочевидь, спрацювало те, що Смешко перед виборами П виступив із низкою інтерв’ю, де показав себе інтелектуалом і людиною, яка володіє чималою інформацією

Ігор Смешко, колишній голова СБУ
Ігор Смешко, колишній голова СБУ

На 21:30 ЦВК опрацювала 94,6% протоколів. Лідирують Володимир Зеленський і Петро Порошенко. Третій результат у Юлії Тимошенко, а четвертий у Юрія Бойка.

Лідер «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко заявив на брифінгу, що за даними паралельного підрахунку голосів йому віддали перевагу приблизно 12% виборців. Що збігається із даними ЦВК.

За словами Бойка, він отримав більше підтримки, аніж на минулих виборах.

«Ми зміцнилися в центральних регіонах, Житомирській, Черкаській, Хмельницькій областях, посилилися на Західній Україні. І в Закарпатській, і в Чернівецькій області в нас показники набагато вищі, ніж були на попередніх парламентських виборах 2015 року. І як представник «Опозиційної платформи – За життя» я отримав там значно більшу підтримку, ніж у 2014 році», – сказав Бойко.

За даними ЦВК Юрій Бойко отримав найбільшу підтримку у Луганській області – 42,56%, а також Донецькій. Харківській, Одеській та Миколаївській областях.

Україна вдруге під час війни провела успішні вибори, вважає делегація міжнародних спостерігачів, зорганізована Національним демократичним інститутом (США)

«Вже вдруге після Революції гідності і попри російську агресію Україна провела вибори, які відображають волю виборців та відповідають основним міжнародним стандартам», – заявив співголова делегації, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

Водночас виборчий процес виявив проблеми, вважають міжнародні спостерігачі. Крім недоліків виборчого законодавства, існує занепокоєння щодо прозорості та неупередженості органів, які організовували вибори, зловживання ресурсами й владою.

Національна суспільна телерадіокомпанія України запрошує кандидатів на пост президента України, що пройдуть у другий тур виборів, узяти участь у дебатах, повідомляє сайт Суспільного.

За даними мовника, канал готовий до проведення теледебатів та надасть офіційні запрошення до участі в дебатах обом кандидатам одразу після офіційного оголошення результатів першого туру виборів.

Стаття 62 закону України «Про вибори президента України» визначає процедуру й терміни проведення передвиборчих теледебатів: в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше ніж 60 хвилин та транслюються в ефірі національних Суспільних теле- та радіоканалу.

Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко
Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко

Близько 21 години вечора – за результатами опрацювання ЦВК майже 94% голосів – Володимир Зеленський лідирує у більшості областей і у місті Київ.

Петро Порошенко у Львівській і Тернопільській областях, Юлія Тимошенко у Івано-Франківській, а Юрій Бойко у Луганській та Донецькій.

Вибори у прифронтовій Трьохізбенці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Чинний президент Петро Порошенко мав телефонну розмову із федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Як повідомляє офіційна сторінка президента у мережі Facebook, мова ішла про подальші кроки для активізації мирного процесу з імплементації Мінських домовленостей, звільнення заручників Кремля, а також щодо реалізації ініціативи з розгортання миротворчої місії під егідою ООН на території окупованого Донбасу.

Анґела Меркель «відзначила чесність та змагальність виборчого процесу в Україні. Дякую пані Меркель за незмінну підтримку України!», – зазначається у дописі.

Юлія Тимошенко, яка на 20:00 1 квітня, за даними ЦВК має третій результат підтримки виборців у 13:39%, найбільше голосів набрала у Івано-Франківській – 22, 48%, а також Волинській, Чернівецькій, Чернігівській та Тернопільській областях. Найменше підтримки Юлія Тимошенко отримала у Донецькій – 3. 59%, а також у Луганській, Харківській і Одеській області.

Після оголошення екзит-полів Юлія Тимошенко заявила, що вона не довіряє їхнім результатам, а її політична сила проведе паралельний із ЦВК підрахунок голосів «за протоколами з мокрими печатками».

На цю годину на сайті політичної партії «Батьківщина» та на офіційній сторінці Юлії Тимошенко у мережі Facebook останні повідомлення датовані закінченням доби 31 березня.

Як голосували кандидати в президенти та інші політики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Вибори в Україні відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів, – заявила міжнародна місія Світового конгресу українців (СКУ).

«Місія СКУ здійснила аналіз проведення президентських виборів на основі міжнародних зобов’язань України щодо демократії, верховенства права, свободи слова та проведення вільних і справедливих виборів. Короткотермінові спостерігачі СКУ зафіксували незначну кількість порушень на окремих виборчих дільницях», – заявив голова місії СКУ Євген Чолій.

За його словами, серед порушень була нестача місця на виборчих дільницях для інформації про всіх кандидатів, затримки з відкриттям окремих виборчих дільниць, ускладнений доступ людей літнього віку та людей з інвалідністю тощо.

Ці поодинокі порушення не вплинули на результати виборів, наголосив Чолій.

Євген Чолій, голова Світового конгресу українців
Євген Чолій, голова Світового конгресу українців

Понад 91% протоколів опрацювала Центральна виборча комісія України на 19:00 1 квітня

Володимир Зеленський майже удвічі випереджає Петра Порошенка – відповідно 30, 25% проти 15, 97%.

Найвищий рівень підтримки Володимир Зеленський отримав у Дніпропетровській області, де йому віддали голоси за попередніми підрахунками 45, 37% виборців, Одеській – 41, 19%, Миколаївській – 40, 66%, Запорізькій – 39, 98%, Закарпатській – 38, 74%, а також у Херсонській та Харківській областях.

Петра Порошенка підтримали найбільше виборців у Львівській області – 35, 54%, Тернопільській –24, 39%, Івано-Франківській – 21, 45%.

Київ поки тримає приблизний паритет, все ж схиляючись майже на півтора відсотка у бік Зеленського.

Київська область, з огляду на останні дані ЦВК, віддала 30, 46% підтримки Зеленському, а майже 18% – Петру Порошенку.

Із російських IP-адрес зафіксовані спроби отримати доступ до системи Центральної виборчої комісії України, повідомив на спільному із головою ЦВК Тетяною Сліпачук брифінгу міністр внутрішніх справ Арсен Авков.

«Ми бачимо спроби з деяких IP-адрес отримати доступ до системи Центральної виборчої комісії. Ці IP-адреси – і з Російської Федерації, і з тих, які знаходяться в Києві. ЦВК і наші спеціалісти захищають і блокують ці адреси, наразі немає приводів говорити про можливість дискредитації виборів», – розповів міністр МВС.

Арсен Аваков додав, що уперше на цих виборах ЦВК допустила у робочу групу кіберполіцію разом із Службою безпеки та Держспецзв'язком для забезпечення безпеки інформаційної системи.

Про 61 кримінальне провадження через вибори станом на 14:00 1 квітня повідомляє Національна поліція України.

Більшість порушень, за словами голови Нацполіції Сергій Князєв, стосувалася випадків незаконної агітації, фотографування бюлетенів, підкупу виборців, пошкодження бюлетенів, неправдивих повідомлень про замінування та спроб винесення бюлетенів з дільниць.

Усього поліція отримала 2 605 звернень про порушення на виборах президента України, повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

«Завдяки превентивних заходам ми змогли уникнути великої кількості негативних факторів, починаючи від відомих «сіток», та до того, що майже повністю відсутні «каруселі», – сказав Аваков.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Березень 2019 року
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Березень 2019 року

Міністр юстиції України Павло Петренко нагадав на своїй сторінці в Twitter, що перед другим туром президентських виборів громадянам, які мають намір голосувати не за місцем реєстрації, необхідно знову звернутися до центрів реєстрації та повідомити про це.

«Звертаюся до всіх, хто голосує не за місцем реєстрації. Перед другим туром, не пізніше ніж за 5 днів, вам потрібно буде ще раз звернутися до відповідних центрів реєстрації та підтвердити своє нове місце голосування», – написав міністр.

Петро Порошенко значно випереджає Володимира Зеленського за результатами опрацювання понад 98% протоколів у межах закордонного виборчого округу.

Так, станом на 17:50 на сайті ЦВК є інформація, що закордонні Україні з-поміж 39 кандидатів у першу п'ятірку обрали Петра Порошенка – 38,58%, Володимира Зеленського – 26, 14%, Анатолія Гриценка – 10, 61%, Ігоря Смешка – 6, 66% і Руслана Кошулинського – 4, 66.

Вибори 2019 у світі. Черги і висока явка українців за кордоном
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Комітет виборців України в цілому позитивно оцінює діяльність Центральної виборчої комісії та Національної поліції щодо недопущення порушень в день голосування.

У день голосування ЦВК здійснювала свою діяльність із дотриманням положень виборчого законодавства, а правоохоронні органи належним чином забезпечували правопорядок на виборчих дільницях і реагували на порушення виборчого законодавства.

Загалом виборці мали можливість зробити поінформований вибір у день голосування, кажуть у КВУ.

Спостерігачі КВУ фіксують низку проблем, пов’язаних із транспортуванням виборчої документації та встановленням підсумків голосування. Основними проблемами на цьому етапі стали: неправильне складання протоколів про підрахунок голосів виборців, черги в окружних виборчих комісіях при прийомі документації, порушення порядку транспортування виборчої документації.

Голова КВУ Олексій Кошель
Голова КВУ Олексій Кошель

Вибори президента України відбулися – заявив представник спостерігачів від Європарламенту в міжнародній місії спостерігачів за виборами в Україні Даріуш Росаті.

Спостерігачі бачили справжню конкуренцію між кандидатами на посаду президента України. Голосування проходило в цілому згідно із встановленими законом правилами. Тож, загалом, в Україні відбулися демократичні вибори, незважаючи на такі негативні чинники, як збройна агресія, мільйон переселенців, інформаційна війна Росії і поширення фейків

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG