Доступність посилання

ТОП новини

Допомога Україні і відставка спікера Палата представників США: чому демократи проголосували «за»


Представник Республіканської партії США від Каліфорнії Кевін Маккарті виходить із зали Палати представників після того, як його усунули з посади спікера. Капітолій, Вашингтон, США. 3 жовтня 2023 року
Представник Республіканської партії США від Каліфорнії Кевін Маккарті виходить із зали Палати представників після того, як його усунули з посади спікера. Капітолій, Вашингтон, США. 3 жовтня 2023 року

Палата представників Конгресу США підтримала клопотання республіканця Метта Ґейца і вперше в історії Сполучених Штатів відправила у відставку спікера. Кевін Маккарті втратив свою посаду майже одразу після того, як Палата представників схвалила законопроєкт про тимчасовий бюджет США, спрямований на уникнення припинення роботи уряду, але без видатків на підтримку України. Як це відбулося? Інформацію забрала українська редакція Голосу Америки.

Голосування за звільнення Кевіна Маккарті з посади відбулося 3 жовтня із результатами: 216 – за, 210 – проти.

Розкол серед республіканців?

Проти звільнення Маккарті голосувала більшість республіканців у Палаті представників, окрім 8-ми представників крайньоправого крила цієї партії, які власне й вимагали звільнити спікера.

Їхні голоси посилила більшість демократів, які партійною лінією підримали звільнення республіканського спікера. Тепер Палата представників має обрати нового спікера. Це перший такий випадок в історії США.

Клопотання про відставку спікера Кевіна Маккарті вніс його однопартієць, представник крайньоправого крила республіканців, конгресмен від штату Флорида Метт Ґейц. Відповідний запит Ґейц вніс ввечері у понеділок, 2-го жовтня.

Метт Ґейц розмовляє з журналістами біля Капітолію США після того, як подав пропозицію звільнити Кевіна Маккарті з посади спікера Палати представників. Вашингтон, США. 3 жовтня 2023 року
Метт Ґейц розмовляє з журналістами біля Капітолію США після того, як подав пропозицію звільнити Кевіна Маккарті з посади спікера Палати представників. Вашингтон, США. 3 жовтня 2023 року

Механізм для звільнення спікера, який був однією з умов призначення Маккарті на посаду, дозволяє будь-якому члену Палати представників скликати нові вибори. Також, за процедурою, резолюція про усунення спікера має пріоритет над іншими питаннями.

Так, сам спікер Маккарті був зобов’язаний включити вимогу про власне звільнення до законодавчого розкладу протягом двох днів після подання. Але опублікувавши короткий пост «Давай» у мережі «X», Маккарті поставив відповідний документ на голосування одразу ж наступного дня після його внесення Меттом Ґейцом.

Маккарті запевняв, що переживе голосування про звільнення. Він також відкинув заяви про домовленості з демократами про підтримку на голосуванні.

За словами Маккарті, перед голосуванням він сказав лідеру демократів в Палаті представників Гакіму Джеффрісу: «Робіть усе, що ви вважаєте за потрібне», – цитує Маккарті New York Times.

Сам Джеффріс перед голосуванням пояснив у офіційному листі-зверненні чому демократи підтримають звільнення Маккарті:

«Ми готові шукати спільну мову на шляху вперед. Але, на жаль, наші крайньоправі колеги-республіканці не виявили бажання зробити те саме. Зараз все залежить саме від Республіканської партії, яка має припинити війну республіканців у Палаті представників.

Враховуючи їх небажання раз та назавжди порвати з MAGA-екстремізмом, керівництво Демократичної партії в Палаті представників голосуватиме схвально за пропозицію республіканців про звільнення спікера»

Лідер демократів в Палаті представників Конгресу США Гакім Джеффріс
Лідер демократів в Палаті представників Конгресу США Гакім Джеффріс

І усі демократи проголосували за звільнення Маккарті, доєднавшись до 8-ми республіканців від крайньоправого крила, що і забезпечило ухвалення рішення..

Чому звільнили та як це пов'язано з Україною?

Серед названих причин, чому деякі однопартійці домагалися звільнити спікера Маккарті, є співпраця із демократами для погодження короткострокової резолюції про фінансування уряду США, а також відмова блокувати допомогу Україні.

«Увесь цей театр з провалами спікера Маккарті призвів до того, що він об’єднався з демократами, щоб ухвалити резолюцію, яка продовжує фінансувати Україну та фінансує втручання Джека Сміта (спецпрокурор - ред.) у майбутні вибори, проти президента Трампа», – написав на своєму сайті Метт Ґейц після внесення резолюції про звільнення Маккарті.

Потім, коментуючи журналістам внесення клопотання про звільнення спікера, Ґейц заявив, що його однопартійці не підтримали б пропозицію про відставку, якби спікер розповів їм про «свою таємну угоду з Джо Байденом щодо України». Цю цитату Ґейца поширило CNN.

Закликаючи проголосувати за звільнення Маккарті в залі Палати представників у вівторок 3 жовтня, Ґейц знову згадав про допомогу Україні, яку крайні праві республіканці вимагають взагалі зупинити, подаючи її як перепону для вирішення нагальних внутрішніх проблем США.

«Мене стурбувало повідомлення про таємну угоду щодо фінансування України, яка дозволила б надати більше грошей для України разом з фінансуванням для нашого власного кордону на півдні країни.

Наскільки образливим це має бути для нашої митниці, прикордонників та людей, які страждають через незахищеність кордону, що деякі з моїх колег готові боротися за власний кордон лише за умови, що вони зможуть відправити мільярди доларів в Україну, щоб ті добре профінансували кордон їхньої держави. З мене досить», – заявив Мет Гейц в залі Палати представників Конгресу США.

Домовленість щодо України

Коментуючи уникнення шатдауну в неділю 1жовтня, президент США Джо Байден закликав Маккарті та інших республіканських лідерів виконати своє зобов’язання про окреме голосування щодо фінансування для України.

«Сподіваюся, мої друзі з протилежної політичної гілки дотримаються свого слова про підтримку України. Вони сказали, що збираються підтримати Україну в окремому голосуванні», – сказав Байден і додав: «Ми за жодних обставин не можемо допустити, щоб американська підтримка України була перервана».

На уточнююче запитання журналістів, чи довірятиме Байден Маккарті, коли «прийде час наступної угоди», Байден відповів: «Ми щойно уклали угоду про Україну. Отже, побачимо».

Своєю чергою, Маккарті заперечив, що він укладав будь-які сторонні угоди щодо обіцянок виділити фінансування Україні. Але зауважив, що сказав демократам, якщо існуватиме технічна проблема в чинному короткостроковому фінансуванні уряду, яка би заважала передачі вже наявних коштів для Києва, то це можна вирішити, переказує CNN.

«Немає жодної сторонньої угоди. Я не знаю, хто і звідки це бере. Немає жодної сторонньої угоди щодо України», – сказав Маккарті журналістам в Капітолії.

Що далі?

Необхідність обрати нового спікера Палати представників США відтерміновує розгляд 12-ти законопроєктів про видатки для фінансування уряду США на наступний рік, а також ймовірний розгляд додаткового фінасування для України.

Резолюція про короткострокове фінансування уряду США відтермінувала потенційний шатдаун до 17-го листопада.

Посада спікера Палати представників США є третьою позицію після президента та віцепрезидента США у черзі на керівництво державою, у разі непередбачуваних випадків, якщо щось трапиться з чинними очільниками країни.

Це перший випадок історії США, коли законодавці Палати представників проголосували за відставку свого лідера. Це сталося одразу потому, як боротьба всередині Республіканської партії поставила Вашингтон на межу часткового закриття уряду.

Під час голосування з приводу ініціативи союзників Маккарті жоден демократ не підтримав спікера.

Партія республіканців контролює палату з невеликою перевагою в 221 голос проти 212, і для відставки спікера потрібно було лише п'ять голосів республіканців, за умови, якщо всі демократи підтримають пропозицію Ґейца.

Ґейц та інші крайні праві республіканці обурені тим, що Маккарті поклався на голоси демократів, щоб вжити заходів щодо тимчасового продовження фінансування роботи уряду. Ґейц був одним із більш ніж десятка республіканців, які неодноразово голосували проти висування Маккарті на посаду спікера в січні. Зрештою Маккарті обійняв цю посаду після 15 турів голосування.

«У випадку з Меттом – це, мабуть, щось особисте. Не схоже, що він дбає про країну чи інститут», – сказав Маккарті.

Гейц заперечив, що він має особисту ворожість до Маккарті.

Інші республіканці заявили, що Конгресу слід зосередитись на законотворчості, а не на внутрішній боротьбі. «Країна не потрібує більше драми», – наголосив представник республіканців Стів Вомак.

Форум

XS
SM
MD
LG