Доступність посилання

ТОП новини

Блінкен оцінив рішення Польщі про надання Україні винищувачів


Держсекретар США Ентоні Блінкен
Держсекретар США Ентоні Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що бажання країн надавати Україні військову допомогу є «суверенними рішеннями». Цей коментар з’явився після того, як Польща оголосила 16 березня, що найближчими днями надішле в Україну чотири своїх винищувачі МіГ-29.

«Що ж до рішення Польщі надати Україні літаки, це суверенні рішення для країн щодо того, що вони нададуть Україні для захисту від російської агресії. Звичайно, ми тісно співпрацюємо з десятками країн у цих питаннях, але різні країни роблять різні речі у відповідь на те, що вони мають і якими є передбачувані потреби (України)», – сказав Блінкен на пресконференції в Нігері.

Блінкен не вказав, чи рішення Польщі змінить позицію адміністрації президента США Джо Байдена щодо надання Україні винищувачів F-16.

Держсекретар додав, що було б помилкою зосереджуватися на одній системі озброєння в будь-який момент часу. Він говорив і про інші ресурси, які потрібні Україні, включно з протиповітряною обороною, артилерією, боєприпасами та бронетехнікою.

«Ви знаєте, міністр Остін очолив дуже успішний процес об’єднання десятків країн, щоб допомогти знайти та координувати цю допомогу», – наголосив Блінкен.

Напередодні в уряді Польщі заявили, що кілька країн готові надати Україні винищувачі МІГ-29. Проте речник польського уряду Пьотр Мюллерне уточнив, про які саме країни йдеться.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 14 березня заявив, що Польща може надати Україні свої винищувачі МІГ протягом 4-6 тижнів.

XS
SM
MD
LG