Доступність посилання

ТОП новини

Боррель обговорив зі Шмигалем безпеку України та відносини Києва з ЄС


Згідно з комюніке, Жозеп Боррель (ліворуч) під час зустрічі з Денисом Шмигалем «підкреслив важливість комплексних реформ як спосіб підвищення стійкості України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС»
Згідно з комюніке, Жозеп Боррель (ліворуч) під час зустрічі з Денисом Шмигалем «підкреслив важливість комплексних реформ як спосіб підвищення стійкості України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС»

Верховний представник Європейського союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель зустрівся в Києві з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Про це йдеться, зокрема, в комюніке Європейської служби зовнішніх справ за підсумками візиту Борреля до України 6 січня.

«Високий представник Боррель зустрівся з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, аби обговорити поточну безпекову ситуацію та відносини України з ЄС. Він підкреслив важливість комплексних реформ як спосіб підвищення стійкості України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС», – йдеться в документі.

Як підсумували в зовнішньополітичній службі Євросоюзу, Боррель у ході свого візиту «підтвердив статус ЄС як найбільш надійного партнера України у цей критичний час та сталу підтримку суверенітету та територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії».

Читайте також: «Я їм казав: росіяни, які будуть зі зброєю в Україні, – будуть вбиті» – журналіст Роман Цимбалюк

Шмигаль повідомив, що під час зустрічі з Боррелем сторони домовилися про проведення наступного засідання Ради асоціації Україна – ЄС.

«Обговорили ключові напрямки роботи в межах його (засідання – ред.) підготовки та реалізацію реформ в Україні», – повідомив голова українського уряду в своєму телеграмі.

Читайте також: Міністри оборони США та Росії обговорили «зниження ризиків» біля кордонів України – Пентагон

Восени 2021 року ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомили про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США та країни Заходу припустили, що Москва готує нове, масштабне, військове вторгнення.

Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США та НАТО «гарантій безпеки» – зокрема, не розширювати НАТО на схід і не включати у військовий союз нових членів з-поміж колишніх радянських республік.

Водночас секретар Ради нацбезпеки України повідомив, що Київ на сьогодні не бачить загрози нападу з боку Росії. За словами Олексія Данілова, Москва наразі не може почати повноцінне вторгнення фізично.

Переговори Росії, США і НАТО щодо «гарантій безпеки» мають пройти цього місяця.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG