Доступність посилання

ТОП новини

Британська розвідка: «Росія мовчазно визнала ліквідацію Україною літака А-50»


Росія запустила новий літак далекого радіолокаційного виявлення і управління А-50 замість збитого, йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії
Росія запустила новий літак далекого радіолокаційного виявлення і управління А-50 замість збитого, йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії

Росія запустила новий літак далекого радіолокаційного виявлення і управління А-50 замість збитого, йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії.

Однак, розвідники кажуть, що «новий літак перебуває значно далі від лінії фронту, що підтверджує успіх України».

Як зазначається у зведенні, раніше повідомлялося, що 14 січня російський літак А-50 «майже напевно» вибухнув і згодом упав у Азовське море. A-50 є «ключовим інструментом» для російських операцій над Україною, «забезпечуючи попереднє попередження про загрози з повітря, а також функції управління та контролю», наголошують у Міністерстві оборони.

За даними британської розвідки, 17 січня російські Військово-повітряні сили, зважаючи на все, «почали експлуатувати ще один А-50, але цього разу над суходолом на території Росії в районі Краснодарського краю, далі на схід від України».

«Ця діяльність свідчить про зниження схильності до ризику щодо літаків і спробу зберегти A-50, що залишився, із втратою його загальної ефективності над Україною», – йдеться в повідомленні

Попри відсутність офіційної позиції Росії щодо втрати А-50, ця діяльність, ймовірно, «демонструє мовчазне визнання Росією успішної операції, проведеної українцями проти дорогого повітряного об’єкта», зазначають у Міноборони Британії. Якщо втрата А-50 «відбулася випадково, навряд чи знадобилося б таке рішення».

15 січня українські медіа з посиланням на свої джерела повідомляли, що ввечері 14 січня українські військові збили над акваторією Азовського моря російський літак А-50, а також підбили ІЛ-22.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний згодом підтвердив, що військові Повітряних сил ЗСУ знищили російські літаки А-50 та Іл-22.

У Міноборони РФ ці дані не коментували. Речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що у Кремля немає інформації про збиття ЗСУ російських літаків.

За останніми даними Генштабу ЗСУ, Росія від початку повномасштабного вторгнення втратила 331 літак. Москва про втрати своєї техніки не повідомляє.

Форум

XS
SM
MD
LG