Доступність посилання

ТОП новини

РФ накопичує війська в районі ЧАЕС – Генштаб ЗСУ


Зафіксовано рух змішаних колон російської техніки з населеного пункту Іванків в напрямку Чорнобильської АЕС
Зафіксовано рух змішаних колон російської техніки з населеного пункту Іванків в напрямку Чорнобильської АЕС

Росія продовжує накопичувати свої війська в районі Чорнобильської АЕС, об’єкту «Укриття» і в зоні відчуження загалом, повідомили 30 березня в Генштабі Збройних сил України.

«Так, зафіксовано рух змішаних колон ворожої техніки з населеного пункту Іванків в напрямку Чорнобильської АЕС», – йдеться в повідомленні.

Водночас у збройних силах Білорусі тривають заходи оперативної та бойової підготовки, повідомили у Генштабі.

Там додали, що на Поліському напрямку відзначається переміщення військ РФ вздовж державного кордону України з Білоруссю.

Раніше сьогодні віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що Росія має негайно вивести свої війська з Чорнобильської зони, а Рада безпеки ООН повинна негайно вжити заходів для демілітаризації Зони відчуження навколо ЧАЕС через «загрозу самодетонації боєприпасів, величезний склад яких Росія облаштувала біля ЧАЕС».

Під час широкомасштабного військового вторгнення в Україну російська армія взяла під контроль два атомних об’єкти – Чорнобильську і Запорізьку атомні електростанції. Зокрема, ЧАЕС загарбники захопили в перший день вторгнення, 24 лютого.

Читайте також: Генштаб: через дії армії РФ існує ризик пошкодження ізоляційних споруд над четвертим енергоблоком ЧАЕС

Через дії Росії на ЧАЕС і ЗАЕС у МАГАТЕ створили цілодобовий кризовий центр для моніторингу ситуації на АЕС України, а Офіс генпрокурора відкрив низку проваджень за статтею «екоцид».

В уряді також повідомили, що російські військові розграбували і знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобилі вартістю шість мільйонів євро.

Окрім того, за даними Міндовкілля України, внаслідок бойових дій та підпалів військами РФ лісів і перелогів зони відчуження відбувається підвищення рівня радіоактивного забруднення повітря.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG