Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС пообіцяють продовжувати військову підтримку України на саміті – проєкт рішення


1 лютого лідери країн ЄС збираються на позачерговий саміт, де планують погодити 50 мільярдів макрофінансової допомоги Україні, виділення якої в грудні заблокував прем’єр Угорщини Віктор Орбан
1 лютого лідери країн ЄС збираються на позачерговий саміт, де планують погодити 50 мільярдів макрофінансової допомоги Україні, виділення якої в грудні заблокував прем’єр Угорщини Віктор Орбан

Лідери Європейського союзу підтвердять свій намір продовжувати надавати «своєчасну, передбачувану і сталу військову підтримку» Україні на саміті 1 лютого, йдеться в проєкті висновків зустрічі, з яким ознайомилося агентство Reuters.

«Європейська рада також повторює нагальну потребу прискорити доставку боєприпасів і ракет», – йдеться у проєкті тексту.

Як йдеться в повідомленні, документ залишає відкритим питання про те, чи лідери також зобов’яжуться вкласти ще 5 мільярдів євро для допомоги Україні у Європейський фонд миру, який використовувався для фінансування пожертвувань зброї Києву.

Ідея виділення ще 5 мільярдів євро включена в проєкт тексту в квадратних дужках, вказуючи на те, що вона все ще є предметом обговорення, пише Reuters.

Офіс голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля раніше висунув пропозицію реформувати Європейський фонд миру, з якого країнам-членам ЄС відшкодовували вартість переданої Україні зброї, і створити на його базі спеціальний військовий фонд для України. Він поглине нинішні активи Європейського фонду миру (близько 6,5 мільярдів євро), й, окрім цього, щороку впродовж наступних чотирьох років поповнюватиметься на 5 мільярдів євро.

1 лютого лідери країн ЄС збираються на позачерговий саміт, де планують погодити 50 мільярдів макрофінансової допомоги Україні, виділення якої в грудні заблокував прем’єр Угорщини Віктор Орбан.

Упродовж восьми місяців Угорщина блокує й черговий транш у розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру на озброєння, яке держави-члени передають Україні.

Створення окремого фонду для задоволення її військових потреб, а також – узгодження його наповнення на найближчі чотири роки покликане, зокрема, забезпечити безперебійну роботу цього процесу й уникнення вето на шляху кожної виплати.

Через Європейський фонд миру було схвалено сім пакетів підтримки для відшкодування летальної та нелетальної військової підтримки Україні на загальну базову суму 3,5 мільярда євро.

Форум

XS
SM
MD
LG