Доступність посилання

ТОП новини

Ексберкутівець Маринченко просить ОАСК поновити його в поліції – адвокат


За словами адвоката, позов подали до Окружного адмінсуду Києва в лютому 2020 року, тоді ж Маринченко був звільнений із поліції
За словами адвоката, позов подали до Окружного адмінсуду Києва в лютому 2020 року, тоді ж Маринченко був звільнений із поліції

Колишній беркутівець Олександр Маринченко, обвинувачений у розстрілах протестувальників на Майдані, просить суд поновити його на службі в поліції, повідомив Радіо Свобода адвокат ексберкутівців Стефан Решко.

За його словами, позов подали до Окружного адмінсуду Києва в лютому 2020 року, тоді ж Маринченко був звільнений з поліції.

«Буде розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін, без повідомлення про слухання. Десь у наступному році буде розгляд. Не швидко це відбувається», – сказав адвокат.

У лютому адвокат колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» Олександра Маринченка й Сергія Тамтури повідомив, що вони повернулися до Києва після обміну утримуваними особами між Києвом і бойовиками «ЛДНР».

За словами адвоката Решка, Маринченко і Тамтура мають статус обвинувачених, щодо них діє запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

П’ятьох колишніх «беркутівців» – Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру, Олександра Маринченка – звинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

У грудні 2019 року Генпрокуратура змінила групу прокурорів у справі розстрілу на Майдані, а суд, який розглядав справу, – змінив усім п’ятьом запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов’язання. Прокурори підтвердили, що ексберкутівці були включені до списку на обмін утримуваними особами між Києвом і бойовиками «ЛДНР».

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною й підтримуваними Росією бойовиками за формулою «76 на 124». Україна отримала 76 людей (12 військових, 64 цивільних​).

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 30 грудня заявила, що обмін ексберкутівців «суттєво ускладнить» розгляд справи Майдану.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що видача угрупованням «ЛДНР» п’яти колишніх беркутівців була умовою обміну.

XS
SM
MD
LG