Доступність посилання

ТОП новини

До кібератак на Україну можуть бути причетні спецслужби Білорусі – РНБО


Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк раніше очолював кіберполіцію України
Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк раніше очолював кіберполіцію України

Хакерське угруповання UNC1151 може бути причетним до останніх кібератак на українські урядові сайти, заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк.

«Ця кібершпигунська група афільована зі спецслужбами Білорусі», – сказав Демедюк в інтерв’ю агенції Рейтер.

За словами Демедюка, який раніше очолював кіберполіцію України, UNC1151 має досвід хакерських атак проти Польщі і країн Балтії.

«Злам сайтів був лиш прикриттям для більш деструктивних дій, які відбувалися за лаштунками і наслідки яких ми відчуємо найближчим часом», – додав він.

Про кібератаку на урядові сайти стало відомо вранці 14 січня. В СБУ повідомили, що витоку даних внаслідок кібернападу, за попередньою інформацією, не відбулося. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запевнив, що дані українців перебувають у безпеці, оскільки через хакерську атаку постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів.

Жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за хакерську атаку, але російських хакерів, пов’язаних з Москвою, неодноразово звинувачували в кібератаках на українські урядові вебсайти й інфраструктуру в минулому.

У Європейському союзі заявили, що мобілізують ресурси, щоб допомогти Україні справитися з кібератакою на її урядові сайти. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель сказав, що наразі невідомо, хто стоїть за нападом, але «ми можемо здогадатися».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG