Доступність посилання

ТОП новини

СБУ розслідує причетність «російських спецслужб» до кібератак на державні органи


«За ініціативи СБУ було відключено низку критичних державних ресурсів, у тому числі портал державних послуг «Дія», до локалізації технічної проблеми», повідомили у відомстві
«За ініціативи СБУ було відключено низку критичних державних ресурсів, у тому числі портал державних послуг «Дія», до локалізації технічної проблеми», повідомили у відомстві

Служба безпеки України розслідує «причетність російських спецслужб» до кібератак на низку українських органів влади 14 січня, випливає з повідомлення відомства.

Розслідування ведеться спільно з Держспецзв’язку та Кіберполіцією, зазначили у відомстві. Як повідомляють у відомстві, роботу більшості ресурсів вдалося відновити.

«Також за ініціативи СБУ було відключено низку критичних державних ресурсів, у тому числі портал державних послуг «Дія», до локалізації технічної проблеми та для недопущення поширення атаки. Мобільний застосунок «Дія» працював і працює у штатному режимі», – йдеться в заяві.

Читайте також: Українські дипломати працюють із міжнародними партнерами для посилення кібербезпеки – МЗС

У СБУ назвали версію про використання хакерами однієї вразливості системи керування контентом лише однією з тих, які опрацьовувалися.

«Зараз, наприкінці дня, ми можемо з великою ймовірністю стверджувати, що серед інших мала місце так звана supply chain attack, тобто атака через ланцюжок поставок. Зловмисники зламали інфраструктуру комерційної компанії, що мала доступ з правами адміністрування веб-ресурсів, постраждалих внаслідок атаки», – пояснюють у Службі.

Протягом вихідних фахівці продовжать роботи для встановлення замовників атаки і подальшої офіційної атрибуції.

«Наразі можна говорити, що є окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами Російської Федерації», – зазначає пресслужба СБУ.

Читайте також: Атака на сайти МОН, МЗС, вимкнена «Дія»: ситуацію пояснюють чиновник, експерт і військовий

Про кібератаку на урядові сайти стало відомо вранці 14 січня. В СБУ повідомили, що витоку даних внаслідок кібернападу, за попередньою інформацією, не відбулося. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запевнив, що дані українців перебувають у безпеці, оскільки через хакерську атаку постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів.

Жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за хакерську атаку, але російських хакерів, пов’язаних з Москвою, неодноразово звинувачували в кібератаках на українські урядові вебсайти й інфраструктуру в минулому.

У Європейському союзі заявили, що мобілізують ресурси, щоб допомогти Україні справитися з кібератакою на її урядові сайти. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель сказав, що наразі невідомо, хто стоїть за нападом, але «ми можемо здогадатися».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG