Доступність посилання

ТОП новини

Головні новини ранку: події в Афганістані та вироки політв’язням у Криму


Суд напередодні виніс вироки громадянам України, кримським татарам Руслану Нагаєву, Ельдару Кантімірову, Ленуру Халілову та Руслану Месутову
Суд напередодні виніс вироки громадянам України, кримським татарам Руслану Нагаєву, Ельдару Кантімірову, Ленуру Халілову та Руслану Месутову

Джонсон скликає віртуальну зустріч лідерів G7 через події в Афганістані

Прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон скликає віртуальну зустріч лідерів «Групи семи», щоб обговорити загострення ситуації в Афганістані, а також активізує зусилля з евакуації громадян Британії та інших країн з Кабула. Раніше про намір скликати відеоконференцію голів міністерств закордонних справ Євросоюзу заявив Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. 15 серпня Напередодні «Талібан» оголосив, що взяв під свій контроль столицю Афганістану Кабул. Протягом останніх тижнів таліби захопили більшу частину території країни.

Минулої доби бойовики 5 разів порушили режим тиші, загинув військовий – штаб ООС

Упродовж доби 16 серпня бойовики на Донбасі п’ять разів порушили режим припинення вогню. Про це повідомили у штабі операції Об’єднаних сил. Обстрілі зафіксували поблизу Золотого-4, Широкиного, Водяного (на Приазов’ї), Новомихайлівки, Причепилівки. Як повідомляють у штабі, у результаті обстрілів російських гібидних сил один військовий отримав вогнепальне поранення несумісне з життям.

МЗС і правозахисники засудили вироки громадянам України в Росії в «алуштинській справі Хізб ут-Тахрір»

Міністерство закордонних справ України і правозахисники засудили вироки громадянам України, кримським татарам Руслану Нагаєву, Ельдару Кантімірову, Ленуру Халілову та Руслану Месутову в так званій «алуштинській справі Хізб ут-Тахрір», винесені судом у Росії. В МЗС, зокрема, нагадали, що засуджених нині чотирьох громадян України ФСБ Росії затримала в Криму 2019 року незаконно, так само на порушення норм міжнародного права їх перемістили з Криму на територію Росії. Схожу заяву поширила низка українських правозахисних організацій. Цього дня кримських татар у Росії засудили до термінів від 12 до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

ОАСК задовольнив позов Семочка про поновлення на посаді заступника голови СЗР – агентство

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов колишнього першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка про поновлення на посаді, повідомило агентство «РБК-Україна» з посиланням на відповідь суду на його запит. ОАСК ухвалив скасувати наказ керівництва СЗР про звільнення генерал-майора Семочка з військової служби і зі згаданої посади.

У заарештованого в Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка є проблеми зі здоров’ям – дружина

У заарештованого в анексованому Криму фрілансера Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислава Єсипенка погіршився стан здоров’я. Дружина Єсипенка Катерина у коментарі Крим.Реалії пов’язала це з тим, що до нього російськими силовиками були застосовані катування. За її словами, у Єсипенка загострилася сечокам’яна хвороба. У СІЗО йому не надають необхідну медичну допомогу, через це близько тижня тому його на машині швидкої допомоги вивозили до цивільної лікарні.

В МЗС розповіли, скільки українців планують евакуювати з Афганістану

З Афганістану планують евакуювати близько 90 українців афганського походження та членів їхніх родин. Про це заявив в ефірі програми Радіо Свобода Свобода Live речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко. За його словами, посольства в Таджикистані та Пакистані готові надавати допомогу громадянам України.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG