Доступність посилання

ТОП новини

New York Times показало відео ракетного удару по українському літаку в Ірані


Літак Boeing 737-800NG розбився в Ірані 8 січня
Літак Boeing 737-800NG розбився в Ірані 8 січня

Американське видання The New York Times показало ймовірне відео ракетного удару по українському літаку в Ірані.

«Невеликий вибух стався, коли ракета вдарила по літаку, але літак не вибухнув, демонструє відео. Борт продовжив летіти впродовж кількох хвилин і повернув у бік аеропорту, встановило The Times. Літак летів до аеропорту у вогні перед тим, як вибухнути і швидко розбитися, демонструють інші відео, перевірені The Times», – пишуть журналісти.

Згодом міжнародна група розслідувачів Bellingcat підтвердила, що відео з влучанням ракети в літак МАУ, оприлюднене 9 січня в телеґрамі, зняте в місті Паранд біля Тегерану. Після верифікації експертами NYT і аналізу відео Bellingcat, Радіо Свобода публікує пояснення з анотаціями:

Катастрофа рейсу PS752

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва зазнав катастрофи невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, в тому числі 11 українців (всі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

ЖИВИЙ БЛОГ: Літак МАУ та іранська ракета - нові дані про катастрофу PS752

Літак був вироблений у 2016 році. Як запевнили в авіакомпанії, він був справний і пройшов останнє планове технічне обслуговування перед вильотом 6 січня.

Причини аварії

9 січня агентство Reuters повідомило, що п’ять джерел у західних спецслужбах заперечували версію збиття українського літака ракетою.

Водночас секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов у коментарі Радіо Свобода заявив, що існує сім версій трагедії – чотири з них у відкритому доступі, ще три були «поки що закритими». Серед них була версія, що український літак збили за допомогою зенітно-ракетного комплексу «Тор» російського виробництва (або SA-15).

Ввечері 9 січня низка іноземних журналістів із посиланням на свої джерела повідомила, що, імовірно, літак помилково збила іранська ракета.

В Ірані впав український літак – відео з місця авіакатастрофи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Одночасно президент США Дональд Трамп заявив: «Я маю підозри. Він летів у дуже непростому місці, і хтось міг зробити помилку». На його думку, «сталося щось дуже жахливе».

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде заперечив «нелогічні чутки» про те, що український літак збила ракета біля Тегерана.

Згодом прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що літак збила іранська ракета. Він припустив, що це могло бути ненавмисно.

ЗРК «Тор»

Зенітно-ракетний комплекс «Тор» і його модифікації виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. За даними російської преси, 29 таких комплексів Росія продала Іранові в середині 2000-х років.

Після катастрофи українського літака в соцмережах почали поширювати фотографії предмета, схожого на головну частину ракети ЗРК «Тор», у якій розміщується пристрій наведення. При вибуху бойової частини ракети, що розташована за головною частиною, цей блок наведення не руйнується і падає на землю. Автори первісних публікацій кажуть, що отримали знімки від людей, які зробили їх, і що це було біля житлових будинків в іранському місті Паранд. Але перевірити, де і коли були зроблені фотографії, наразі достеменно не вдалося.

Місто Паранд лежить за півтора десятка кілометрів від точки, де український літак упав у містечку Халаджабад, і на лінії злету з міжнародного аеропорту Тегерану імені імама Хомейні. Літак зник із трекера сайту Flightradar24 якраз приблизно над Парандом – після чого, за першими даними іранського розслідування, намагався розвернутися назад до аеропорту і впав із одним двигуном у вогні.

Падіння українського літака в Ірані – відео очевидців поблизу Тегерану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

XS
SM
MD
LG