Доступність посилання

ТОП новини

Французькі лабораторії готові прийняти «чорні скриньки» з літака МАУ – прокурор (оновлено)


Місце падіння українського літака в Ірані, 8 січня 2020 року
Місце падіння українського літака в Ірані, 8 січня 2020 року

Французькі лабораторії готові прийняти «чорні скриньки» зі збитого поблизу Тегерана літака «Міжнародних авіаліній України», повідомив військовий прокурор Ірану Голамаббас Торкі, передає іранське агентство IRNA.

Прокурор Голамаббас Торкі заявив, що скриньки – «фізично пошкоджені», тому дані можна отримати лише завдяки «тонким технологіям».

Іран раніше звинувачував Францію та США в тому, що вони не надають необхідне обладнання.

22 червня Іран заявив, що передасть «чорні скриньки» до Франції «в найближчі кілька днів». Париж планує почати аналіз скриньок у липні.

На початку березня з’явилася інформація, що влада Ірану погодилася передати Україні бортові реєстратори збитого літака. Проте ніяких конкретних повідомлень про це так і не було.

Читайте також: МЗС про заяви Ірану щодо «чорних скриньок» збитого літака: чекаємо, коли Іран перейде від слів до дій

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

Пізніше стало відомо, що Іран надіслав Україні проєкт меморандуму про взаєморозуміння, згідно з яким Київ і родини загиблих мали б погодитися списати причину катастрофи на «людську помилку» і відмовитися від права позиватися до призвідників збиття літака в судах.

У попередній версії новини йшлося, що Іран вже передав «чорні скриньки». Наразі такої інформації немає.

XS
SM
MD
LG