Доступність посилання

ТОП новини

Росія продовжує використовувати релігію як зброю – ISW про реакцію Москви на ПЦУ у Лаврі


Глава ПЦУ Епіфаній під час богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Київ, 7 січня 2023 року
Глава ПЦУ Епіфаній під час богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Київ, 7 січня 2023 року

Росія продовжує використовувати релігію як зброю, заявляють в американському Інституті дослідження війни (ISW).

Дослідники звертають увагу, що російські військові блогери відреагували на оприлюднені 7 січня кадри, на яких українські військовослужбовці у формі відвідують православну різдвяну службу в Києво-Печерській лаврі, і назвали це «розправою та відкритою війною» проти Української православної церкви (Московського патріархату).

«Російська реакція на рішення українського уряду передати контроль над Лаврою ПЦУ свідчить про те, що Москва продовжує використовувати релігію як зброю, щоб представити Україну як зло та позиціонувати Росію як захисника православних цінностей, як раніше повідомляв ISW. Українська влада не перешкоджала можливості святкувати православне Різдво в Україні. Російські блогери неправдиво представили законну передачу Києво-Печерської лаври від УПЦ (МП), яка, на думку українського уряду, має явні зв’язки з Кремлем і надає підтримку російській війні в Україні, до ПЦУ як атаку на можливість дотримання православної традиції святкувати Різдво. Позиція українського уряду про те, що елементи УПЦ (МП), яких Київ усунув від контролю над Лаврою, підтримується тим, що президент Росії Володимир Путін продовжує спілкуватися з РПЦ», – йдеться у звіті ISW.

Експерти Інституту вивчення війни додають, що Україна не пригнічує релігійні свободи православних християн, всупереч російській інформаційній операції, а натомість вживає заходів, які вважає за потрібне, щоб дистанціювати українську культурну спадщину від релігійних елементів, які, на її думку, пов’язані з Кремлем та його веденням війни.

Читайте також: Богослужіння ПЦУ в Лаврі може прискорити процес об’єднання церков – релігієзнавці

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній на свято Різдва Христового за юліанським календарем, 7 січня, провів богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Це стало можливим після того, як держава повернула у свою власність два ключові храми Києво-Печерської лаври – Свято-Успенський собор і Трапезну церкву. Наразі невідомо, чи будуть ці храми передані в тривалу оренду ПЦУ.

Успенський собор Києво-Печерської лаври, а праворуч від нього Трапезна церква з палатою
Успенський собор Києво-Печерської лаври, а праворуч від нього Трапезна церква з палатою

Українська православна церква (Московського патріархату) наполягає на протиправності розірвання договору оренди Успенського собору та Трапезного храму, унаслідок ці два храми Верхньої лаври повернулися від УПЦ (МП) у власність держави. При цьому наразі ніяк не доводить свою нібито юридичну правоту. В УПЦ (МП) також були невдоволені наміром ПЦУ провести богослужіння в Успенському соборі і казали, що це мало б викликати «питання у правоохоронних органів».

XS
SM
MD
LG