Доступність посилання

ТОП новини

ISW: Кремль розробляє систему «співвітчизники за кордоном» для встановлення умов подальшої агресії


«Російські співвітчизники за кордоном, яких президент РФ Володимир Путін раніше визначив як будь-кого, хто має історичні, культурні чи мовні зв’язки з Росією, є ключовим аспектом кремлівського наративу «Русский мир»
«Російські співвітчизники за кордоном, яких президент РФ Володимир Путін раніше визначив як будь-кого, хто має історичні, культурні чи мовні зв’язки з Росією, є ключовим аспектом кремлівського наративу «Русский мир»

Кремль, схоже, розробляє систему легалізації статусу так званих «співвітчизників за кордоном», ймовірно, як частину своїх зусиль встановити інформаційні умови для виправдання подальшої агресії й гібридних операцій за кордоном як «захист» російських співвітчизників, пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики звернули увагу на заяву гендирекктора «Росспівробітництво» Євгена Примакова, який 22 травня в інтерв’ю кремлівському виданню ТАСС сказав, що його агентство розробляє «електронну картку співвітчизника», програму, яка дозволить російським співвітчизникам за кордоном отримати доступ до певних неназваних державних послуг, відвідувати Росію і працювати там і навіть подавати документи на російське громадянство в майбутньому.

Примаков заявив, що Росія готується запустити пілотну версію програми в кількох сусідніх країнах і може почати видавати перші картки до кінця 2024 року. Про які країни йдеться, він не уточнив. Примаков також заявив, що йдеться про 20 – 40 мільйонів «російських співвітчизників» за кордоном, хоча незрозуміло, якими критеріями він керувався.

«Російські співвітчизники за кордоном, яких президент РФ Володимир Путін раніше визначив як будь-кого, хто має історичні, культурні чи мовні зв’язки з Росією, є ключовим аспектом кремлівського наративу «Русский мир», який Кремль має намір використовувати для виправдання майбутньої агресії Росії під виглядом «захисту» російських співвітчизників. Раніше російський уряд пом’якшив вимоги до мови і походження для співвітчизників, які бажають переїхати до Росії, і, можливо, намагається ще більше розширити своє розпливчасте визначення співвітчизників, щоб охопити якомога більше людей», – наголошують в ISW.

«Росспівробітництво» працює над проєктом «Електронна карта співвітчизника» принаймні з 2021 року, а в червні 2023 року Примаков заявив, що агентство планує відкрити «сертифікаційні центри» в осередках «Русского дома» по всьому світу, де «співвітчизники» можуть підтвердити свою особу в рамках процесу подачі заявки.

В ISW нагадали, що офіційні особи Молдови й України раніше попереджали, що російська влада використовує «Русский дом» для просування російської пропаганди і проведення «підривної роботи» за кордоном.

Форум

XS
SM
MD
LG