Доступність посилання

ТОП новини

Російські військові тренуються евакуюватись із Запорізької АЕС – Котін


Водночас, за його словами, останнім часом на Запорізькій АЕС побільшало російських військових
Водночас, за його словами, останнім часом на Запорізькій АЕС побільшало російських військових

Російські військові, що перебувають на Запорізькій АЕС в Енергодарі, проводили навчання зі швидкої евакуації на випадок українського контрнаступу, заявив в ефірі Радіо Свобода голова Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» Петро Котін.

«Вони всі готуються до евакуації і навіть проводили там тренування з дуже швидких зборів і з завантаження цього всього майна, яке вони награбували, і виїзду з території станції по першому поклику, по першій команді, коли це буде потрібно», – сказав Котін в ефірі програми «Свобода.Ранок».

Водночас, за його словами, останнім часом на Запорізькій АЕС побільшало російських військових, і фактично станція стала опорною точкою, де окупанти зберігають багато зброї, вантажівок, обладнання та приватних автівок, які відібрали у цивільних. Однак вибудовувати лінію захисту на атомній станції у разі наступу ЗСУ вони не будуть, вважає Котін.

«Перед загрозою наступу ЗСУ вони просто там збираються, щоб забезпечити свій захист і щоб бути в одному місці, щоб виїхати якомога швидше. Я не думаю, що вони збираються її боронити і вибудовувати якийсь захист зараз. Зараз вони просто там знаходяться, як в укріпленні і просто очікують евакуації», – сказав голова «Енергоатому».

Також, за словами Котіна, в Енергодарі вже триває вивезення людей, які допомагали окупаційній владі «встановлювати порядки» в місті, і частково – співробітників атомної станції та членів їхніх сімей.

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після повномасштабного вторгнення в Україну. «Енергоатом» заявляв про тиск російських військових на персонал станції. Також Росія та Україна звинувачували одна одну в обстрілі станції.

XS
SM
MD
LG