Доступність посилання

ТОП новини

Меркель та Путін обговорили по телефону ситуацію в Білорусі – речник


Меркель (л) та Путін (п) провели телефонну розмову
Меркель (л) та Путін (п) провели телефонну розмову

Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Росії Володимир Путін обговорили по телефону ситуацію в Білорусі, повідомив речник німецького уряду Штеффен Зайберт.

За його словами, Меркель під час телефонної розмови наголосила, що «білоруський уряд повинен зупинити насильство проти мирних протестувальників, негайно відпустити всіх політв’язнів та розпочати національний діалог з опозицією й суспільством, що побороти кризу».

У Кремлі повідомили, що російська сторона наголосила на неприйнятності будь-яких спроб втручання у внутрішні справи Білорусі з-закордону.

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство. Зокрема, країни Люблінського трикутника – Україна, Польща та Литва – пропонували владі та суспільству Білорусі допомогу в налагодженні діалогу.

Лукашенко відмовився від пропозицій посередництва з-за кордону і заявив про зовнішнє втручання у справи Білорусі.

Армія захистить Лукашенка від протестів? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:23 0:00

XS
SM
MD
LG