Доступність посилання

ТОП новини

У Москві прощаються з Навальним. Поліція РФ посилила охорону


Команда Навального також закликала прихильників критика Кремля по всьому світу зібратися о 19:00 у своїх часових поясах, щоб вшанувати його пам’ять
Команда Навального також закликала прихильників критика Кремля по всьому світу зібратися о 19:00 у своїх часових поясах, щоб вшанувати його пам’ять

У Москві 1 березня відбувається прощання й поховання російського опозиційного політика Олексія Навального. Церемонія, на яку зібралися сотні людей, проходить в умовах посиленої безпеки й інших тактик російської влади, спрямованих на те, щоб зменшити кількість охочих долучитися до церемонії.

Речниця Навального Кіра Ярмиш напередодні повідомила в X, раніше Twitter, що початок церемонії запланований на 14:00 за місцевим часом у церкві в московському районі Мар’їно, де раніше жив Навальний.

«Незважаючи на весь спротив, прощання з Олексієм обов’язково відбудеться завтра. Панахида – о 14:00, похорон – о 16:00. Якщо ви в Москві – приходьте», – написала Ярмиш.

Для тих, хто не зможе прийти, за словами речниці, похорон транслюють на YouTube.

Люди, які прийшли на прощання, скандували «Навальний!», коли труну з його тілом привезли до церкви.

Як повідомило видання «Сота», рано-вранці біля церкви зібралися вже щонайменше сорок поліцейських машин різного розміру – від легкових до спецавтобусів, уздовж дороги встановлені металеві огорожі й чергує ОМОН.

Огородження стоять на шляху від станції метро «Мар’їно» до Борисовського цвинтаря, у тому числі вздовж Братіївського мосту, повідомляє «Медіазона». Поліцейські перевіряють документи й особисті речі перехожих по обидва береги річки. До храму їдуть автозаки.

Російські силовики біля церкви, де відспівуватимуть Навального, 1 березня 2024 року
Російські силовики біля церкви, де відспівуватимуть Навального, 1 березня 2024 року

Поблизу церкви з’явилися проблеми з інтернетом. Раніше The Insider повідомляв, що поруч із нею встановили антену для зв’язку представників спецслужб. На запитання кореспондента: «А що, будуть глушити?», працівник, який встановлював антену, відповів: «Це залежить від вас».

Після відспівування Навального поховають на Борисовському кладовищі. Напередодні стало відомо, що на цвинтарі і на сусідній станції метро посилили охорону, а на кожному ліхтарі навколо кладовища встановили камери спостереження.

Команда Навального також закликала прихильників критика Кремля по всьому світу зібратися о 19:00 у своїх часових поясах, щоб вшанувати його пам’ять.

Про смерть Навального в колонії на півночі Росії стало відомо 16 лютого. Тіло загиблого політика передали матері лише 24 лютого. У медичному висновку, який показали Людмилі Навальній, зазначили «природні причини» смерті. За словами соратників опозиціонера, до цього слідчі шантажували матір політика й вимагали від неї провести похорон сина «тихо», «в сімейному режимі».

Прихильники політика вважають, що його вбили. Удова Навального Юлія пообіцяла продовжити справу чоловіка.

Виступаючи в Європарламенті, вона назвала Володимира Путіна, якого вважає відповідальним за вбивство свого чоловіка, не політиком, а «лідером кримінального угруповання» і наголосила, що боротьба з ним – це «боротьба з мафією». Навальна заявила, що Путін має відповісти «за те, що він зробив з Олексієм Навальним і з сусідньою країною», маючи на увазі Україну. Промову Навальної в Європарламенті зустріли оплесками.

Форум

XS
SM
MD
LG