Доступність посилання

ТОП новини

На в’їзді до Києва затримали попа, якого від виїзду з України до РФ стримують «квартири і лахи» – ДПСУ


Наразі священнослужителя передали співробітникам СБУ для подальшої перевірки та ухвалення правового рішення щодо нього (фото ілюстративне)
Наразі священнослужителя передали співробітникам СБУ для подальшої перевірки та ухвалення правового рішення щодо нього (фото ілюстративне)

На в’їзді до Києва прикордонники виявили священнослужителя з недійсним паспортом громадянина України і «тісними московськими зв’язками», повідомляє сайт Дежприкордонслужби України.

«Під час перевірки особи на можливу антиукраїнську діяльність, військовослужбовці Держприкордонслужби виявили листування з абонентами РФ. Серед десяти останніх контактів у месенджері священнослужителя, троє були з підписом «москва». У листуванні з абонентом, у якого російський номер телефону, архієпископ скаржиться, що поїхав би з України, але «квартири и шмутки связывают» (мовою оригіналу – ред.)», – розповіли у ДПСУ.

Прикордонники також з’ясували, що паспорт громадянина України, який пред’явив «батюшка», – недійсний.

«Крім того, у відкритих джерелах є чимало публікацій, де вказана особа фігурує в майнових скандалах», – йдеться в повідомленні.

Наразі архієпископа передали співробітникам СБУ для подальшої перевірки та ухвалення правового рішення щодо нього, вказали в ДПСУ.

Починаючи з жовтня 2022 року, СБУ провело на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні низку обшуків. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», заявляючи, що звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

У грудні минулого року СБУ опублікувала перелік з 10 осіб, які потрапили у «церковний список» санкцій РНБО. Серед них, зокрема, клірик УПЦ (МП), ексдепутат Вадим Новинський та намісник Києво-Печерської лаври Павло (Петро Лебідь).

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» 10 березня оголосив про розірвання договору оренди з Українською православною церквою (Московського патріархату) з 29 березня 2023 року. Митрополит УПЦ (МП) Павло (Лебідь) заявив, що ченці не залишать територію лаври, бо за 35 років оренди «просто немає місця, куди це все вивезти».

XS
SM
MD
LG