Доступність посилання

ТОП новини

Речник уряду Польщі про передачу літаків Україні: рішення ще не ухвалене


«Що стосується питання передачі літаків, то можу лише повторити, що на даний момент жодних рішень з цього приводу не ухвалено» (фото ілюстраційне)
«Що стосується питання передачі літаків, то можу лише повторити, що на даний момент жодних рішень з цього приводу не ухвалено» (фото ілюстраційне)

Польща наразі не ухвалила ніяких рішень щодо передачі літаків Україні, повідомив 6 березня представник польського уряду Пьотр Мюллер.

«Що стосується питання передачі літаків, то можу лише повторити, що на даний момент жодних рішень з цього приводу не ухвалено. Зараз йде дискусія щодо масштабів діяльності Північноатлантичного альянсу, але це обговорення, яке ще триває, ніяких рішень не ухвалено», – цитують слова Мюллера польські ЗМІ.

Він також наголосив, що інформація про те, що з території Польщі вилітають літаки бойового призначення в Україну, не відповідає дійсності.

Раніше сьогодні державний секретар США Ентоні Блінкен в ефірі програми Face the Nation заявив, що Сполучені Штати не будуть проти, якщо країни НАТО нададуть військові літаки Україні.

Блінкен припустив, що агресія Росії проти України «на жаль, буде тривати якийсь час». На питання, чи США блокуватимуть надання, наприклад, Польщею військових літаків України, державний секретар відповів негативно.

«Ні, це матиме «зелене світло». Насправді, ми говоримо з нашими польськими друзями просто зараз про те, що ми можемо зробити аби підтримати їх, якщо вони насправді вирішать надати ці військові літаки українцям – що ми зможемо зробити, як зможемо допомогти, щоб у них було чим замінити літаки, які вони передадуть українцям. Ми дуже активно обговорюємо це з ними», – розповів Блінкен.

Читайте також: Блінкен: США та їхні союзники в Європі розглядають можливість відмови від російської нафти – CNN

Він додав, що під час свого турне Європою продовжує обговорювати з союзниками США по НАТО, Євросоюзу та «Групою семи» додаткові санкції проти Росії, які планується впроваджувати найближчими днями. Також обговорення стосуються «подальших кроків із надання українцям того, що їм потрібно для захисту від російської агресії».

«Путін продовжує цю агресію, ось чому я сказав, що боюся, що це триватиме якийсь час. Але вона закінчиться, і закінчиться перемогою України. Тому що, хай навіть Путін має можливості, в нього є люди і обладнання, щоб продовжувати тиснути на неймовірно сміливих і стійких українців, виграти битву – не те саме, що виграти війну. Зайняти місто – не те саме, що завоювати розуми й серця українців», – додав державний секретар США.

Читайте також: Зеленський у розмові з Джонсоном узгодив «наступні спільні кроки» щодо протидії агресії РФ

Після нападу Росії, який почався 24 лютого, в Україні ввели воєнний стан і оголосили загальну мобілізацію. Країни Заходу вводять проти Росії потужні економічні санкції та продовжують надавати Україні зброю. Однак на прохання президента Володимира Зеленського запровадити над Україною безпольотну зону НАТО відповіло відмовою.

Низка лідерів західних країн та генсек НАТО Єнс Столтенберґ заявляють, що запровадження безпольотної зони означало б прямий конфлікт НАТО з Росією.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG