Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення Аласанії: правління «Суспільного» заявляє про втручання в редакційну політику і маніпуляції


Члени правління Суспільного мовника закликають Наглядову раду переглянути рішення про звільнення Аласанії
Члени правління Суспільного мовника закликають Наглядову раду переглянути рішення про звільнення Аласанії

Наглядова рада «Суспільного мовлення» вдалася до «маніпуляцій і втручання в редакційну політику» у своєму обґрунтуванні звільнення голови правління мовника Зураба Аласанії. Таку думку висловили члени правління в спільній заяві, яку 8 лютого оприлюднило «Суспільне».

Нею члени правління Національної суспільної телерадіокомпанії (Суспільного мовника) прокоментували протокол засідання Наглядової ради, де було ухвалено дострокове розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією.

Зокрема зауваження наглядового органу щодо невисвітлення Хресної ходи у липні 2018 року та інших подій, в яких брав участь президент України Петро Порошенко, у правлінні Суспільного мовника вважають «прямим та грубим» втручанням у редакційну політику.

Також Наглядова рада у своєму рішенні звинувачує голову правління в тому, що він створив паралельну структуру – директорат – і делегував їй повноваження членів правління.

Згідно з позицією правління, делегування повноважень було необхідним для ефективного управління.

«Керівник будь-якої компанії розподіляє виконання певних обов’язків між різними топ-менеджерами відповідно до їхніх посадових обов’язків та компетенцій», – йдеться в заяві.

Як стверджують члени правління, створення посад директорату було узгоджене з Наглядовою радою ще в 2017 році, а оновлена структура компанії була затверджена в жовтні 2018 року, також за участі і наглядового органу, і менеджменту.

«Якщо Наглядова рада затверджувала стару структуру, а тепер затвердила нову, розроблену за безпосередньої участі правління, її ухвалення не може бути свідченням неспроможності побудувати ефективну систему управління компанією та підставою для дострокового розірвання контракту з головою правління», – пояснюють автори звернення.

Читайте також: ОБСЄ назвало «тривожним» звільнення Аласанії з посади голови «Суспільного»​

Наглядова рада пояснила звільнення Аласанії також тим, що члени правління отримували премії попри те, що НСТУ не мала належного фінансування з бюджету і була змушена вдаватися до антикризових заходів.

На це в правлінні зауважують, що преміювання було узгоджене з Наглядовою радою.​

«Преміювання працівників ПАТ «НСТУ», зокрема й керівного складу, здійснюється відповідно до порядку, що був прозоро та відкрито ухвалений спільним рішенням адміністрації, колективом ПАТ «НСТУ» та профспілками і є частиною Колективної угоди, яку також погодила Наглядова рада своїм рішенням», – йдеться в заяві.

Крім того, невпорядкованість фінансової звітності, яку закидав Аласанії член Наглядової ради В’ячеслав Козак, в правлінні пояснили складнощами у впорядкуванні звітності всіх філій НСТУ. Компанія Ernst&Young, яка здійснює аудит, потребує єдиної звітності, тоді як в різних філіях її вели по-різному, пояснюють представники Суспільного.

«Зауважимо, що фінансовий звіт за 2018 рік ПАТ «НСТУ» здаватиме вже в консолідованому вигляді в міжнародному форматі МФСЗ. Тобто робота, невиконання якої в першому проекті рішення названо підставою для дострокового припинення контракту з головою правління, насправді виконана», – стверджують вони.

Читайте також: Суспільне мовлення: Клімкін відреагував на звільнення Аласанії​

У підсумку члени правління Суспільного мовника закликали Наглядову раду переглянути рішення про звільнення Аласанії як ухвалене в «неправовий спосіб».

Раніше член Наглядової ради Євген Глібовицький заявив, що готовий судитися з колегами через те, що рішення про дострокове розірвання контракту з головою правління ухвалили без нього.

7 лютого «Суспільне» оприлюднило протокол засідання Наглядової ради 31 січня, на якому ухвалили дострокове розірвання контракту з головою правління Зурабом Аласанією.

Наглядова рада «Суспільного» 31 січня більшістю голосів проголосувала за дострокове розірвання контракту з головою правління ПАТ НСТУ Зурабом Аласанією. Після цього він заявив про порушення з боку членів Наглядової радиНСТУ під час цього голосування.

Зураб Аласанія є головою правління Національної суспільної телерадіокомпанії України з квітня 2017-го. Згідно з контрактом, він мав працювати на цій посадідо 14 травня 2021 року.

XS
SM
MD
LG