Доступність посилання

ТОП новини

Ув’язненого в РФ кримчанина Приходька безпідставно утримують у ШІЗО три місяці – омбудсмен


Олега Приходька затримали 10 жовтня 2019 року
Олега Приходька затримали 10 жовтня 2019 року

Керівництво російської колонії в Краснодарському краю утримує кримського політв’язня Олега Приходька в штрафному ізоляторі, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 5 квітня.

«65-річного кримського політв’язня Олега Приходька три місяці безпідставно утримують у штрафному ізоляторі виправної колонії №2 Краснодарського краю», – заявив він.

Посилаючись на дані доньки Приходька Наталі Шевцової, Лубінець пише, що російські тюремники «відверто кажуть ув’язненому, що в ШІЗО він залишатиметься, допоки не помре, адже отримали наказ «згори».

Читайте також: Проти засудженого кримського активіста Приходька фабрикують нову справу – дочка

Омбудсмен додав, що надав звернення до уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової щодо «неприпустимості постійного утримання у ШІЗО, встановлення обставин загрози життю українського політв’язня Олега Приходька та притягнення до відповідальності причетних до тортур над ним».

Кримського активіста Олега Приходька затримали 10 жовтня 2019 року. Російська ФСБ звинуватила його у підготовці до терористичного акту та незаконному виготовленні вибухових речовин. Приходько заперечує обвинувачення на його адресу.

19 січня 2022 року дочка Олега Приходька розповіла проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії про «знущання і тортури» щодо її батька в російському ув’язненні. Крим.Реалії звернулися за коментарем до ФСВП Росії стосовно стану здоров’я Олега Приходька, але відповіді не отримали.

Читайте також: Кримчанин Олег Приходько про в'язницю у Москві: «Мене тут вбивають, я звідси живим не вийду»

У жовтні 2021 року адвокат Сергій Легостов після зустрічі з Приходьком повідомив про «жорстоке поводження» з кримчанином у російській колонії.

Апеляційний військовий суд міського округу Власіха Московської області 17 травня 2021 року ухвалив залишити чинним вирок Олегу Приходьку, засудженому на 5 років позбавлення волі. Захист кримчанина оголосив про намір звертатися в ЄСПЛ.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через вирок кримчанину. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.

Форум

XS
SM
MD
LG