Доступність посилання

ТОП новини

Путін пов’язав звільнення українських моряків зі звільненням «небайдужих» Росії людей


Президент Росії Володимир Путін на «прямій лінії», Москва, 20 червня 2019 року
Президент Росії Володимир Путін на «прямій лінії», Москва, 20 червня 2019 року

Президент Росії Володимир Путін пов’язав питання звільнення українських моряків, захоплених у нейтральних водах Чорного моря в листопаді 2018 року зі звільненням утримуваних в Україні росіян. Про це Путін сказав на «прямій лінії» в ефірі російських центральних телеканалів 20 червня.

«Такі питання мають вирішуватися в комплексі. Ми, перш ніж вирішувати ці питання, повинні подумати про те, як буде вирішуватися доля тих людей, які для нас не байдужі, в тому числі громадян Росії, які перебувають в аналогічній ситуації в Україні», – сказав Путін.

Наприкінці 2018 року російський лідер казав, що питання обміну українських військовополонених, захоплених в Чорному морі, може бути вирішене після рішення суду. «Триває слідство, після кримінального провадження буде ясно, що з цим далі робити», – твердив Путін.

25 травня в Гамбурзі була оголошена постанова Міжнародного трибуналу з морського права у справі захоплених Росією українських моряків. Відповідно до нього, Росію зобов’язали звільнити три українські кораблі – «Бердянськ», «Яни-Капу» і «Нікополь» – і 24 утримуваних українських моряків і повернути їх під юрисдикцію України. У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що цей трибунал «не має юрисдикції» розглядати справу про захоплення українських моряків. А у Кремлі заявляли, що рішення Міжнародного трибуналу в Гамбурзі не вплине на долю моряків, яку повинні вирішити російські слідство і суд.

25 листопада 2018 року в Чорному морі російські прикордонники і співробітники ФСБ Росії вчинили силове захоплення із застосуванням зброї трьох українських військових кораблів і членів їхніх екіпажів. Москва звинуватила 24 українських моряків у нібито «незаконному перетині кордону Росії».

XS
SM
MD
LG