Доступність посилання

ТОП новини

Путін стверджує, що Росія здатна замістити українське зерно на світовому ринку


Урядова нарада з участю російського лідера Володимира Путіна, архівне фото
Урядова нарада з участю російського лідера Володимира Путіна, архівне фото

Російський лідер Володимир Путін стверджує, що його країна здатна замістити українське зерно «як на комерційній, так і на безоплатній основі». Про це Путін заявив 19 липня на нараді з російським урядом, не назвавши конкретних обсягів зерна, які Москва здатна поставити на світовий ринок замість українського.

Президент РФ обумовив повернення до угоди негайним підключенням до системи SWIFT російських фінансових організацій, які обслуговують експорт зерна. Ще однією умовою Путін назвав відновлення роботи аміакопроводу Тольятті – Одеса.

Раніше цього ж дня Міністерство оборони Росії заявило, що з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Президент України Володимир Зеленський 19 липня заявив, що Київ вивчає можливості безпечного продовження роботи зернового коридору.

Раніше в ефірі Радіо Свобода посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що можливість продовження дії зернового коридору без участі в угоді Росії є, але ніхто не може гарантувати, що РФ не атакуватиме кораблі.

17 липня – в останній день дії чинної угоди – Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана.

Читайте також: РФ свідомо завдає ударів по інфраструктурі зернової ініціативи – Зеленський

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі у липні 2022 року. Потім її кілька разів продовжували.

Москва заявляла, що за час дії зернової угоди не було відправлено жодного судна з російськими добривами. Крім того, Москва наполягала на підключенні Россільгоспбанку до системи міжбанківських платежів SWIFT.

XS
SM
MD
LG