Доступність посилання

ТОП новини

Після анексії Росія видобула в Криму 10,4 млрд кубометрів газу – «Чорноморнафтогаз»


Бурова установка «Петро Годованець», архівне фото
Бурова установка «Петро Годованець», архівне фото

Росія з 2014 року видобула в анексованому Криму 10,4 мільярда кубометрів природного газу, повідомила гендиректор ДАК «Чорноморнафтогаз», дочірньої компанії НАК «Нафтогаз України», Світлана Нєжнова в ході Українського енергетичного форуму в Києві 26 лютого.

«За ці роки, з 2014-го по 2019 роки, Росія видобула з родовищ, які належать Україні, 10,4 мільярда кубометрів. Ми спостерігаємо падіння видобутку з 2 млрд кубометрів у 2014 році до 1,5 млрд кубометрів у 2019 році», – цитує Нєжнову «Інтерфакс».

Представник «Чорноморнафтогазу» стверджує, що Росії заважають міжнародні санкції. «Вони не можуть обслуговувати бурові, не можуть користуватися вертольотами, які там є для доставки вахти», – сказала Нєжнова.

Раніше повідомлялося, що НАК «Нафтогаз України» готується подавати в європейський арбітражний суд новий пакет документів у рамках процесу проти Росії за втрату активів в анексованому Криму. В українській компанії уточнили, що в арбітражі по кримських активах «Нафтогазу» протистоїть Росія, а не «Газпром». Тому цей арбітраж не підпадає під угоду про врегулювання з «Газпромом», яку «Нафтогаз» уклав у грудні.

В українській компанії стверджують, що «Росія не заперечує, що незаконно експропріювала активи «Нафтогазу», але стверджує, що не винна «Нафтогазу» ніякої компенсації».

У 2014 році бурові установки, флот та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» були захоплені під час анексії Криму Росією. Після цього НАК «Нафтогаз України» втратила контроль над даним кримським підприємством. Пізніше ДАТ «Чорноморнафтогаз» було відтворене на материковій частині України.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати збитки, завдані захопленням активів групи в Криму. «Нафтогаз» ініціював провадження відповідно до угоди між Кабміном України і урядом Росії про сприяння, здійснення та взаємний захист інвестицій.

У 2017 році компанія «Нафтогаз України» подала позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд доларів збитків від втрати активів в результаті анексії Криму. З урахуванням відсотків ця сума становить 8 млрд доларів.

Суд при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі підтвердив, що Росія винна у втраті кримських активів НАК «Нафтогаз України».

XS
SM
MD
LG