Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США засудив агресію Росії в Керченській протоці


Сенатори наголошують, що поведінка влади Росії дестабілізує весь регіон і провокує подальшу ескалацію
Сенатори наголошують, що поведінка влади Росії дестабілізує весь регіон і провокує подальшу ескалацію

Сенат США ухвалив резолюцію, в якій засудив агресію Росії в Керченській протоці, коли російські силовики захопили три українські кораблі і членів їхніх екіпажів, повідомляє посольство України в Сполучених Штатах Америки.

«В офіційному документі американські законодавці закликають російську владу негайно звільнити захоплені українські кораблі та членів їхніх екіпажів, а також припинити переслідування українських і міжнародних суден, що проходять через Керченську протоку», – мовиться в повідомленні.

Сенатори наголошують, що поведінка влади Росії дестабілізує весь регіон і провокує подальшу ескалацію. Вони закликають міжнародну спільноту об’єднатися в протистоянні загрозливими діям російської влади в Керченській протоці.

Резолюція підтверджує підтримку українського народу і територіальної цілісності України.

Також у документі сенатори звертаються до президента й адміністрації США із закликом використовувати будь-яку нагоду для висловлення протесту проти нападу, вчиненого Росією проти Збройних сил України.

Співавторами документа, ухваленого 29 листопада, виступили понад півсотні сенаторів від Республіканської й Демократичної партій, повідомляє українське посольство.

Керченська криза: дії України, Росії та реакція світу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:03 0:00

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх. За даними української влади, шестеро українських моряків були поранені, зокрема двоє – у тяжкому стані. Росія заявила, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала.

Читайте також: «Росія плює на все». Як у Криму арештовували українських моряків​

Підконтрольні Кремлю суди у Криму арештували всіх 24 моряків на два місяці. Українська влада визнає їх військовополоненими.

Представники країн Заходу виступили з осудом дій Росії. В Євросоюзі закликали до «стриманості і деескалації», а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ оприлюднив заяву з вимогою до Росії звільнити військовополонених і захоплені кораблі.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

(Радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами кораблів Росії щодо атаки на кораблі ВМС України)

(Відео моменту, коли корабель Росії цілеспрямовано таранить український корабель у Керченській протоці)

Російське судно таранить українське в Чорному морі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Порошенко назвав «прямим актом агресії» напад російських прикордонників на українські кораблі

Полонений моряк ВМС у кримському «суді» попросив перекладача з російської – адвокат

Захоплені Росією українські моряки: хто вони і що з ними

США: ЄС варто посилити санкції проти Росії і відмовитися від «Північного потоку-2»

XS
SM
MD
LG