Доступність посилання

ТОП новини

Напад на «Схеми»: Мецгеру і ще одному посадовцю «Укрексімбанку» вручили підозри


Акція біля будівлі «Укрексімбанку», Київ, 6 жовтня 2021 року
Акція біля будівлі «Укрексімбанку», Київ, 6 жовтня 2021 року

Двом посадовцям «Укрексімбанку» вручили підозри у зв’язку з нападом на журналістів програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода і UA:Перший) під час запису інтерв’ю в будівлі установи, повідомила речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець.

За її словами, разом із підозрами їм вручили повістки з викликом на допит. Імен посадовців Максимець не навела.

Відсторонений голова правління «Укрексімбанку» Євген Мецгер на своїй сторінці у фейсбуці підтвердив, що йому вручили підозру.

«Правоохоронці сьогодні о 9-ій ранку приїхали до мене додому та вручили документ. Вчора вони чомусь приїжджали до приміщення банку, але я вже не мав законних підстав там перебувати після того, як написав заяву про відсторонення від виконання обов’язків», – написав Мецгер.

Він додав, що готовий «у повному обсязі» співпрацювати зі слідством і заявив, що просить пробачення в журналістів за свої дії.

У поліції Києва повідомили, що «дізнавачі разом із процесуальними керівниками вивчають участь третьої особи, дії якої зафіксовані на відео, за результатами перевірки буде надано відповідну правову кваліфікацію».

Напередодні в прокуратурі повідомили, що погодили підозру в справі про напад на журналістам двом посадовцям банку, але не знайшли їх на робочому місці, бо «одна з цих осіб склала службові повноваження, інша – написала заяву про звільнення».

4 жовтня на журналістів «Схем» (проєкт Радіо Свобода на телеканалі UA:Перший) скоїли напад у державному «Укрексімбанку» під час запису інтерв’ю із головою правління цієї фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті.

Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, яке стосувалося майбутнього розслідування. Банкір наказав охороні «забрати камери» та «дістати із них касети».

Співробітники банку застосували фізичну силу до оператора «Схем» Олександра Мазура, відібрали у нього дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис та видалили записане відео.

Після звернення журналістів Національна поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

5 жовтня в державному «Укрексімбанку» офіційно прокоментували напад на журналістів «Схем» під час запису інтерв’ю із головою правління цієї фінустанови Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті. У банку заявили, що інформація, яка цікавила журналістів, є «банківською таємницею», також стверджують, що знімальна група «без перешкоджання» залишила приміщення, і розглядають можливість «звернення до правоохоронних органів».

Редакція «Схем» звернулась до технічних спеціалістів, яким вдалося відновити відео, видалене працівниками «Укрексімбанку» під час нападу на знімальну групу програми у кабінеті голови державного банку Євгена Мецгера. Відео відновлене на обох картках із обох камер, на які вівся запис. Його журналісти опублікувати 5 жовтня.

Наглядова рада державного «Укрексімбанку» 6 жовтня ухвалила рішення відсторонити голову правління фінансової установи Євгена Мецгера «на час проведення внутрішнього розслідування». Тимчасовим виконувачем обов’язків голови правління став Сергій Єрмаков.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG