Доступність посилання

ТОП новини

США евакуювали з Судану кілька сотень своїх громадян – Держдеп


За інформацією влади, до початку конфлікту в країні перебувало близько 16 тисяч американців, багато з яких мали подвійне громадянство США і Судану
За інформацією влади, до початку конфлікту в країні перебувало близько 16 тисяч американців, багато з яких мали подвійне громадянство США і Судану

Кілька сотень громадян США залишили Судан під час тимчасового припинення вогню, зазначив представник Держдепартаменту США Ведант Патель, пише The Hill.

У відомстві повідомили, що щонайменше 5 тисяч осіб запросили в Держдепартаменту інформацію про конфлікт у Судані, однак, «лише малій частині» від цієї кількості знадобилась допомога в виїзді з країни.

Посольство США в Хартумі було евакуйовано минулими вихідними морськими піхотинцями, оскільки сутички в продовжують загострюватися. Раніше США та інші країни домовилися про 72-годинне припинення вогню в конфлікті, яке було продовжено ще на 72 години в п’ятницю, 28 квітня, уточнили в Держдепі.

Також в США наголосили, що попри припинення вогню, повідомлення про бойові дії в Судані тривають, включно з обстрілом турецького військового евакуаційного літака.

«Очевидно, що мали місце численні порушення режиму припинення вогню. Але здійснення припинення вогню часто буває важким на самому початку, проте порушення режиму припинення вогню не означають провалу припинення вогню. І ми працюємо з партнерами, щоб забезпечити кращий моніторинг активності та залучити обидві сторони до поліпшення дотримання режиму», – заявив представник Держдепу.

За інформацією влади, до початку конфлікту в країні перебувало близько 16 тисяч американців, багато з яких мали подвійне громадянство США та Судану.

15 квітня в столиці Судану та інших містах спалахнули сутички між регулярною армією та воєнізованим угрупованням «Сили швидкої підтримки». Дві військові фракції борються за контроль над Хартумом і прибутковим експортом мінеральних ресурсів країни, особливо золота.

За даними ООН, станом на 21 квітня через бойові дії в Судані загинули 413 людей, ще 3551 – поранені. Низка країн евакуювали своїх дипломатів із Судану.

Головне управління розвідки Міноборони також повідомило про евакуацію десятки українців та іноземців із Судану 25 квітня.

XS
SM
MD
LG