Доступність посилання

ТОП новини

Сльозогінний газ, «коктейлі Молотова» та барикади. Ситуація в Тбілісі залишається напруженою


Проспект Руставелі у Тбілісі, де перебувають грузинські силовики, 9 березня 2023 року
Проспект Руставелі у Тбілісі, де перебувають грузинські силовики, 9 березня 2023 року

У Тбілісі ситуація біля грузинського парламенту залишається напруженою, повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Спецпризначенці, які перебувають на проспекті Руставелі, вкотре застосували сльозогінний газ проти учасників мітингу. Це викликало відповідну реакцію мітингувальників – вони кидають у силовиків «коктейлі Молотова».

Учасники протесту намагаються створити барикади, для яких вони використовують сміттєві баки та лавки. Протестувальники скандували спецпризначенцям: «Росіяни».

Раніше повідомлялося, що ввечері 8 березня грузинські силовики розігнали учасників мітингу перед будівлею парламенту на проспекті Руставелі в Тбілісі.

Площу перед законодавчим органом було повністю звільнено від демонстрантів. Проти учасників акції використали водомети, сльозогінний газ й інші спецзасоби.

Раніше учасники мітингу в Тбілісі ухвалили рішення розпочати «облогу парламенту» Грузії. За пропозицію одного лідерів опозиції Георгія Вашадзе учасники акції голосували піднятими руками, пише телеграм-канал «Новини-Грузія».

«Ми пропонуємо такий крок: мирно і спокійно з обох боків оточити парламент... Давайте зробимо це мирним шляхом. Ми закликаємо поліцію не протистояти мирним протестувальникам», – заявив Вашадзе. Крім того, учасники акції планували завадити проведенню завтрашньої сесії парламенту.

Водночас мітингувальники розбили вікна у будівлі парламенту Грузії. Демонстранти кидали каміння і різні предмети у вікна законодавчого органу.

7 березня парламент Грузії ухвалив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість фінансування зовнішнього впливу», який також називають «законом про іноагентів». Законопроєкт зобов’язує всіх юридичних і фізичних осіб, які отримують фінансування з-за кордону, реєструватися у спеціальному реєстрі. А якщо цього не зробити, то порушникам загрожує великий штраф або тюремне ув’язнення строком на п’ять років.

Опозиція вважає, що закон має на меті придушення інакодумства та громадянської активності, як це сталося в Росії. Також вони стверджують, що ухвалення такого закону становить загрозу для демократії і перешкоджатиме інтеграції Грузії до Європи.

Увечері 7 березня кілька тисяч протестувальників проти ухвалення цього закону вийшли до будівлі парламенту в Тбілісі, дехто з них спробував до нього прорватися. Поліція розганяла демонстрантів водометами, 66 людей затримали.

XS
SM
MD
LG