Доступність посилання

ТОП новини

Директор ЦРУ: збройний заколот показав шкоду, якої Путін завдав Росії


Вільям Бернс назвав заколот «збройним викликом російській державі»
Вільям Бернс назвав заколот «збройним викликом російській державі»

Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс заявив 1 липня, що збройний заколот лідера найманців ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина продемонстрував руйнівний вплив на Росію президента Володимира Путіна і війни, яку Москва веде проти України.

«Вражає те, що діям Пригожина передували його різкі заяви щодо брехливого обґрунтування Кремля вторгнення в Україну і щодо ведення війни російським військовим керівництвом», – сказав Бернс, колишній посол США в Москві, на виступі для британського фонду Ditchley Foundation в Оксфордширі, повідомляє агентство Reuters.

«Вплив цих слів і дій буде проявлятися протягом деякого часу – це яскраве нагадування про руйнівний вплив війни Путіна на його власне суспільство і його власний режим», – додав директор ЦРУ.

Бернс назвав заколот «збройним викликом російській державі» і зауважив, що ця подія була «внутрішньою справою Росії, в якій Сполучені Штати не брали і не братимуть участі».

Водночас він заявив, що невдоволення в Росії війною проти України створює рідкісну можливість вербувати шпигунів – і ЦРУ, за його словами, цю можливість не пропустить.

ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальну справу проти засновника «Вагнера» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь», куди, за повідомленнями, вирушив Пригожин.

Сам Пригожин у першому коментарі після припинення «походу на Москву» заявив, що його метою була демонстрація протесту проти ліквідації ПВК «Вагнер», а не повалення влади в Росії.

XS
SM
MD
LG