Доступність посилання

ТОП новини

Голова правління «Укренерго» зараз не очікує проблем із електропостачанням у вересні й жовтні


Водночас Володимир Кудрицький вказав на ризик подальших масованих обстрілів енергетичної інфраструктури під час опалювального сезону
Водночас Володимир Кудрицький вказав на ризик подальших масованих обстрілів енергетичної інфраструктури під час опалювального сезону

Ситуація в енергосистемі України наразі стабілізувалася – про це заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі національного телемарафону 13 вересня.

«Виробництва електроенергії достатньо на відміну від серпня, коли ми були змушені залучати аварійну допомогу із сусідніх країн. То на вересень і жовтень я б не прогнозував жодних особливих проблем. Якщо не буде масованих обстрілів, електроенергії має вистачати», – сказав він.

Водночас він вказав на ризик подальших масованих обстрілів енергетичної інфраструктури під час опалювального сезону.

Читайте також: На Ставці розглянули план захисту критичної інфраструктури від ударів РФ – Зеленський

«Хороша новина полягає в тому, що всі ми знаємо, як це виглядає. На жаль, у нас є цей негативний досвід, але він є. Принаймні, ворогу буде дуже складно нас чимось здивувати після того, як він випустив 1 200 ракет по енергосистемі минулого сезону. Думаю, що ми вже знаємо, на що чекати. І енергетики знають, і сили ППО, і українські споживачі», – наголосив Кудрицький

Голова «Укренерго» розповів, що для оборони об’єктів інфраструктури використовують так звані засоби пасивного захисту:

«Це певні інженерні укріплення. Тут я якраз не буду вдаватися в деталі, але хочу сказати, що українці, напевно, першими в світі повинні винайти конструкції, які захищатимуть наступної зими наші об’єкт від «шахедів» і ракет. Зараз наш досвід дуже цікавить операторів енергосистем і енергетиків з усього світу».

Читайте також: Шмигаль розповів, наскільки енергосистема України готова до опалювального сезону

Міністерство енергетики раніше повідомило, що наразі не планує відключень електроенергії, але в разі нових обстрілів вони можуть бути запроваджені.

Російські військові з 10 жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Атаки на енергетичні об’єкти припинилися на початку березня. Водночас споживачі в різних регіонах все ще лишаються без світла через обстріли, які пошкоджують цивільну інфраструктуру.

XS
SM
MD
LG