Доступність посилання

ТОП новини

Україна каже, що «дійшла згоди» з Туреччиною щодо поновлення інспекцій суден. Москва не коментує


Олександр Кубраков нагадав, що з 10 квітня Росія припинила реєстрацію нового вхідного флоту до участі в «зерновій ініціативі» та відмовилась працювати за планами українських портів
Олександр Кубраков нагадав, що з 10 квітня Росія припинила реєстрацію нового вхідного флоту до участі в «зерновій ініціативі» та відмовилась працювати за планами українських портів

Україна та Туреччина дійшли згоди щодо поновлення інспектування суден, що прибувають до українських портів для завантаження українським зерном. Про це віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Завершили зустріч з Хулусі Акаром, міністром національної оборони Туреччини. На порядку денному головне питання – розблокування та забезпечення ефективного функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям», – написав він.

Кубраков нагадав, що з 10 квітня Росія припинила реєстрацію нового вхідного флоту до участі в «зерновій ініціативі» та відмовилась працювати за планами українських портів – це зробило неможливим складання інспекційних планів та фактично зупинило вхід нових суден.

За його даними, протягом останніх двох днів – 17-18 квітня – не було складено інспекційного плану та не проведено жодної інспекції в територіальних водах Туреччини.

Російська сторона наразі цю інформацію не коментує. При цьому раніше у МЗС РФ заявили, що складнощі з реєстрацією нових суден та проведенням їхньої інспекції виникають виключно через дії представників України, а також співробітників ООН, які, «мабуть, не хочуть їм протистояти».

Читайте також: Посол США: блокування Росією інспекцій суден «зернової ініціативи» є спробою задушити економіку України

Російське повномасштабне вторгнення в лютому минулого року призвело до того, що українські чорноморські порти були заблоковані військовими кораблями Москви. У липні 2022 року представники України та Росії підписали з ООН і Туреччиною окремі дзеркальні угоди. Так звана «зернова угода» уможливила безпечний експорт поставок продовольства. 18 березня «зернову угоду» продовжили ще на 120 днів.

XS
SM
MD
LG