Доступність посилання

ТОП новини

Україна випередила Росію за індексом сприйняття корупції – Transparency International


Міжнародна антикорупційна організація Transparency International оприлюднила 21 лютого звіт щодо рівня сприйняття корупції в різних країнах світу. Україна в рейтингу за 2017 рік отримала 30 балів (0 балів – найгірший можливий показник, 100 – найкращий), таким чином піднявшись у порівнянні з попереднім роком на один рядок у рейтингу (2016-го Україна мала 29 балів).

Таким чином, Україна посіла 130–134-е місце, разом із кількома іншими – поміж 180 країн і територій, оцінених у нинішньому звіті. Поряд з Україною в рейтингу опинилися Гамбія, Іран, М’янма та Сьєрра-Леоне.

Також Україна за індексом сприйняття корупції випередила Росію, яка, як і попереднього року, має 29 балів. Росія нині займає з кількома іншими країнами 135–142-е місця.

Перше місце у рейтингу з оцінкою 89 балів посіла Нова Зеландія, за нею серед найменш корумпованих країн опинилися Данія, Фінляндія, Норвегія, Швейцарів, Сінгапур, Швеція, Канада, Люксембург, Нідерланди, Велика Британія та Німеччина. Сполучені Штати Америки мають 75 балів, у порівнянні з 74 балами в індексі 2016 року, і зайняли 16–18-е місця разом із Австрією й Бельгією.

Найнижчий рейтинг – у Сомалі: держава має оцінку в дев’ять балів і посіла останнє цього року 180-е місце. Її «сусідами» в рейтингу є Південний Судан, Сирія, Афганістан, Ємен, Судан, Лівія, Північна Корея, Гвінея-Бісау, Екваторіальна Гвінея, Венесуела чи Ірак.

У Transparency International наголошують, що важливим є бал, який отримала та чи інша країна, і зміни цих балів із року в рік, а не місця в рейтингу, які можуть змінюватися через становище не в самій оцінюваній країні, а в інших країнах зі схожими показниками. Сам рейтинг оцінює не якийсь абсолютний рівень корупції, а лише рівень сприйняття корупції в державному секторі, як його сприймають експерти і ділові кола.

У своєму звіті Transparency International вказує, що більшість країн не надто ефективні у боротьбі з таким явищем, як корупція.

«Попри спроби боротьби з корупцією в усьому світі, більшість країн занадто повільно просувається в своїх зусиллях», – мовиться в заяві 21 лютого. У повідомленні вказується, що за останні шість років «багато країн, як і раніше, практично не домоглися прогресу».

У Transparency International також зауважують, що аналіз результатів індексу корупції показує, що «країни з найнижчим захистом ЗМІ і неурядових організацій також мають гірші показники щодо корупції».

Якщо оцінювати за регіональними показниками, то добрі показники щодо сприйняття корупції – у Західній Європі, найгірші – у країнах Африки на південь від Сахари, Східної Європи та Центральної Азії.

У 2016 році Україна набрала 29 балів, тоді вона була на 131–135-му місцях у рейтингу.

XS
SM
MD
LG