Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода прийматиме заявки на журналістську стипендію імені Вацлава Гавела до 7 червня


Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РВЄ/РС) продовжує прийом заявок на журналістську стипендію імені Вацлава Гавела на 2018-2019 академічний рік до 7 червня.

Заявки прийматимуть на електронну пошту havelfellowship@rferl.org. Заявка складається з даних про учасника, мотиваційного листа, зразків робіт, двох рекомендаційних листів, резюме, «Листа Вацлаву Гавелу», а також копії сертифікату про знання англійської мови (необовʼязково).

Взяти участь у програмі можуть журналісти з України, Росії, Білорусі, Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови. Стипендіати, які пройдуть відбір, матимуть нагоду стажуватися в редакціях головного офісу РВЄ/РС у Празі, співпрацюючи з досвідченими журналістами. Стажування триватиме з 19 листопада 2018-го до 28 червня 2019 року.

Мета стипендії імені Вацлава Гавела – підтримка перспективних журналістів із країн, де є проблеми з вільними і незалежними засобами інформації, у продовженні професійної діяльності на підтримку плюралізму. «Стимулом до створення програми стала віра колишнього президента Чехії Вацлава Гавела в роль журналістики як трансформатора репресивних режимів», – зазначають ініціатори премії.

У 2013-2014 роках стипендіатом премії імені Вацлава Гавела від України стала Наталія Седлецька – український журналіст-розслідувач, учасниця ініціативи YanukovychLeaks, зараз – головний редактор та ведуча програми Радіо Свобода «Схеми».

У 2014-2015 роках стипендіатом стала Ольга Мальчевська, яка від 2010 року працювала на «ТСН», до цього – на «5-му каналі», телеканалі «Україна» і «Новому каналі», зараз – мультимедійний продюсер BBC у Лондоні. Під час стажування на Радіо Свобода в Празі Ольга Мальчевська стала автором фільму «Чеські друзі Кремля».

У 2015-2016-му стипендіаткою від України стала кримчанка Сафіє Абляєва, яка працювала на телеканалі ATR. Вона висвітлює проблематику кримських татар.

У 2016-2017 роках стипендіаткою була Ярослава Куцай. Вона цікавиться передовсім питаннями довкілля і природокористування, є автором українського The National Geographic. Із 2014 по 2016 жила у Рейк’явіку і була позаштатним кореспондентом українських та англомовних ісландських ЗМІ, до того була репортером «5-го каналу».

Журналістську стипендію імені Вацлава Гавела від Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода на 2017-2018 академічний рік з України отримав Гліб Жаворонков. Він прийшов до журналістики з громадянського суспільства і відеовиробництва. Створював репортажі, культурні проекти, прямі ефіри для Громадського ТБ Одеси, пояснювальні відео й антикорупційні розслідування для некомерційних організацій, вів політично-розважальний відеоблог.

Стипендія імені Вацлава Гавела – це спільна ініціатива РВЄ/РС і Міністерства закордонних справ Чехії.

XS
SM
MD
LG