Доступність посилання

ТОП новини

«У серпні повертаємося додому». Чи піде армія РФ з Маріуполя у 2023 році?


Російський військовий в окупованому Маріуполі Донецької області
Російський військовий в окупованому Маріуполі Донецької області

Чи можуть українські військові звільнити Маріуполь Донецьої області вже цього року? Як на останні обстріли у місті відреагували його жителі й окупанти, які там розміщені? Що означатиме втрата Маріуполя для Путіна і російської армії? Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» запитав про це експертів.

  • Росія, імовірно, буде стурбована вибухами у Маріуполі, оскільки вважала цю зону недосяжною для українських ударних засобів, зазначила 27 лютого розвідка Міністерства оборони Великої Британії. У повідомленні сказано, що з 21 лютого цього року російські окупаційні сили повідомили про щонайменше 14 вибухів у районі окупованого Росією Маріуполя.
  • Серед місць інцидентів – сховище боєприпасів в аеропорту, два паливні склади та металургійний завод, який Росія використовує як військову базу. Маріуполь розташований на відстані щонайменше 80 км від лінії фронту, нагадує британське відомство.
  • Британські військові також зазначили, що, попри значні руйнування, Маріуполь важливий для Росії, оскільки це найбільше місто, захоплене у 2022 році, яке Росія досі контролює, і воно розташоване на ключовому логістичному маршруті.
  • Російські ЗМІ, своєю чергою, після вибухів здебільшого пишуть, що у Маріуполі працюють системи ППО, які начебто збивають повітряні цілі.
  • Начальниця пресцентру сил охорони та оборони Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону 23 лютого повідомила, що «українські військові вже не вважають російську армію в окупованому Маріуполі недосяжною».
  • Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний нещодавно заявив, що окупований Маріуполь буде звільнений вже цього року. Про це він сказав у фільмі журналіста Дмитра Комарова «Рік». Залужний зазначив, що на Святого Миколая він мав захід за участю дітей, де хлопчик запитав його, чи точно Україна повернеться до Маріуполя. Залужний відповів, що ЗСУ звільнять Маріуполь у 2023 році.

«Окупанти в розгубленому стані»

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у коментарі «Новинам Приазов'я» розповів, що вибухи, які сталися у місті, зміцнили місцевий спротив.

Петро Андрющенко
Петро Андрющенко
Це дійсно підняло дух людей в окупації та зміцнило спротив
Петро Андрющенко

«Окупанти й місцеві жителі реагують абсолютно адекватно кожен у свій бік. Що стосується маріупольців, то, звісно, вони зраділи, вони відчули, що, те, що ми давно кажемо, деокупація Маріуполя неминуча, що ніхто не забув про Маріуполь, що він буде звільнений, що всі цим займаються. Врешті-решт вони це почули, побачили, можна сказати, на власні очі. І це дійсно підняло дух людей в окупації та зміцнило спротив. Це дуже гарна новина», – сказав він.

Російський військовий в розбомбленому Маріуполі, червень 2022 року
Російський військовий в розбомбленому Маріуполі, червень 2022 року

За словами Андрющенка, російські окупанти у Маріуполі перебувають у розгубленому стані.

Пішли зачистки, причому достатньо масові з перекриттям доріг, з зупинкою руху транспорту. Це, безумовно, реакція в тому числі на «бавовну»
Петро Андрющенко

«Маріуполь перестав бути глибоким тилом, перестав для них бути безпечним, враховуючи, що вони накопичили достатню кількість боєкомплекту, палива і військової сили. І треба з цим щось робити, що саме вони не розуміють. Реакція в росіян була запізніла. Принаймні ми побачили першу таку реакцію сьогодні, тому що по місту і по Маріупольському району пішли зачистки, причому достатньо масові з перекриттям доріг, з зупинкою руху транспорту. Це, безумовно, реакція в тому числі на «бавовну», з пошуку людей, які можуть допомагати, щоб кара небесна завітала в Маріуполь ще не один раз», – розповів Андрющенко.

За його словами, у Маріуполі останнім часом збільшилася кількість представників Росгвардії, але разом із тим він каже про зменшення кількості російських військових.

Спостерігаємо зменшення кількості російських військових безпосередньо по Маріупольському району
Петро Андрющенко

«Всі інші підрозділи, які розташовані на території Маріуполя та Маріупольського району, ми бачимо. Зменшення контингенту пов'язане з тим, що це був резервно-ударний контингент, який вони формували, доукомплектовували, проводили злагодження. Зараз він іде на фронт і відправляється на різні ділянки фронту. Тому спостерігаємо зменшення кількості російських військових безпосередньо по Маріупольському району», – пояснив Андрющенко.

Російські військові в Маріуполі використовують укріплення, які були побудовані Збройними силами України, зазначив посадовець.

«Єдине що – вони завезли зенітні гармати зразка 1939 року. Мабуть, в такий спосіб вони будуть намагатися протидіяти «бавовні», яка літає в Маріуполь. Всі укріплення закінчені. В принципі не так багато роботи було, тому що вони здебільшого використовують укріплення, які були побудовані ще ЗСУ. Просто довели до ладу, трохи добудували. Нових або іншого якогось укріплення Маріуполя ми не спостерігаємо», – поділився радник мера.

Розбитий танк біля руїн заводу «Азовсталь» в окупованому Росією Маріуполі, листопад 2022 року
Розбитий танк біля руїн заводу «Азовсталь» в окупованому Росією Маріуполі, листопад 2022 року

Андрющенко впевнений, що Маріуполь вдасться звільнити цього року.

У серпні ми повернемося додому
Петро Андрющенко

«У нас немає відчуття, що це відтягнеться на якісь роки. Маріуполь є тією точкою, яка потрібна ЗСУ, потрібно повертати в Україну, тому у нас немає сумніву. Ми сподіваємося, що ближче до вересня, в серпні, ми повернемося додому», – наголосив він.

«Повномасштабний тоталітарний режим»

Директор маріупольської громадської організації «Архі-Місто» Андрій Марусов розповів, що останні вибухи для багатьох містян стали «шоком і великою несподіванкою».

Андрій Марусов
Андрій Марусов
Багато людей просто звикли до того, що лінія фронту далеко – 80, а то і більше кілометрів
Андрій Марусов

«Минув майже рік від початку вторгнення, більше ніж пів року під окупацією, і багато людей просто звикли до того, що лінія фронту далеко – 80, а то і більше кілометрів, що взагалі перспективи звільнення українською армією примарні. А тут раптово, несподівано більше десятка вибухів. Насправді треба сказати, що десь восени також були якісь так званні «хлопки», але, швидше за все, йшлося про роботу російського ППО», – сказав Марусов.

«А зараз те, що відбулося протягом останнього тижня, це дійсно були вибухи. Принаймні 2-3 підтверджені, і це дійсно, був такий для когось шок, для когось дуже приємна новина, що українська армія повертається», – додав він.

Водночас рух російської техніки через Маріуполь триває, каже Марусов.

«Здебільшого вона спрямовується на північ Донецької області – під Волноваху, Вугледар, де точаться запеклі бої», – каже він.

У самому місті вже давно діє жорсткий репресивний режим, зазначив громадський діяч. За його словами, після нещодавніх обстрілів він лише посилився.

Віськові автомобілі у Маріуполі
Віськові автомобілі у Маріуполі
У Маріуполі значно посилилися облави, обшуки, патрулі Росгвардії, які там у кожному кварталі
Андрій Марусов

«Всіх бюджетників, які там у школах або в окупаційній адміністрації працюють, їх змушують встановлювати спеціальну програму на свої смартфони, яка буде відстежувати їхні дзвінки. Або там встановлюють в самому місті на телекомунікаційному обладнанні спеціальні програми, як і в Росії, які б відстежували інтернет-трафік. Після цього українського обстрілу їхніх позицій (окупантів – ред.) у Маріуполі значно посилилися облави, обшуки, патрулі Росгвардії, які там на кожному кварталі ходять, контролюють ситуацію. Це такий повномасштабний тоталітарний режим. Крок вправо, Крок вліво – розстріл на місці», – розповів він.

Марусов також висловив сподівання, що ЗСУ зможуть деокупувати Маріуполь цього року.

«Звісно, всі в Маріуполі ставляться до цього дуже позитивно і дуже очікують, сподіваються, що це насправді так і станеться. Зокрема, після того, як той самий Залужний сказав, що цього року звільнять Маріуполь. Раз головнокомандувач це каже, то ми віримо всі, хто виїхав, усі, хто вцілів після цієї маріупольської бійні, та й багато людей в самому Маріуполі, якщо вони отримали цю інформацію, вони цього очікують», – впевнений громадський діяч.

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Потрібно ізолювати Маріуполь»

Українська армія не буде штурмувати Маріуполь у лоб. Українській армії потрібно ізолювати Маріуполь
Ігаль Левін

Військовий експерт, офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін сказав в коментарі «Новинам Приазов'я», що деокупація Маріуполя – це частина глобального звільнення окупованої частини півдня України.

«Не потрібно розглядати Маріуполь окремо. Мало того, звільнення Криму, ізоляція Криму, перетворення Криму з півострова на острів – це ще важливіше, ніж звільнення Маріуполя. Зрештою, це призведе до звільнення Маріуполя. Звичайно, українська армія не буде штурмувати Маріуполь у лоб. Українській армії потрібно ізолювати Маріуполь, як був ізольований Ізюм під час операції балаклейсько-ізюмської або Херсону, під час херсонської операції», – зауважив він.

Морпорт в Маріуполі, архівне фото
Морпорт в Маріуполі, архівне фото

Для деокупації Маріуполя українським військовим, перш за все, потрібна далекобійна зброя, каже експерт.

Не давати російській армії здійснювати свої плани та операції
Ігаль Левін

«Потрібні далекобійні системи, в тому числі крилаті бомби, які запускаються з землі. І, крім того, інша зброя з високою точністю, яка дозволяє знищити логістику противника, ще більше відтиснути його, зараз на 100 кілометрів, потім ще далі, ще глибше. Та не давати російській армії здійснювати свої плани та операції. Приблизно так само українська армія не дозволила реалізувати плани та ідеї в напрямку Вугледару, де в останній місяць було знищено понад 100 одиниць обладнання, і всі їхні спроби штурму закінчилися колапсом», – нагадав він.

Також Україні потрібні ракетні системи авіаційного базування, зазначив Левін.

«Наприклад, деякі платформи, західні літаючі платформи, які можуть носити зброю «повітря-земля», далекобійну, яка за 100 кілометрів бʼє, потрапляє на 100 кілометрів. Це потрібно для ізоляції півдня, Криму в тому числі, врешті-решт і Маріуполя», – підкреслив Левін.

Експерт зауважив, що деокупація Маріуполя підкреслить некомпетентність російської армії і її неспроможність утримувати захоплені міста.

«Кадирівці» з батальону «Ахмат» в захопленому Маріуполі, 17 квітня 2022 року
«Кадирівці» з батальону «Ахмат» в захопленому Маріуполі, 17 квітня 2022 року
Вони просто повбивали купу людей, десятки тисяч людей вбили, розтрощили місто. Для чого?
Ігаль Левін

«Після того, як Маріуполь звільнять, буде яскраво видно, наскільки безглуздою була їхня (окупантів – ред.) авантюра. Вони просто повбивали купу людей, десятки тисяч людей вбили, розтрощили місто. Для чого? Для того, щоб місто повернулося та було українським, як це відбудеться з усіма територіями та містами», – сказав він.

Експерт знов наголосив, що ключовим об'єктом для звільнення Маріуполя є Крим.

«Для українського командування, їхній план деокупації півдня, він розглядається цілісно – Крим, Маріуполь, Мелітополь, Бердянськ, ну й уся Херсонська область. Всі війни та операції розглядаються комплексно на стратегічному рівні. Й архітектура оборони Росії там, ні півдні, вона повʼязана. Архітектура оборони Маріуполя завʼязана на Крим, а архітектура оборони Криму завʼязана на Маріуполь», – пояснив Левін.

«Удар по іміджу РФ»

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету Максим Ялі, який родом із Маріуполя, зазначив, що деокупація цього міста стане «серйозним ударом по іміджу Росії».

Максим Ялі
Максим Ялі

«Туди було багато грошей вкладено, що викликало навіть ненависть і огиду, повний спектр негативних емоцій серед мешканців, навіть того ж самого Донецька, в який нічого не вкладали протягом 8 попередніх років. Як ми бачили навіть повідомлення цих окупантів, після того, як там прозвучали «хлопки», вони були шоковані. Вони визнають, що не очікували, що щось таке може бути. Вони взагалі сподівалися, що були певні домовленості між Росією та Україною або Росією та США, що Маріуполь буде залишений їм (Росії – ред.)», – зазначив політолог.

Буде крах єдиної піррової перемоги Путіна, про яку він оголосив за підсумками першого року повномасштабної війни
Максим Ялі

«Тому, звичайно, це буде крах єдиної піррової перемоги Путіна, про яку він оголосив за підсумками першого року повномасштабної війни, а саме те, що Азовське море стало внутрішнім», – нагадав він.

Звільнення Маріуполя також знищить плани Росії зі збереження сухопутного коридору до Криму, зауважив політолог. Тому російська армія буде намагатися щосили втримати місто. Коли ЗСУ зможуть деокупувати місто, напряму залежить від надання Україні військової допомоги, вважає Ялі.

«Якщо будуть ці далекобійні ракети, головна запорука звільнення, як продемонстрував Херсон, – це знищення логістики. Ось звільнити Волноваху, перерізати постачання залізною дорогою на весь південь, яке туди йде. Це допоможе нам деокупувати не лише Маріуполь, а взагалі звільнити всі території, окуповані 24 лютого на півдні нашої держави. І, звичайно, в цілому це залежить від об'ємів і темпів постачання інших видів озброєнь, наступальних, тих самих танків, БТРів, снарядів. Тобто, саме від цього залежать темпи наших відвоювань», – підкреслює політолог.

Втім, чим пізніше надійде зброя, тим більше російські військові зможуть укріпитися в Маріуполі й підготуватися до наступу ЗСУ, додав Ялі.

  • Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано більшу частину забудови.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG