Доступність посилання

ТОП новини

«Вийшов хліба купити – і вбило». Чому херсонці залишаються на «Острові» під російським вогнем?


У мікрорайоні Корабел у Херсоні внаслідок обстрілів російськими військами склалася загрозлива ситуація, зазначають у міськраді
У мікрорайоні Корабел у Херсоні внаслідок обстрілів російськими військами склалася загрозлива ситуація, зазначають у міськраді

Чому в мікрорайоні Корабел у Херсоні склалася загрозлива для місцевих жителів ситуація? Чи реально там відремонтувати комунальну інфраструктуру? Які є потреби в цьому районі та чому деякі жителі відмовляються евакуюватися, з’ясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

  • У мікрорайоні Корабел у Херсоні внаслідок обстрілів російськими військами склалася загрозлива ситуація. У багатьох будинках відсутні електрика, теплопостачання та вода, у деяких – газ, повідомили 26 грудня у Херсонській міській раді. Цей мікрорайон жителі також називають «Островом», він з’єднаний з іншою частиною Херсону двома мостами. У міській раді зазначили, що робота волонтерів у цьому районі стала небезпечною для життя.
  • Місцева влада закликає жителів Корабельного району Херсону евакуюватися до більш безпечних областей України. З питань евакуації радять звертатися на «гарячу лінію» Херсонської обласної військової адміністрації.
  • Раніше, 23 грудня, Херсонська міська військова адміністрація повідомила, що через постійні обстріли у місті тимчасово припинили рух громадського транспорту до мікрорайону Корабел.
  • За даними поліції, у Корабельному районі через російські обстріли отримали мінно-вибухові травми та осколкові поранення подружжя пенсіонерів.
  • Очільниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова 28 грудня в ефірі телемарафону розповіла, що з мікрорайону Корабел хочуть евакуювати жителів, які залишилися у власних оселях, попри постійні обстріли. Вона повідомила, що до неї надійшли звернення голів райрад, в тому числі Корабельної, з проханням оголосити обов'язкову евакуацію.

Життя без сну

Кореспондент «Новин Приазовʼя» поспілкувався з деякими жителями мікрорайону Корабел – і ось що вони розповіли нам про наслідки обстрілів цієї частини міста.

«23 числа виламало все, балкон розгорнуто взагалі, ми навіть його не чіпали. Ми приїхали сюди, бо з того боку бомблять, постійно під обстрілами ішли сюди. Потім думали піти на другий поверх, на другому поверсі теж все повилітало, зараз син «позашивав». З 7:00 ранку якраз ми не спали всю ніч, ми взагалі не спимо, вже під ранок просто сил не було», – згадала день обстрілів Людмила.

Жителька Херсону Людмила
Жителька Херсону Людмила

Люди поясняють, чому не хочуть виїжджати.

Пенсія ось у мене, припустимо, 2500, куди можна з нею рухатися?
Жителька «Острову» Тетяна

«Світла, води, тепла немає, люди живуть своїм життям і хочуть далі жити, бо це їхній будинок, вони його покидати не хочуть. Пенсія ось у мене, припустимо, 2500, куди можна з нею рухатися? Тому ми тримаємось свого будинку. Дякуємо людям, які за нас піклуються», – зауважила мешканка «Острова» Тетяна.

Жителька Херсону Тетяна
Жителька Херсону Тетяна

«До тижня тому ходили ще спокійно по магазинах, але коли у нас людина загинула біля торговельного центру, ми тепер боїмося ходити між будинками, таксі до нас бояться їздити. Слава Богу, волонтери допомагають хлібом, продуктами, консервацією, крупами – все це нам возять. А ось будматеріалів не вистачає», – повідомила жінка.

Жителі розповідають, що мікрорайон Корабел обстрілюють майже щодня. Останніми днями, кажуть херсонці, через обстріли окупантів є і загиблі, і поранені серед цивільного населення.

У нас тут і повітряної тривоги немає. Якщо навіть стрілятимуть, вдома краще відсидітися, ніж вискакувати та бігти
Житель «Острова» Ігор

«Вчора була тиша та сьогодні, а ті дні взагалі бомбили дуже сильно. Вбило хлопця з нашого будинку, він був біля магазину, та ракета летить, з ним були друзі, один впав, іншого поранило, а цьому одразу голову відтяло. Просто мстяться (російські військові – ред.) нам, що Херсон вони захопили, а потім відбили. Вони за Дніпром, там Гола Пристань, у мене дача була, ледве втекли», – згадала жителька Тамара.

«У нас тут немає бомбосховищ. Яке бомбосховищ врятує, якщо тут відстань з лівого берега до правого кілометрів 2-3. У нас тут і повітряної тривоги немає. Якщо навіть стрілятимуть, вдома краще відсидітися, ніж вискакувати та бігти. Буквально позавчора хлопець вийшов по хліб, там його й поховали. Вийшов на 15 хвилин хліба купити», – зазначив місцевий житель Ігор.

Житель Херсона Ігор
Житель Херсона Ігор

Втім, евакуйовуватися місцеві жителі, з якими ми поспілкувалися, поки не збираються. Основна причина – брак коштів та небажання залишати рідний дім.

У пошуках допомоги

Голова одного з ОСББ Корабельного району Херсону Віктор Тоцький розповів, що регулярно звертається до різних органів влади з приводу відновлення комунальної інфраструктури.

«Ми спочатку намагаємося звертатися знизу догори. Звертаємося до Корабельної ради – результату немає, звертаємося на «гарячі лінії» вже до обласної військової адміністрації, до міської ради. Коли результату немає, тоді ми вимушені телефонувати 1545 – на урядову лінію, сподіваючись на те, що хоча б з Києва якось вплинуть на наші місцеві органи самоврядування, й у нас нарешті хоча б електрика з’явиться. Буде електрика, вже буде і вода», – зазначив голова ОСББ.

Віктор Тоцький
Віктор Тоцький

Також Тоцький розповів, що місцевим не вистачає будівельних матеріалів для усунення наслідків обстрілів.

Після прильоту ця плівка просто вилітає, нам потрібна фанера
Віктор Тоцький

«Корабельна районна рада за весь час видали нам балон піни, 100 м кв. плівки та 5 листів фанери 1,5 на 2,5. У нас уже були прильоти безпосередньо по будинку та дуже поряд, нам цього катастрофічно не вистачає. Ми кілька дірок закрили, вікон. Після прильоту ця плівка просто вилітає, нам потрібна фанера. А коли просиш фанери більше, кажуть: «Вибач, ми не можемо, в нас страждає приватний сектор, і він зараз у нас в пріоритеті», – повідомив херсонець.

Що каже влада?

Начальник Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова у коментарі «Новинам Приазов’я» розповіла, що у мікрорайоні Корабел працює «Пункт незламності», а незабаром відкриють ще один.

«Пункти незламності» у нас переважно утворюються в освітніх закладах, і ми зважаємо, де у нас є свої пункти опалення. Тобто «Острів» – це трошки інша складова, там опалення здійснюється за підтримки роботи генератора. У нас заплановано та зараз практично на виході ще один пункт обігріву», – зазначила очільниця.

Вона повідомила, що в «Пункті незламності» місцеві жителі можуть отримати гуманітарну допомогу. Ситуацію на «Острові» вона назвала напруженою.

Ситуація там дуже напружена, часто відмовляються їздити автобуси
Галина Лугова

«Цей район у нас постійно під обстрілами, ситуація там дуже напружена, часто відмовляються їздити автобуси. Я особисто була в суботу у цьому «Пункті незламності», та тільки вийшла звідти, як буквально через 10 хв автівка, якою я їхала, підстрибнула від вибуху, не знали, куди бігти. При мені 2 автобуси зупинилися, теж підстрибнули, двері відчинилися та люди в розсипну бігли, падали. Тобто ситуація була дуже жахлива. Це відбувається постійно. І настільки це несподівано: міномети, «Гради» й артилерія, що ти не можеш відреагувати ні на мить», – пояснила Лугова.

Мікрорайон «Острів» після обстрілів
Мікрорайон «Острів» після обстрілів

Начальниця Херсонської міської військової адміністрації також зазначила, що підстанція, яка забезпечувала теплопостачання всього мікрорайону Корабел, була обстріляна та поки що не було можливості її відремонтувати.

«Вона знаходиться саме на суднобудівному заводі, підкачку води треба робити з Дніпра – повністю обстрілюється ця територія. Тому було засідання комісії з надзвичайних ситуацій Херсонської міської ради та ухвалене рішення, що єдиний шлях – це злити воду з системи опалення», – сказала вона.

Тільки з’явиться момент, що ворог припинить обстрілювати цей регіон і буде можливість у спеціалістів вийти відремонтувати цю підстанцію, то повністю наповниться система водопостачання й обігрів піде в домівки», – запевнила посадовиця.

Лугова знову закликала жителів «Острова» евакуюватися до більш безпечних регіонів.

Вони за дверима стоять і говорять, що ми нікуди не виїдемо, принесіть нам допомогу гуманітарну
Галина Лугова

«Є евакуаційні автобуси, будь ласка, виїжджайте. Але дуже часто люди навіть не хотіли відчиняти двері, от вони за дверима стоять і говорять, що ми нікуди не виїдемо, принесіть нам допомогу гуманітарну. Евакуюємо 31 людину – це маломобільні, лежачі люди, які рахуються саме в територіальному центрі підтримки соціально незахищених верств населення, які створені при районних радах», – повідомила Лугова.

«Таких хворих – 200, і лише 31 людина дала згоду на евакуацію. Їх вивозять у м. Коростень. Є домовленості, цих людей приймуть, будуть піклуватися, доглядати за ними. Пропонується людям їхати у м. Хмельницький, де людей розселять, дадуть допомогу, де гарантують 5-разове харчування. Тобто людям пояснюють, що ви не кинуті напризволяще», – наголосила очільниця.

  • Російська влада у вересні оголосила про анексію окупованих територій чотирьох українських областей: Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської. Україна та Захід засудили цю спробу анексії.
  • 11 листопада Міноборони України повідомило, що окупований російськими військами з березня Херсон повертається під контроль української армії.
  • Проте лівобережжя Херсонщини все ще перебуває під контролем російських військ.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG