Доступність посилання

ТОП новини

«На 80% порожні». Що відбувається з окупованими територіями на Запоріжжі?


Наслідки російських обстрілів Оріхова Запорізької області, 2 квітня 2022 року
Наслідки російських обстрілів Оріхова Запорізької області, 2 квітня 2022 року

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух розповів проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» про те, що відбувається в окупованих містах та селах регіону та як населення реагує на подальші плани Кремля щодо подальшої русифікації цих територій.

Основна частина населення села Кам'янське на Запоріжжі покинула його через обстріли
Основна частина населення села Кам'янське на Запоріжжі покинула його через обстріли

«Хтось налякався – виїхав, а потім повернувся»

За словами Старуха, багато людей вже покинули окуповані території Запорізької області, однак є і такі, що залишаються. Серед них працівники комунальних служб, які продовжують підтримувати роботу систем життєзабезпечення.

В деяких населених пунктах відсутні вже 80% населення, десь – третина

– Дуже велика кількість людей щодня виїжджають. В деяких населених пунктах відсутні вже 80% населення, десь – третина. Зрозуміло, що там, де не було військових дій та ворог зайняв в перший день фактично ці території дуже швидко, там не було руйнування, там порушена була більше комунікація, – там менше виїхало людей.

Власна лінія Маннергейма: на Запоріжжі укріплюють лінію оборони (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

– Люди мають можливість виїхати й одночасно мають триматися, наскільки це можливо. У нас так само з керівниками територій – більшість керує на дистанції. Звичайно, що лікарі продовжують працювати, рятувальники там, де можливо працюють, працюють електрики – відновлюють електромережі. Будь-які системи життєзабезпечення мають працювати, тому що там наші люди.

Абсолютна більшість громад і керівництва працює. Десь в урізаному вигляді, хтось злякався. Хтось злякався, виїхав, повернувся, – але виконують обов'язки, які на них покладені.

«Терор окупантів почався одразу»

Голова Запорізької ОВА зазначає, що життя в російській окупації передбачає «залякування і терор», сотні людей пройшли як мінімум через викрадення.

Потім почали садити на підвали. В нас майже 300 підтверджених таких випадків, що на 3 доби пропала людина. А тисячі людей через це пройшли

– Тиск є, з першого дня, з початку військових дій йшов. В деякі міста вони (окупанти – ред.) зайшли одразу, й тиск розпочався одразу. Тим, що комунікації порушені, нормальний уклад життя – порушений, постачання ліків, їжі, робота – люди втратили все. Потім почали садити на підвали. В нас майже 300 підтверджених таких випадків, що на 3 доби пропала людина. А тисячі людей через це пройшли.

Може бути все, що завгодно, можуть і автомат приставить і все інше. У підприємців – забирають гроші. Забирають людей з активною позицією – не обов'язково гіперпатріотів – просто щоб їх налякати. Люди через це пройшли, і це терор. Це виключно терористична країна, яка здійснює терор проти мирних жителів. Паспорт (указ російського президента про спрощену процедуру паспортизації жителів Запорізької області – ред.) – це додаткова історія в цьому жаху терористичної діяльності.

«Взяти паспорт РФ і стати гарматним мʼясом»

Олександр Старух вважає, що паспортизувати українців в окупації потрібно російському керівництву виключно для того, щоб потім мобілізувати це населення для війни та використати, як «гарматне мʼясо».

Звичайно, якийсь відсоток колаборантів є, не будемо один одного обманювати

– В Україні за Конституцією можна бути виключно громадянином України, все те, що там відбувається, це більше для внутрішнього споживання, виключно в самій Росії. Цей папірець із дохлою куркою, про який розповідають, чи хочуть роздавати, я думаю, всім нам цілком очевидно, які наслідки будуть із цієї історії. Звичайно, якийсь відсоток колаборантів є, не будемо один одного обманювати, це є у будь-якому регіоні будь-якої країни, і ми це бачили по Донбасу.

– Зараз люди, які отримали російські паспорти, їх мобілізували в російську армію й кинули у вигляді м'яса на наші Збройні сили. Мабуть, м'ясо закінчилося, шукають ідіотів серед тих, хто живе на територіях тимчасово окупованих. Іншого пояснення бути не може. Ну не для того ж, щоб на Байкал люди їздили.

Старух переконаний, що серед жителів Запорізької області охочих отримати російські паспорти буде небагато.

– Стати громадянином країни, яку не пускають нікуди у світі і яку зневажають у світі. Може у когось і є така мрія, але точно не у переважної більшості нашого регіону і людей нашої країни.

«Бабуся йшла на ринок – загинула»

Голова Запорізької області стверджує, що новини про російську паспортизацію менше турбують жителів. Багатьом доводиться ліквідовувати наслідки російських ракетних обстрілів.

Як можна взагалі думати про паспорт країни, яка в тебе стріляє?

– Абсолютна більшість не знає цю новину. Перед цією новиною вони зустріли 4 крилатих ракети, які були запущені в цивільні об'єкти. Потрапили в ТРЦ, приватні будинки – 62 будинки пошкоджені, 2 будинки згоріли вщент, люди залишилися без житла, на яке все життя збирали. Бабуся йшла на ринок – загинула. Люди зараз на це звертають увагу, це першочергово. Як можна взагалі думати про паспорт країни, яка в тебе стріляє, тебе вбиває – абсолютно неможлива історія.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG