Доступність посилання

ТОП новини

Палій, організатор та «підбурювач». Що відомо про підозрюваних у підпалі автомобіля журналістки Галини Терещук


Підпал авто кореспондентки Радіо Свобода Галини Терещук стався у ніч на 30 січня – і став одним із найрезонансніших злочинів останніх місяців у Львові
Підпал авто кореспондентки Радіо Свобода Галини Терещук стався у ніч на 30 січня – і став одним із найрезонансніших злочинів останніх місяців у Львові

Підпал автівки кореспондентки Радіо Свобода Галини Терещук став одним із найрезонансніших злочинів останніх місяців у Львові. Про подію, яка сталася у ніч на 30 січня, повідомили практично всі українські медіа. А мер міста Андрій Садовий заявив, що для поліції розкрити цей злочин – справа честі.

Однак встановлення кола підозрюваних, яких слідство називає замовником, виконавцем і організатором, не дає відповідей на всі питання.

Палій-аматор, студент

Одразу після інциденту журналістам проєкту Радіо Свобода «Схеми в регіонах» вдалося по гарячих слідах зібрати відео із вуличних камер спостереження Львова. Це дало змогу частково відтворити маршрут злочинця, якого зафіксували об’єктиви на вулицях Самчука, Кубійовича, Кубанської, Стуса, Дібровної і Мушака в ніч із 29 на 30 січня. Палій був одягнутий у спортивний одяг, обличчя ховав за маскою і капюшоном.

Одразу після інциденту журналістам проєкту «Схеми в регіонах» вдалося по гарячих слідах зібрати відео з камер спостереження у Львові
Одразу після інциденту журналістам проєкту «Схеми в регіонах» вдалося по гарячих слідах зібрати відео з камер спостереження у Львові

Дві камери на вулиці Кубійовича у деталях зафіксували дії палія: протягом п'яти хвилин він намагався підпалити автівку журналістки Галини Терещук. Пакунок, який він поклав на капот, зайнявся аж із 14-ї спроби.

Відео маршруту злочинця і відео власне підпалу на прохання журналістів проаналізував експерт-криміналіст Валерій Кур. Він дав категоричну оцінку: справу доручили дилетанту.

«Він дилетант. Не професіонал. Стільки часу на проведення такої операції у професіоналів – це катастрофа. Я думаю, що знайти його дуже легко. Він не боїться залишати слідів. Це, з одного боку, говорить про те, що він не професіонал, а з іншого – та чхав він на це… Він працює, я помітив, без рукавичок», – зазначив Валерій Кур.

Пакунок, який палій поклав на капот авто журналістки, зайнявся аж із 14-ї спроби
Пакунок, який палій поклав на капот авто журналістки, зайнявся аж із 14-ї спроби

За тиждень міністр внутрішніх справ Арсен Аваков справді повідомив про те, що правоохоронці знайшли злочинця.

Доказової бази вистачає. Підпалювач – студент
Арсен Аваков


«Проведено обшуки. Доказової бази вистачає. Підпалювач – студент», – написав він у твіттері. Затримання відбулося силами Львівського управління СБУ спільно з представниками інших правоохоронних органів.

«Він, коли побачив, що після вчинення ним цієї події вона набула розголосу, резонансу, – злякався і терміново поїхав в Одесу для того, щоб, відповідно, сховатися від правоохоронців», – прокоментував затримання перший заступник прокурора Львівської області Олег Капітула.

Журналістам вдалось з’ясувати – поліція підозрює у підпалі 19-річного першокурсника університету «Львівська політехніка» Я.С. Студент вчиться на спеціальності «будівництво та цивільна інженерія» і за декілька місяців до інциденту шукав на львівських сайтах оголошень роботу інженера-проектувальника, адміністратора чи перекладача у шлюбну агенцію.

Викладачі «політехніки», попросивши не вказувати їхні імена і прізвища, охарактеризували студента з позитивного боку. Однак зауважили, що останні місяці перед інцидентом він на заняттях майже не з’являвся.

7 лютого Галицький районний суд Львова ухвалив рішення про взяття під цілодобовий домашній арешт громадянина Я.С. Згідно з рішенням суду, він перебуватиме під домашнім арештом протягом двох місяців, до 6 квітня 2020 року.

7 лютого Галицький райсуд Львова ухвалив рішення про взяття Я.С. під цілодобовий домашній арешт
7 лютого Галицький райсуд Львова ухвалив рішення про взяття Я.С. під цілодобовий домашній арешт

Наразі студенту інкримінують частину 2 статті 194 Кримінального кодексу України – умисне пошкодження чужого майна вчинене загальнонебезпечним способом. Санкція статті передбачає покарання від 3 до 10 років позбавлення волі.

На брифінгу 11 лютого прокурор Львівської області Ірина Діденко повідомила, що підозрюваний зізнався у злочині і співпрацює зі слідством.

Замовник та «підбурювач»

Менш ніж за тиждень після затримання Я.С. та ж прокурорка Ірина Діденко заявила на своїй сторінці у фейсбуці, що підписала повідомлення про підозру двом чоловікам: 48-річному замовнику підпалу та 43-річному «підбурювачу».

Останній, за версією слідства, знайшов виконавця та передавав останньому фінансову винагороду в розмірі 5 тисяч гривень. «Підбурювач», як зазначила прокурорка, «старший оперуповноважений кримінальної поліції, майор Франківського відділу поліції ГУ НП у Львівській області (22 роки працює в поліції)». Його ж на брифінгу прокуратури назвали організатором злочину.

Суд підтримав клопотання прокуратури і надав дозвіл на затримання і доставлення до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді арешту названого організатора – полісмена з ініціалами М.Ч. Однак, за інформацією правоохоронців, у день затримання виявилося, що він написав заяву на відпустку та виїхав закордон. У прокуратурі вбачають у цьому додатковий, побічний доказ причетності майора до підпалу автомобіля Галини Терещук. Чи досліджується можливий внутрішній витік інформації, що дав змогу поліцейському вчасно втекти – у поліції не повідомляють.

Замовник же злочину проти журналістки, за версією слідства, – раніше судимий і наразі безробітний В.Д. Ірина Діденко під час свого брифінгу охарактеризувала його як «відомий у кримінальному світі за контрабандні схеми, а також за розкрадання палива з Львівської залізниці».

Я цю журналістку в очі ніколи не бачив. Про те, що я перешкоджав якомусь журналістському розслідуванню, про це й мови бути не може
Підозрюваний В.Д.


Сам В.Д. заперечує свою участь у підготовці і реалізації злочину. «Я цю журналістку в очі ніколи не бачив. Про те, що я перешкоджав якомусь журналістському розслідуванню, про це й мови бути не може», – заявив він у суді.

За рішенням суду В.Д. арештували на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 420,4 тисячі гривень.

Прокуратура інкримінує організаторам ч.2 ст.347-1 КК України – умисне знищення або пошкодження майна журналіста, за яке передбачена санкція у вигляді позбавлення волі на строк від 6 до 15 років.

Питання без відповідей

Таким чином, наразі у справі підпалу автівки журналістки Галини Терещук є троє підозрюваних:

  • замовник нібито із кримінальним минулим,
  • організатор-правоохоронець, який, за версією слідства, залишив країну
  • та студент-виконавець.

Однак для повної картини не вистачає другого головного компоненту будь-якого розслідування – мотиву злочину. Поки що ніхто із правоохоронців не дав відповідей на цілу низку важливих питань. Що підштовхнуло замовника на організацію злочину? Яку мету він переслідував? Чому організатор-поліцейський вирішив залучити до цієї справи настільки нефахового виконавця? Чи попереджав його хтось із правоохоронців про імовірне затримання, що дало можливість вчасно втекти? Що пов’язує усіх цих трьох осіб?

Без чітких відповідей на ці питання результати розслідування не дають впевненості у розкритті злочину.

Сумніви у тому, що саме ці троє осіб організували підпал, в тому числі спираються і на позицію самої потерпілої Галини Терещук. Розповідає, ні прізвище, ні зовнішність затриманого чоловіка, якого слідство називає замовником, їй не знайомі та не викликають жодних асоціацій.

Це точно щось пов’язане з роботою. От тільки озвучені СБУ та прокуратурою теорії щодо помсти… не знаю я цих людей чи їхніх родичів
Галина Терещук


«Для мене це загадка. Я вже прокручувала собі в голові безліч версій, однак і досі озвучені прізвища замовників не вкладаються у мене в якусь адекватну картинку подій. Те, що 19-річний палій не більше, ніж знаряддя в руках справжні організаторів, у мене сумнівів не викликає. Та й побутові конфлікти, як мотив для підпалу, я виключаю. Це точно щось пов’язане з роботою. От тільки озвучені СБУ та прокуратурою теорії щодо помсти… не знаю я цих людей чи їхніх родичів. Та й про контрабанду, чи з чим там той замовник пов’язаний, я не писала», – розповідає Галина Терещук.

Водночас причетність до підпалу М.Ч. журналістка вважає цілком ймовірною: «Прокуратура мене запевняє, що має достатньо доказів зустрічі цього полісмена і студента-палія. Та й Франківський відділ поліції, де працює підозрюваний, знаходиться якраз в тому районі, де гуртожитки «політеха». Тож може бути. Як одна з ланок довгого ланцюжка».

Варто звернути увагу й на той факт, що від початку розслідування активно проводили одразу декілька структур: поліція та СБУ. При цьому зацікавленість та увагу до деталей саме працівників Служби безпеки відзначають усі опитані журналістами власники камер спостереження в навколишніх районах.

Саме активна участь СБУ, на думку Галини Терещук, вказує на ширше коло задіяних у інцидентів осіб. Більше того, хто б не стояв за підпалом її автівки, впевнена журналістка, отримати вигоду в тій мірі, на яку сподівався, він не зміг.

Журналісти Радіо Свобода 13 лютого відправили запити до СБУ, ГУ НПУ у Львівській області, а також директорові департаменту комунікації в МВС України Артему Шевченку та особисто міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

Журналістів цікавила інформація щодо мотивів підозрюваних та чи розглядають правоохоронці інакші від вже озвучених версії організації підпалу. Від МВС та власне Арсена Авакова станом на середу, 19 лютого, офіційних відповідей редакція не отримала.

Що ж до СБУ, то посилаючись на ст. 222 Кримінального процесуального кодексу України – недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування, у наданні запитуваної інформації було відмовлено.

Відмовилося від коментарів і Управління СБУ у Львівській області, теж пославшись на таємницю слідства. Водночас у своїй відповіді на запит від 14.02.2019 року там повідомили, що кримінальне провадження «скеровано за підслідністю до територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львів». В Управлінні послалися на ч. 4 статті 216 КПК України, яка визначає, що слідчі органів державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування злочинів зокрема і щодо працівників правоохоронного органу. Нагадаємо, серед трьох підозрюваних правоохоронець лише один.

Водночас прессекретарка Територіального управління Державного бюро розслідувань у Львові Зореслава Тивін 19 лютого повідомила, що провадження повернули назад у Службу безпеки. Чому провадження «ходить» від відомства до відомства, у ДБР не пояснили.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG