Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Чи загрожує Україні втрата томосу?


Почесний патріарх Філарет під час богослужіння у Володимирському соборі в Києві, 28 квітня 2019 року
Почесний патріарх Філарет під час богослужіння у Володимирському соборі в Києві, 28 квітня 2019 року

Що буде з томосом і ПЦУ?

Розколу в Православній церкві України немає, попри певні розбіжності між ієрархами: такі заяви зробили 14 травня у коментарях Радіо Свобода як предстоятель ПЦУ Епіфаній, так і почесний патріарх ПЦУ Філарет. Напередодні Філарет заявляв про те, що Київський патріархат не ліквідовано й він діятиме надалі, хоча ще перед утворенням ПЦУ Київський патріархат оголосив про саморозпуск. Така позиція церковного діяча вже викликала протести активістів під його резиденцією. Експерти ж попереджають про ризик розколу і про наростання в Українській церкві суперечностей, яким підігрує Кремль.

Більше того, Філарет уже заявив, що вважає помилковим своє рішення висунути Епіфанія на посаду глави ПЦУ.

То чи є все-таки загроза розколу церкви? Та чи є ймовірність, що Україна втратить томос? Ми запитали про це у релігієзнавиці Людмили Філіпович і митрополита ПЦУ Олександра (Драбинка).

Порошенко підписав закон про мову

Президент України підписав закон про функціонування української мови як державної.

Трансляція цієї церемонії велася на його сторінці у Facebook-у. Президент назвав документ «ретельно збалансованим».

Порошенко підписує закон про мову – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Хто атакує склади боєприпасів української армії?

Служба безпеки України попередила теракт на арсеналі ЗСУ в Житомирській області. На початку 2019-го російські спецслужби завербували співробітника об’єкту, стверджують у контррозвідці. З 2015-го в Україні злетіли в повітря 6 складів із боєприпасами, і саме диверсії вважають причиною вибухів більшості з них. Як зараз охороняють арсенали? Коли всі боєприпаси заховають у сховища? І скільки це буде коштувати?​ Дивіться сюжет нашого проекту Донбас.Реалії.

Хто атакує склади боєприпасів української армії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:15 0:00

Член команди Зеленського пропонує повернути Коломойському 2 мільярди доларів «взаємозаліком»

Бізнесменові Ігорю Коломойському можна повернути два мільярди доларів капіталу націоналізованого «Приватбанку», заявила в інтерв’ю проектові Bihus.Info Вікторія Страхова, яка відповідає за банківську діяльність у команді новообраного президента України Володимира Зеленського.

Вона зазначила, що під час націоналізації «Приватбанку» Ігор Коломойський визнавав кредити пов’язаним з ним компаніям на близько 60 мільярдів гривень.

«Ми тільки говоримо: «Він просить 2 мільярди (доларів – ред.)». Але ми щось забуваємо, що все ж таки кредити певним компаніям своїм він давав, і вони не всі погашаються. Щось обслуговується, але більшою частиною не обслуговується. Чому б не зробити взаємозалік? Якщо йому винні – зарахуйте. І, можливо, трошки ще Ігор Валерійович буде винен «Приватбанку», – припускає Страхова.

Вона наголосила, що наразі це її власна точка зору.

Кар’єра і статки Наталі Шаптали, яку обрали головою КСУ​

Головою Конституційного суду України судді обрали Наталю Шапталу. Вона розпочала кар’єру судді у Донецьку. А в 2010 році її призначили суддею КСУ. Також Наталя Шаптала була однією з тих суддів, які голосували за відновлення чинності Конституції зразка 1996 року і скасування змін, внесених 2004 року.

Зібрали всі найцікавіші моменти з її біографії в одному матеріалі. Почитайте тут.

На Львівщині руйнують храм, до оформлення якого причетний митрополит Андрей Шептицький – мистецтвознавці

У церкві Успіння Богородиці (УГКЦ) в гірському селищі Славське, що у Львівській області, під час ремонтних робіт нищать настінні розписи відомих українських художників Модеста Сосенка і Юліана Буцманюка, а також оббивають керамічну плитку виробництва фабрики Івана Левинського, наголошують фахівці.

За їхніми словами, рівно 100 років роботи цих митців створювали неповторний сакральний інтер’єр храму, що є зразком церковного будівництва Галичини початку ХХ століття, натомість громада і священик самостійно почали ремонт храму, нехтуючи мистецькими творами. У храмі побувало і Радіо Свобода. Читайте наш репортаж тут.

Бережіть свою історію!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG