Доступність посилання

ТОП новини

Мангеттен, Мішустін, Магнітський, мільйони: будинок у Нью-Йорку з дизайном Армані, в якому купили квартири росіяни зі зв’язками


Будинок із адресою 20 Pine Street (ліворуч від центру) – шикарний багатоквартирний житловий комплекс у Фінансовому районі Нью-Йорка
Будинок із адресою 20 Pine Street (ліворуч від центру) – шикарний багатоквартирний житловий комплекс у Фінансовому районі Нью-Йорка

Todd Prince

Нью-Йорк – Коли «діамантовий» мільярдер родом із Радянського Союзу Лев Левієв знову відкрив наприкінці 2000-х років після перебудови будинок із адресою 20 Pine Street як шикарний багатоквартирний житловий комплекс, цей будинок став символом тривалого перетворення славетного Фінансового району Нью-Йорка на частково житлові квартали – місце, де гроші і грошовиті живуть бік-у-бік.

«Перлина стилю ар-деко», зведена за рік до краху ринку акцій 1929 року, тривалий час була домом банку Chase Manhattan. Тепер ця будівля біля Волл-стріт перетворена на комплекс із 409 квартир, із дизайном помешкань від Armani/Casa і такими приємностями, як басейн, сауна і спортзал, щоб приваблювати покупців. Найвагомішим нагадуванням про банківське минуле будинку лишилися, мабуть, масивні металеві двері банківського сховища – за якими зараз більярдна зала.

Цей будинок, який коротко називають 20 Pine, стоїть за лічені кроки від Нью-Йоркської біржі, символу американського капіталізму, де щодня переходять із рук у руки мільярди доларів. Але він також відображає темніший бік нью-йоркського ринку нерухомості: приплив грошей із колишнього СРСР.

Це будинок, у якому, як свідчать нью-йоркські реєстри нерухомості, троє російських інвесторів, із яких принаймні один із політичними зв’язками, купили 18 квартир загалом на суму понад 18 мільйонів доларів. Це Олександр Удодов, зять (чоловік сестри) нового прем’єр-міністра Росії Михайла Мішустіна; Денис Кацив, бізнесмен, гроші якого крутилися в справі про можливе велике уникнення податків, що його викрив російський юрист Сергій Магнітський, який помер за ґратами через рік після відкриття комплексу 20 Pine; і Валентин Ласков, московський забудовник, який був співінвестором у казино-бізнесі разом із Майклом Коеном, колишнім особистим юристом президента США Дональда Трампа, який нині перебуває в ув’язненні.

Лев Левієв у 2009 році
Лев Левієв у 2009 році

Наразі немає прямих свідчень, щоб будь-яка з цих купівель була пов’язана з нелегальною діяльністю, хоча принаймні один із цих покупців привертав увагу федеральних прокурорів Південного судового округу Нью-Йорка.

Але ці оборудки дають змогу подивитися на роль нью-йоркської нерухомості як магніту для інвесторів, дехто з яких намагається приховати прибутки сумнівного походження від цікавих очей регуляторних і податкових органів.

Ця специфічна нью-йоркська принада стала достатньою причиною для занепокоєння Міністерства фінансів США, яке 2016 року видало безпрецедентну вказівку з вимогою відкривати імена покупців у деяких випадках, коли на Мангеттені, а також у Маямі нерухомість купувалася б за готівку.

Згадані купівлі Ласкова були елементом його дворічного активного скуповування на суму майже в 22 мільйони доларів, що охопило 24 квартири в Нью-Йорку. Ще за мільйон він відхопив собі квартиру на славнозвісному бульварі Лас-Вегас-Стріп у Лас-Вегасі десь до 2010 року.

Ласков, Удодов і Левієв, який має зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним, брали активну участь в оборудках із нерухомістю в Москві – а ця галузь, як і в багатьох великих містах усього світу, і в Нью-Йорку теж, є розсадником корупції.

Погляд на Фінансовий район Нью-Йорка з 25-го поверху будинку 20 Pine
Погляд на Фінансовий район Нью-Йорка з 25-го поверху будинку 20 Pine

Мішустін, який протягом 10 років очолював податкову службу Росії, перш ніж у січні Путін зробив його прем’єр-міністром, деякий час – від березня 2004-го до грудня 2006-го – контролював і земельні справи в Москві як голова російського Федерального агентства кадастру об’єктів нерухомості.

Нерухомість Нью-Йорка вже давно є бажаним місцем інвестицій для іноземних покупців, зокрема і з Росії й інших колишніх радянських республік, які шукають безпечного й ліквідного активу – місця, де б «припаркувати» частину свого багатства.

Російський мільярдер Роман Абрамович був власником принаймні шести квартир у Нью-Йорку, що коштували майже 100 мільйонів доларів, – перш ніж передав їх своїй дружині в рамках процесу розлучення. Катерина Риболовлєва, дочка мільярдера і добривного магната Дмитра Риболовлєва, купила одну квартиру за 88 мільйонів доларів 2011 року. (А 2008-го Риболовлєв теж потрапив у заголовки ЗМІ, коли трест його дочки купив 18-кімнатний будинок у Палм-Біч у Флориді у Трампа за суму більш як удвічі більшу від тієї, яку майбутній президент США заплатив за нього на чотири роки раніше.)

Багато інших покупців із колишнього СРСР купили квартири в Нью-Йорку за суми від половини до кількох мільйонів доларів.

Але можливість сховатися за товариством із обмеженою відповідальністю також зробила Нью-Йорк привабливим місцем і для тих іноземних покупців, хто прагнув відмити незаконні здобутки.

У час між 2008 і 2014 роком – це той період, коли троє героїв цього матеріалу зробили свої купівлі в будинку 20 Pine – майже кожну третю квартиру в цьому й інших великих житлових комплексах на Мангеттені здобули люди або з іноземною адресою, або приховані за компанією з обмеженою відповідальністю (LLC), свідчать дані реєстру нерухомості.

І хоча у США за такими компаніями останнім часом стали стежити ретельніше, там так і не вжили заходів, щоб посилити боротьбу з відмиванням грошей на нерухомості, каже Росс Делстон, вашингтонський адвокат, який спеціалізується в цій галузі.

Американські юристи і брокери в галузі нерухомості досі не зобов’язані такими ж вимогами щодо запобігання відмивання грошей, як банкіри, каже він.

Зв’язки Левієва

Продажем квартир у будинку 20 Pine керував Майкл Шво, який пізніше об’єднається з російським забудовником і мільярдером Владиславом Дороніним у перебудові на багатоквартирний комплекс будівлі Crown Building на П’ятій авеню в Середньому Мангеттені, яка має відкритися пізніше цього року.

Геннадій Перепада, нью-йоркський агент із нерухомості, який обслуговує багатіїв із колишнього СРСР, сказав щоденникові The New York Times 2013 року, що його клієнти купують квартири в нових чи ще не добудованих будинках, зокрема і в Фінансовому районі.

За його словами, власники деяких будинків направляють своїх представників до іноземних столиць, зокрема й до Москви, щоб рекламувати своє майно.

Будинок 20 Pine, який стоїть за лічені кроки від Нью-Йоркської біржі, відображає темніший бік нью-йоркського ринку нерухомості: приплив грошей із колишнього СРСР
Будинок 20 Pine, який стоїть за лічені кроки від Нью-Йоркської біржі, відображає темніший бік нью-йоркського ринку нерухомості: приплив грошей із колишнього СРСР

Левієв, який перебудував будинок 20 Pine разом із одним колишнім бізнес-партнером, має широкі зв’язки з російськими багатіями. Його, громадянина Ізраїлю, який народився 1956 року в тодішньому радянському Узбекистані, Путін залучив для створення Федерації єврейських громад Росії, він був власником великої компанії нерухомості AFI Development, що працює в Москві й околицях. Він також має інтереси в діамантовій промисловості Росії.

Гроші Магнітського?

Кацив, батько якого був міністром транспорту Московської області, а потім виріс до віцепрезидента державної монополії «Російські залізниці», купив п’ять квартир на суму загалом 4,7 мільйона доларів через свою компанію Prevezon Holdings за час від листопада 2009 року до березня 2011-го, свідчать судові документи, – серед того й квартиру номер 1816. Prevezon також купила частки в дочірніх компаніях іще одного бізнесу Левієва, AFI Europe.

Денис Кацив
Денис Кацив

Слідчі у США пізніше звинувачували Кацива в фінансуванні цих купівель із використанням частини суми в 230 мільйонів доларів, яка, за їхніми словами, була викрадена з російського бюджету злочинною групою через складну схему відшкодування податків. Але в травні 2017 року США закрили справу проти Кацива, який не визнав ніякої провини і заплатив штрафів менш ніж на 6 мільйонів доларів.

Сергій Магнітський, який детально вивчив ту схему, коли працював як юрист для колишнього інвестора в Росію Білла Браудера, був пізніше арештований і помер у слідчому ізоляторі 16 листопада 2009 року. Перед смертю він багато разів скаржився, що йому не надають медичної допомоги після очевидного побиття, і перебував в умовах, які правозахисники прирівняли до тортур.

Його смерть викликала ухвалення у США низки законів, серед них і «Глобального акту Магнітського», який уповноважує президента США запроваджувати заборони на візи й інші цілеспрямовані санкції проти іноземців, яких вважають відповідальними за грубі порушення прав людини чи масштабну корупцію.

Кацив підписав договори на купівлю перших своїх двох квартир у будинку 20 Pine 10 листопада 2009 року, за шість днів до смерті Магнітського.

Приблизно через місяць по тому Удодов – який минулого місяця повідомив російській газеті «Ізвестія», що ще 2008 року одружився з сестрою Мішустіна – купив п’ять квартир у цьому ж будинку за 5,1 мільйона доларів загалом. У червні 2010-го він купив і шосту за 1,3 мільйона доларів.

Заява Удодова, що він одружений із сестрою Мішустіна, з’явилася невдовзі після того, як повідомлення у ЗМІ, що він подарував їй дорогі земельні ділянки, викликали запитання щодо можливих порушень.

Заява Олександра Удодова (на фото), що він одружений із сестрою Мішустіна, з’явилася невдовзі після того, як повідомлення у ЗМІ, що він подарував їй дорогі земельні ділянки, викликали запитання щодо можливих порушень
Заява Олександра Удодова (на фото), що він одружений із сестрою Мішустіна, з’явилася невдовзі після того, як повідомлення у ЗМІ, що він подарував їй дорогі земельні ділянки, викликали запитання щодо можливих порушень

Про купівлі Удодова першим повідомив Фонд боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального, який переслідує Путіна і його уряди звинуваченнями в екстравагантній корупції.

Джерела багатства Удодова привернули особливо значну увагу після того, як Путін у січні призначив Мішустіна прем’єр-міністром – тоді відбулася наймасштабніша зміна в російському уряді за багато років.

Удодов був власником двох шикарних торговельних центрів люкс-класу в центрі Москви, які оцінюють більш ніж у 100 мільйонів доларів, а також трьох звичайних торговельних центрів для повсякденних закупів.

Але російське видання «Коммерсант» у статті 2011 року про розслідування незаконної податкової схеми написало, що Удодов «офіційно безробітний». Та ж стаття змалювала його як людину, здатну вирішувати проблеми в податковій сфері.

Маловідомий Мішустін був тоді, від квітня 2010 року і до недавнього призначення на чоло уряду, головою податкової служби Росії.

Засоби інформації Швейцарії повідомляли 2012 року, що Удодов перебував у тій країні під слідством через можливе відмивання грошей після того, як купив 2007 року готель за 4 мільйони доларів і пообіцяв інвестувати в його розвиток іще 45 мільйонів доларів. Наразі не ясно, коли саме це слідство почали; його закрили, коли Удодов 2013 року продав цей готель.

Коли фонд Навального оприлюднив результати свого розслідування щодо багатств Мішустіна і його зв’язків із Удодовим, супротивник Кремля стверджував, що багатства обох неможливо відокремити одне від одного.

Більшість «компаній із обмеженою відповідальністю» Ласкова зареєстровані в скромному триповерховому житловому будинку в кінці глухої вулиці на робітничій околиці нью-йоркського району Стейтен-Айленд
Більшість «компаній із обмеженою відповідальністю» Ласкова зареєстровані в скромному триповерховому житловому будинку в кінці глухої вулиці на робітничій околиці нью-йоркського району Стейтен-Айленд

Удодов продав свої нью-йоркські квартири протягом 2015–18 років – у час, коли Вашингтон накладав санкції на російських посадовців і бізнесменів, включно з заморожуванням їхніх активів у США, у відповідь на захоплення Росією Криму, втручання на сході України і втручання в президентські вибори у США, яке підтвердили всі американські спецслужби.

Удодов не відповів на два повідомлення, передані йому через його сайт.

20 мільйонів доларів

Удодов купив свої шість квартир у будинку 20 Pine у Валентина Ласкова, який був співзасновником російської компанії нерухомості «Пересвет-Інвест» у 1990-х роках разом із Олегом Проніним і неназваною третьою особою, писав щоденник «Коммерсант». Ласков був у ній головою.

Якраз напередодні всесвітньої фінансової кризи 2008–09 років Ласков узявся скуповувати квартири в Нью-Йорку: він урвав собі 13 квартир у будинку 20 Pine, вісім у будинку за адресою 340 East 23rd Street і ще три в двох інших будинках. Загальна ціна, за даними нью-йоркських реєстрів нерухомості, склала майже 22 мільйони доларів.

Ласков підписував договори на купівлю квартир у 2006 і 2007 роках, а перебирав їх у власність пізніше, коли їх добудовували. 2010 року він також завершив купівлю квартири за 1 мільйон доларів у 57-поверховій вежі Vdara, що стоїть поміж двома найбільшими казино в Лас-Вегасі, свідчать реєстри нерухомості штату Невада.

У лютому 2006 року Ласков, із допомогою свого нью-йоркського ріелтора Сергія Перотіна, створив 18 компаній із обмеженою відповідальністю, що стосувалися 18 квартир у будівлі 20 Pine. Є серед них і фірма Pine 1816 LLC.

Цю квартиру номер 1816 урешті 2011 року купив Кацив, хоча немає свідчень, щоб він і Ласков знали одне одного.

Більшість компаній із обмеженою відповідальністю Ласкова зареєстрована у скромному триповерховому житловому будинку в кінці глухої вулиці на робітничій околиці нью-йоркського району Стейтен-Айленд, що за 25 хвилин поромом від Мангеттена. Перотін продовжує продавати чи здавати в оренду квартири Ласкова в Нью-Йорку.

Радіо Свобода намагалося зв’язатися з Ласковим через Перотіна, але брокер не відповів на електронні листи і телефонні дзвінки.

Російський бум

Як і Левієв, Ласков був власником великої компанії нерухомості, яка працювала в Москві й околицях. Але він намагався триматися непоміченим, і в російських засобах інформації мало що є про його минуле.

Його компанія «Пересвет-Інвест» перетворилася з простого ріелтора в 1990-х на холдинг у середині 2000-х, у складі якого була компанія-забудовник із тісними зв’язками з Військово-промисловим банком, свідчать сторінки в інтернет-архівах нині вже ліквідованого сайту компанії.

Керівництво фірми «Пересвет-Інвест» складалося з п’яти осіб, із яких принаймні троє – випускники Академії ФСБ Росії – спецслужби, що стала головною російською наступницею КДБ СРСР: це співзасновник фірми Пронін, а також Володимир Мельник і Олег Гринько.

Колишній сайт новин у сфері нерухомості в Росії Fivedays.ru цитував слова Ласкова, що 90 відсотків працівників «Пересвет-Інвесту» – випускники Академії ФСБ. У тій же статті на цьому сайті мовилося, що колишні військові офіцери були власниками чи керівниками багатьох московських компаній-забудовників.

Перетворення «Пересвет-Інвесту» на значного гравця на московському ринку нерухомості збіглося з піднесенням Путіна, давнього офіцера КДБ СРСР, який у 1998–99 роках керував ФСБ.

Джерело багатств

Росіяни, які, за повідомленнями, розхапують американську житлову нерухомість на суми понад 20 мільйонів доларів, – це, схоже, найчастіше супербагаті магнати, які зробили свої статки під час приватизацій 1990-х років, коли вони скуповували найкращі радянські активи за копійки.

Але в таких московських забудовників, як Ласков, їхні статки різко зросли – принаймні, на папері – на початку 2000-х, коли посеред зростання цін на нафту почався й бум цін на житло.

Левієв, наприклад, продав акції в своїй компанії AFI Development 2007 року по 14 доларів за штуку, що дало його компанії ринкову вартість більш ніж у 7 мільярдів доларів.

Але AFI майже збанкрутувала під час світової фінансової кризи, яка підірвала ринок нерухомості в Росії 2008 року, через що ці акції впали в ціні більш ніж на 90 відсотків.

«Пересвет-Інвест» теж зазнав труднощів після кризи: люди, які заплатили за квартири наперед, не могли дочекатися завершення будівництва.

Але лише через 10 днів по тому, як американська компанія Lehman Brothers подала 15 вересня 2008 року заяву про банкрутство – яка врешті й спричинила світову фінансову кризу, – одна з дочірніх компаній «Пересвет-Інвесту» зареєструвала компанію в Белізі – центральноамериканській державі, добре знаній як безпечне місце для відмивання грошей.

Співзасновника «Пересвет-Інвесту» Проніна арештувала 2018 року поліція Москви за підозрою в відмиванні 1,1 мільярда рублів (18 мільйонів доларів), виведених із російського банку «Пересвет» через Кіпр. 2019 року «Пересвет-Інвест» була оголошена банкрутом.

Російські засоби інформації повідомляли, що Удодов купив люксовий торговельний центр у центрі Москви в «Пересвет-Інвесту», коли компанія на початку 2010 років намагалася розрахуватися з боргами.

Російські ЗМІ часто називали Удодова віцепрезидентом «Пересвет-Інвесту», хоча в його біографії на його особистому сайті про це не згадується.

Фірма «Пересвет-Інвест» була одним із найбільших позичальників у банку «Пересвет», який довелося взяти під тимчасову адміністрацію російської держави для санації через наростання в ньому проблемних кредитів. Олександр Швець, президент банку, втік із Росії.

Пронін – не єдиний бізнес-партнер Ласкова, який порушував закон у США, в Росії чи і там, і там.

Зіграємо в більярд? Двері колишнього банківського сховища – за якими зараз більярдна зала – лишилися найвагомішим нагадуванням про банківське минуле будинку за адресою 20 Pine Street
Зіграємо в більярд? Двері колишнього банківського сховища – за якими зараз більярдна зала – лишилися найвагомішим нагадуванням про банківське минуле будинку за адресою 20 Pine Street

Ласков у 1990-х роках створив базовану в Нью-Йорку компанію з обмеженою відповідальністю R-Stail разом зі своїм другом Володимиром Сіфоровим. Сіфоров, близький друг Проніна, втік до Росії якраз перед тим, як ФБР США звинуватило його 2010 року в електронному шахрайстві: правоохоронці США заявили, що воно пов’язане зі схемою «піраміди» в нерухомості на 200 мільйонів доларів, яку організував Елі Вайнстайн із Нью-Джерсі. 2014 року Вайнстайна визнали винним і засудили до 22 років позбавлення волі; обвинувачення проти Сіфорова залишається чинним.

На початку 2000-х Вайнстайн допоміг американському бізнесменові родом із СРСР Левові Парнасу заробити гроші для його компанії Aaron Investments, свідчать судові документи. Парнас був однією з вирішальних постатей у подіях, що призвели до імпічменту президента США Дональда Трампа (Палата представників оголосила імпічмент у грудні 2019 року, Сенат минулого місяця виправдав його).

Компанія Сіфорова SIF Transportation теж була зареєстрована в Стейтен-Айленді за адресою, якою користувався й Ласков. Кореспондент Радіо Свобода відвідав минулого місяця той будинок наприкінці робочого дня, але на дзвінок ніхто не відповів.

Зв’язок із Коеном

Американське інтернет-видання Buzzfeed 2017 року повідомило, що Ласков став співінвестором казино-бізнесу разом із адвокатом Майклом Коеном на початку 2000-х – це було до того, як Коен став особистим юристом Трампа в 2006–18 роках. 2018-го Коена засудили до трьох років позбавлення волі за злочини, серед яких була й організація виплат під час виборчої кампанії у США 2016 року.

Ласков отримав частку в 10 відсотків у структурах, які контролювали Atlantic Casino – круїзну компанію, лайнер якої виходив у море біля берегів Маямі поза межі, де діяли обмеження штату Флорида, щоб його пасажири могли вільно займатися азартними іграми, – в обмін на його інвестицію на суму 800 тисяч доларів, свідчить копія акціонерного договору.

Перотін виступив у ролі захисника Ласкова в процесі проти Atlantic, свідчать судові документи. Решту акцій у цій компанії, по 30 відсотків, мали Коен і двоє людей родом із України. Не ясно, чи Коен і Ласков знали одне одного особисто.

Ласков продав іще кілька своїх квартир, серед них і квартиру на 47-му поверсі нью-йоркського будинку за адресою 123 Washington Street – це за кілька кроків від Всесвітнього торговельного центру, нового хмарочоса, що замінив дві вежі попереднього комплексу, зруйновані внаслідок терактів 11 вересня 2001 року.

Ласков, який, відповідно до договору, купив ту квартиру 2007 року за 1,7 мільйона доларів, продав її минулого року за 1,3 мільйона доларів подружжю на імена Андрій і Наталія Гудкови, свідчать нью-йоркські реєстри нерухомості.

Подружжя з такими іменами було серед дев’яти росіян, яких у середині 2010-х років підозрювали в відмиванні мільйонів доларів через банки в Австралії, писала австралійська газета The Courier Mail, яка також оприлюднила фото Гудкових.

Австралійська поліція відмовилася обговорювати з Радіо Свобода будь-які сторони цієї справи.

Кореспондент Радіо Свобода переслав фото з австралійської газети Марії Гуревич, нью-йоркській юристці, яка представляє подружжя, що купило квартиру в Ласкова, з запитанням, чи на знімку її клієнти. Вона відмовилася відповідати, посилаючись на захист приватних даних клієнтів.

У підготовці матеріалу брали участь Mike Eckel, Марк Крутов і Сергій Добринін

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG