Доступність посилання

ТОП новини

Прибічники Путіна скуповують нерухомість у ЄС («СХЕМИ» | ВИПУСК №33)


Також у випуску: Кошторис мажоритарника | Обличчя влади: Олександра Павленко

Курс на Балтію

Публічна ненависть до європейських цінностей для декого з прибічників президента Росії Володимира Путіна виявилася подвійною грою. З одного боку, вони публічно засуджують політику Заходу, з іншого – скуповують нерухомість у європейських країнах. Цього разу ми разом з нашими латвійськими колегами проаналізували, хто ж зі впливових росіян за час після українського Майдану кинувся купувати квартири та будинки у Латвії – країні європейського союзу. Адже такі покупки ще й дають змогу отримувати посвідку на проживання – так звану золоту візу в Європу. Про це далі Олена Логінова.


Кошторис мажоритарника

Скільки коштує стати народним депутатом-мажоритарником? Скільки грошей йде у кандидата на передвиборну кампанію? Це має бути відображено у звітах, які всі кандидати зобов’язані законом подати у виборчу комісію. ЦВК таки опублікувало цю інформацію, але не повністю. Хто дав гроші на кампанію та на що вони були витрачені – ці деталізовані дані мають зберігатись у місцевих архівах кожного населеного пункту. Сергій Андрушко вирушив у архіви, щоб знайти там дані про те, хто спонсорував на останніх парламентських виборах мажоритарників та подивитись, як нардепи виконують закон.

Обличчя влади: Олександра Павленко

Міністерство охорони здоров’я – хто керує цим відомством, рішення якого позначаються на житті кожного українця? Головою МОЗ призначено грузина Олександра Квіташвілі, а хто працює його першим заступником? Олександра Павленко, до цього вона обиралася у Раду за округом у Києві від Блоку Порошенка. Наш журналіст Максим Савчук, досліджуючи кар’єрний шлях пані Павленко, виявив, що заступник міністра охорони здоров'я порушує антикорупційне законодавство: суміщає посаду члена Кабінету міністрів з адвокатською діяльністю, не зупинивши, як того вимагає закон, свою адвокатську ліцензію. Чому закон не один для всіх, і чи може адвокат провадити політику у сфері медицини? Розбирався Максим Савчук.

  • Зображення 16x9

    Сергій Андрушко

    Сергій Андрушко – журналіст проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми» з 2014 року. Журналіст, документаліст, один із засновників інтернет-телебачення в Україні Hromadske.TV 

    Автор фільму-розслідування «Віра», присвяченого пам’яті продюсерки та журналістки Віри Гирич, яка загинула 28 квітня 2022 року в Києві внаслідок влучання російської ракети у багатоквартирний будинок, у якому вона мешкала ( у 2023 році матеріал став одним із фіналістів у категорії «Документальне розслідування» конкурсу Асоціації міжнародного мовлення (AIB). 

    За участю Сергія Андрушка зняті документальний альманах «Відкритий доступ» та документальний фільм «Пост Майдан»

    Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну робив розслідування щодо воєнних злочинів, зокрема, встановлення усіх загиблих під російською окупацією на прикладі одного села – Андріївки Бучанського району, що на Київщині.   

    Висвітлював процес переатестації суддів, прокурорів, проведення конкурсів на високі державні посади.

    Спікер Форуму «Право на доступ до публічної інформації. 10 років свободи та викликів» щодо кращих практик застосування журналістами Закону України «Про доступ до публічної інформації».

    Нагороди:

    «Найкраще подання резонансного матеріалу» конкурсу «Честь професії-2017»;
    «Найкраще ТБ-розслідування» конкурсу розслідувань імені Героя Небесної сотні Василя Сергієнка (2019);
    Переможець польсько-українського конкурсу Асоціації польських журналістів SDP (2015); 
    Лауреат премії «Телетріумф» у номінації «Репортер» (2010).

    Закінчив з відзнакою магістратуру Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

    Працював журналістом на Українському Радіо та радіо «Континент» 

    Кар'єру на телебаченні розпочав у 2000 році на посаді журналіста телеканалу «СТБ». 

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG