Доступність посилання

ТОП новини

«Стовпи режиму Путіна». Власник «Шереметьєво» і квартира за $5,5 млн у центрі Лондона


Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну низка країн ввела санкції проти наближених до Володимира Путіна олігархів та бізнесменів. Це означає, в тому числі, що їхнє майно можуть «заморозити» і конфіскувати. Журналістам «Схем» вдалось знайти нерухомість родини наближеного до російського президента олігарха Олександра Пономаренка в самому серці Лондона. Це – квартира вартістю 5,5 мільйонів доларів. При цьому, сам Пономаренко перебуває, зокрема, під санкціями Великої Британії. Чи зможе британський уряд «заморозити» і в подальшому конфіскувати лондонську квартиру родини російського олігарха?

«Палац Путіна» у Геленджику

Олександр Пономаренко посідає 51-е місце у списку найбагатших людей Росії, згідно з рейтингом Forbes, зі статками у 2,9 мільярда доларів.

Олександр Пономаренко посідає 51-е місце у списку найбагатших людей Росії, згідно з рейтингом Forbes
Олександр Пономаренко посідає 51-е місце у списку найбагатших людей Росії, згідно з рейтингом Forbes

Пономаренко – співвласник московського аеропорту «Шереметьєво» та бізнес-партнер родини Ротенбергів, що входять у близьке коло президента РФ. Він же – колишній «власник» так званого «палацу Путіна» у Геленджику.

Саме фінансування Пономаренком будівництва «палацу Путіна», зокрема, стало підставою для запровадження проти нього Європейським союзом персональних санкцій.

Мова про ділянку в майже 70 гектарів та будинок на більш ніж 17,7 тисячі квадратних метрів на березі Чорного моря у Геленджику (Краснодарський край – ред.), якими нібито особисто користується Володимир Путін. В інтерв’ю російським ЗМІ сам Пономаренко розповідав, що використовуватиме цей об’єкт як готель. Після виходу розслідування «Фонду боротьби з корупцією» Олексія Навального про «палац Путіна» офіційним власником цієї нерухомості оголосив себе мільярдер і соратник президента РФ Аркадій Ротенберг.

Пізніше Пономаренко заявив, що вже кілька років немає стосунку до цього об’єкту.

«Обґрунтуванням рішення Ради ЄС вказано об’єкт нерухомості в Геленджику (мова йде про «палац Путіна» – ред.), щодо якого я неодноразово давав коментарі російським та зарубіжним ЗМІ про те, що вийшов з цього проєкту в 2016 році і не брав участі в його фінансуванні, і відтоді не маю до нього стосунку», – розповів олігарх.

«Палац Путіна»
«Палац Путіна»

Ще одна підстава запровадження ЄС санкцій проти Пономаренка – це його зв’язки із підконтрольним Росії головою окупованого Криму Сергієм Аксьоновим. Хоча сам олігарх їх заперечив.

«Шереметьєво»

Запроваджені проти олігарха санкції вже мають вплив. На основний бізнес олігарха – найбільший аеропорт Росії «Шереметьєво». Пономаренко співволодіє ним разом з бізнесменами Аркадієм Ротенбергом та Олександром Скоробогатьком. За словами директора Friendly Avia Support Олександра Ланецького, раніше такий аеропорт міг приносити приблизно мільярд доларів прибутку на рік. Спочатку на діяльність компанії вплинула пандемія. А тепер санкції змусили керівництво відправити «на службовий відпочинок» близько 40% працівників «Шереметьєво».

Аеропорт «Шереметьєво»
Аеропорт «Шереметьєво»

Втім, за словами Ланецького, аеропорт все одно приноситиме прибуток: за рахунок залишків внутрішнього та зовнішнього ринку перельотів.

«Якби хотіли «вбити санкціями» таке підприємство, як аеропорт, то зробили б це, наприклад, вимкнувши програмне забезпечення. Та цього не зробили одразу і навряд чи зроблять потім. Санкції аеропорт повністю не вб’ють, але прибуток зменшиться помітно», – пояснює Ланецький.

Щоб не потрапити під санкції, Пономаренко навіть витрачав кошти на лобіювання своїх інтересів у Конгресі США. Інформація з порталу Open Secrets свідчить, що олігарх щороку сплачував від 50 до 280 тисяч доларів за консультації, які мали допомогти йому та його бізнесу уникнути можливих санкцій.

Втім, це не спрацювало. Пономаренко одним із перших російських олігархів потрапив під санкції не тільки Європейського союзу, але й Австралії та Великої Британії.

Санкції передбачають, в тому числі, можливе «замороження» і подальшу «конфіскацію» майна.

London Calling

Вестмінстер – історичний район Лондона. Тут розташовані відомі на весь світ британські візитівки – Біг Бен, Вестмінстерське абатство, Букінгемський палац тощо.

Але Вестмінстер – це ще й елітна нерухомість з високими цінами. І тут, як виявили «Схеми», має коштовне майно родина російського олігарха Олександра Пономаренка.

Дочка Олександра Пономаренка Христина Пономаренко
Дочка Олександра Пономаренка Христина Пономаренко

Журналісти звернули увагу на інстаграм-сторіз його доньки – Христини Пономаренко, в яких вона декілька разів демонструвала панорамний вид з вікна квартири. А там – відоме на весь світ оглядове колесо «Око Лондона» («London Eye») та найвища вежа Вестмінстерського палацу, де засідає парламент Великої Британії.

Вид з вікна Христини Пономаренко
Вид з вікна Христини Пономаренко

За допомогою сервісу Google Earth журналістам «Схем» вдалося встановити, що саме такий краєвид відкривається з верхніх поверхів будівлі елітного житлового комплексу Artillery Mansions за адресою: 75 Victoria Street.

За допомогою сервісу Google Earth журналісти встановили, що такий краєвид відкривається з житлового комплексу Artillery Mansions
За допомогою сервісу Google Earth журналісти встановили, що такий краєвид відкривається з житлового комплексу Artillery Mansions
Будинок, в якому розташована квартира
Будинок, в якому розташована квартира

Лондонські ріелтори пропонують тут квартири вартістю від $500-600 тисяч і до $5 мільйонів за двоповерхові квартири.

Будинок, в якому розташована квартира
Будинок, в якому розташована квартира

Саме таку квартиру-дюплекс придбала у 2018 році донька Пономаренка. В Artillery Mansions на 11 та 12 поверхах. Вона напряму записана на Христину Пономаренко. Вартість квартири, згідно з офіційним британським реєстром, становить 4,2 мільйона фунтів, тобто майже $5,5 мільйонів.

Загальна площа квартири – понад 500 квадратних метрів. Також на одному із британських сайтів елітної нерухомості журналісти знайшли інформацію про продаж цієї квартири від 2017 року. На світлинах можна роздивитись інтер’єр квартири.

Фото квартири у комплексі Mansion Global
Фото квартири у комплексі Mansion Global
Фото квартири у комплексі Mansion Global
Фото квартири у комплексі Mansion Global

«Схеми» також знайшли план апартаментів у відкритому доступі на одному із ріелторських сайтів. Помешкання має два поверхи.

Схема першого поверху квартири
Схема першого поверху квартири

Тут розташовані три спальні, три ванні кімнати з туалетами та ще один окремий, невелика комора для речей і тераса.

Схема другого поверху квартири
Схема другого поверху квартири

На верхньому поверсі – 26-метрова кухня та вітальня. Тут також є кілька комор для речей і ще одна тераса, краєвид з якої і демонструвала Христина Пономаренко у своєму Instagram.

Фото з тераси квартири Христини Пономаренко
Фото з тераси квартири Христини Пономаренко

Діти Пономаренка давно отримують гроші від його бізнесу в аеропорту «Шереметьєво». Це стало відомо після накладення санкцій, коли бізнесмен повідомив російським ЗМІ, що залишає посаду голови ради директорів підприємства.

«Акціонером АТ «Міжнародний аеропорт Шереметьєво» є ТОВ «Шереметьєво холдинг», частина акцій якого належить трасту, створеному в 2005 році на користь моїх дітей», – розповів Олександр Пономаренко виданню РБК.

Офіс генерального прокурора України та Національне агентство з питань запобігання корупції шукають за кордоном активи, які належать наближеним до Кремля громадянам РФ, для подальшої конфіскації їхнього майна на користь держави Україна. За словами голови НАЗК Олександра Новікова, важливо «збільшити принаймні у 10 разів кількість фізичних та юридичних осіб РФ, на яких накладені санкції». Але поки такого механізму не існує і активи підсанкційних осіб заморожуються.

А як бути з майном родичів підсанкційних осіб? Чи можуть в межах санкцій «заморозити» лондонську квартиру доньки російського олігарха і в подальшому її конфіскувати?

«Зараз дія санкцій не розповсюджується на дітей чи батьків, – пояснює юристка ГО «Центр протидії корупції» Тетяна Шевчук. – Але якщо влада вирішить, що майно, яким формально володіють родичі, насправді контролюється підсанкційною особою, можливий арешт», – каже експертка Центру з протидії корупції Тетяна Шевчук.

Оскільки у Великій Британії Олександр Пономаренко входить до переліку підсанкційних осіб, влада може розглянути питання щодо «замороження» і подальшої конфіскації коштовної нерухомості, власницею якої офіційно є донька олігарха.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Кирило Овсяний

    Журналіст-розслідувач проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми» з 2021 року. Почав співпрацю у 2019 році з проєкту «Схеми в регіонах». Автор розслідувань пов’язаних з викриттям корупції та воєнних злочинів.

    Фіналіст премії «MezhyhiryaFest 2022» за розслідування «Туреччина купує в Росії українське зерно з окупованих територій? «Схеми» знайшли докази», в якому на основі супутникових знімків, інформації з системи Marine Traffic та джерел в окупованому Криму показав повний шлях суден з українським зерном через Крим до портів Туреччини.

    Переможець The 2023 Planet Purpose Award у номінації Strive for Openness за серію матеріалів про масові поховання цивільних у Маріуполі, які з’явились там внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

    Також є лауреатом національної премії «Честь професії 2023» в номінації «Найкраща аналітика» за участь у роботі над спільним проєктом Радіо Свобода «Мапа військових об’єктів Криму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG