Радіо Свобода Daily: провокація насильства чи дипломатія – як Росія відреагує на томос?

Білборд у Києві

«Росія захищатиме православних, як захищає російськомовних»

Росія готова політико-дипломатичними заходами захищати інтереси православних, якщо «Києву не вдасться утримати радикалів», наголосив речник російського президента Дмитро Пєсков і послався на якісь «погрози українських націоналістів захопити храми канонічної Української православної церкви на Україні».

«У випадку, якщо події в Україні увійдуть в русло протиправних дій, то Росія, яка всюди захищає інтереси російських і російськомовних, про що неодноразово говорив (Володимир) Путін, так само захищає інтереси православних. Це абсолютно обґрунтована і абсолютно зрозуміла позиція», – сказав речник президента Росії. Більше про реакцію Москви на рішення Константинополя тут.

Your browser doesn’t support HTML5

«Якщо відбиратимуть Лавру, ми будемо захищати» – вірянка УПЦ (МП)

Натомість російський церковний оглядач і громадський діяч Сергій Чапнін не виключає, що єдиною відповіддю на цю нову ситуацію буде провокація насильства. Радіо Свобода зустрілося з ним на нещодавній конференції у Києві на тему «Церкви, війна і мир», де Сергій Чапнін представив своє песимістичне бачення Російської православної церкви.

Оборонців не лише вітати, але й не забувати їм допомагати

Напередодні Дня захисника України 14 жовтня очільники держави, політики і чиновники вже вітають тих, хто боронить країну на сході, й обіцяють поліпшити технічне, фінансове, соціальне забезпечення воїнів. Але не завжди ці ініціативи вдається наповнити реальними справами, – на заваді об’єктивні фактори правового, соціального, гуманітарного характеру. Наша кореспондентка вирішила вкотре нагадати про проблеми, з якими стикається боєць, повернувшись додому.

Чому Донбас не готовий захищати Україну?

Але якщо говорити мовою цифр, то у випадку загрози готові захищати країну зі зброєю в руках 52% українців. Про це говорять дані соціологічного дослідження групи «Рейтинг». Що ближче до сходу країни, то менше потенційних добровольців. Найбільше патріотів серед забезпечених українців. Про що говорить різниця у кількості потенційних добровольців на заході та сході України? Чому більш забезпечені люди готові захищати Україну? І чому за останні роки кількість потенційних захисників не зростає? Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії говорили програміст, член добровольчого руху у 2014 році Геннадій Корнєв та директор соціологічної служби «Рейтинг» Олексій Антипович.

Your browser doesn’t support HTML5

Як змінюється українська армія

Шість символів війни на Донбасі

Донецька обласна адміністрація оголосила конкурс на капітальний ремонт «розмальовки» 9-поверхового будинку по вулиці Молодіжній, 20 – журналісти місцевого сайту avdeevka.city знайшли оголошення про це у системі ProZorro. «Разукрашка», «дев'ятка» – цей звичайнісінький 9-поверховий будинок став відомим за роки війни через своє розташування: він прийняв на себе шквал снарядів, оскільки загороджує Авдіївку зі східного краю, з боку Донецька. У 2017-му австралійський художник Гвідо Ван Хелтен зобразив на східній стіні будинку портрет місцевої вчительки української мови та літератури Марини Марченко. Відтоді «дев'ятка» стала ще і художнім об'єктом: мурал обернений у бік окупованого Донецька. Радіо Донбас.Реалії зібрало основні об'єкти, зміст яких круто змінила війна.

Що ще відбулось цього дня?

Президент Петро Порошенко підписав закон про рівні права жінок і чоловіків у війську.

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення призначила телеканалу «112 Україна» перевірку «через ознаки розпалювання ворожнечі».

А Національне антикорупційне бюро України повідомило, що в Києві його детективи затримали «особу, ймовірно причетну до заволодіння коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» у сумі 6,4 мільйона євро» – підозрюваного в «справі Мартиненка».

Куди поділися подарунки Порошенку від Білого дому?

Але не все цікаве на сьогодні. В Адміністрації президента й у Фонді президентів України не знають, де перебувають подарунки Петрові Порошенку від Білого дому. Про це йдеться у спецпроекті «Пострепорт» програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA: Перший). Під час візиту до США у вересні 2014 року Порошенко отримав таріль від американського президента Барака Обами з іменним написом вартістю $700, а також скульптуру орла із нержавіючої сталі на інавгурації вартістю $600 – від віце-президента США Джо Байдена.

Станом на вересень 2014-го року – максимальна сума для подарунка, яку посадовець міг отримати, складала 625 гривень і 1218 гривень – сукупно вартість усіх подарунків за рік. Водночас сукупна вартість двох презентів від Білого дому складає $1300.

«У випадку, якщо президент отримує подарунок, який вище мінімуму – це розглядається як правопорушення, пов'язане з корупцією. Суб'єкт уповноважений є НАЗК – воно і має вирішувати відповідність дарунка і порушення чи ні», – вважає юрист громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Цокур.

Як собаки вчать людей говорити

У Маріуполі розвивається новий напрямок реабілітації в психології – каністерапія. 11 ентузіастів-кінологів і волонтерів Червоного Хреста з Донецької, Запорізької та Харківської областей пройшли спеціальні курси навчання і вже приступили до роботи. Четверо з них – в Маріуполі. Ініціаторами розвитку каністерапії в Україні стала Всеукраїнська федерація кінологів, маріупольська організація Червоного Хреста і міжнародна організація GIZ, яка вже багато років співпрацює з Україною в гуманітарному напрямку.

На кожну з груп такі зустрічі впливають однаково позитивно, говорить президент федерації Костянтин Бінковський. Замкнені діти вчаться спілкуванню, непосиди – терпінню, одні вчаться ходити, а інші – розмовляти, і в цьому їм допомагають собаки. Серед них трирічний лабрадор із кличкою Крас.

Костянтин Бінковский, Олексій Бірінцев і Крас працюють з дітьми

Не кидайте одне одного в біді!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.