Генсекретар ООН закликав домовитися про створення зони безпеки на Запорізькій АЕС

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш закликав Росію й Україну домовитися про створення зони безпеки на Запорізькій атомній електростанції, захопленій російськими військами.

«Як перший крок, російські й українські сили повинні взяти на себе зобов’язання не брати участі в будь-якій військовій діяльності в напрямку станції або зі станції», – сказав Ґутерріш на засіданні Ради безпеки ООН 6 вересня.

«Як другий крок, має бути забезпечена угода щодо демілітаризованого периметра. Зокрема, це включатиме зобов’язання російських сил вивести весь військовий персонал і техніку з цього периметра та зобов’язання українських сил не просуватися до нього», — сказав він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Світ не усвідомлює небезпеки від «терористів» на ядерному об’єкті – секретар РНБО Данілов

Посол Росії Василь Небензя заявив на засіданні Радбезу ООН, що Москва шкодує, що у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії за підсумками місії на ЗАЕС Київ не звинувачують в обстрілі станції.

«Ми шкодуємо, що у вашому звіті... прямо не названо джерело обстрілу, – сказав Небензя. – Ми розуміємо вашу позицію як міжнародного регулятора, але в нинішній ситуації дуже важливо називати речі своїми іменами».

Високопоставлений американський дипломат Джеффрі ДеЛорентіс у відповідь заявив, що, незважаючи на «розлогі пояснення» Росії з наміром уникнути визнання відповідальності за свої дії, вона «не має права наражати світ на непотрібний ризик і можливість ядерної катастрофи».

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що Україна підтримає пропозицію МАГАТЕ про створення зони захисту і ядерної безпеки на території Запорізької атомної електростанції, якщо йдеться про демілітаризацію об’єкта.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МАГАТЕ прокоментувало ситуацію на Запорізькій АЕС

«Щодо пропозиції генерального директора МАГАТЕ Ґроссі створити зону захисту на станції, то треба дивитися на конкретний зміст такого інструменту: що саме може бути захистом? Якщо зміст цієї пропозиції полягає в демілітаризації території АЕС – а це логічно, бо саме російська військова присутність поставила Запорізьку станцію на межу радіаційної катастрофи, – то ми можемо підтримати таку демілітаризовану зону захисту», – сказав Зеленський.

«У будь-якому разі відчувається, що сучасні міжнародні організації потребують значно ширшого мандату на свої дії. Я вважаю, що світ не просто заслуговує, а потребує того, щоб представники МАГАТЕ змусили Росію до демілітаризації території АЕС і повернення повного контролю Україні», – додав голова держави.

За його словами, якщо Росія поставила світ «на межу радіаційної катастрофи, значить, у світу мають бути відповідні засоби, щоб поставити Росію в умови, коли держава-терорист буде змушена припинити терор».

Міжнародне агентство з атомної енергії у звіті, опублікованому 6 вересня після місії на АЕС, заявило, що існує «негайна необхідність у вжитті тимчасових заходів», щоб уникнути ядерної аварії на Запорізькій атомній електростанції. Зокрема, в агентстві наголосили на необхідності створення «зони ядерної безпеки та захисту».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Після вибуху Енергодар знеструмлений та без води – мер

МАГАТЕ заявило, що поточна ситуація на захопленому російськими військовими об’єкті є «неприйнятною і небезпечною», і найкращою дією для гарантування безпеки ядерних об’єктів України та її населення було б припинення збройного конфлікту.

МАГАТЕ заявило, що готове «негайно» розпочати консультації задля «негайного створення такої зони ядерної безпеки та захисту» на Запорізькій атомній електростанції.

У звіті МАГАТЕ підтверджує, що на ЗАЕС є російський військовий персонал, транспортні засоби й обладнання.

Четверо експертів МАГАТЕ напередодні залишили Запорізьку АЕС, як і планувалося, після кількох днів перебування на станції.

«Ще двоє залишаються, щоб підтримувати постійну присутність МАГАТЕ на майданчику, що дозволяє Агентству спостерігати за ситуацією там і давати незалежні оцінки», – йшлося у пресрелізі МАГАТЕ.

Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Росією Енергодарі 1 вересня. Згодом очільник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі разом із більшістю членів делегації залишив Запорізьку АЕС.

Навіть у день візиту місії МАГАТЕ на станцію повідомлялося про обстріли Енергодара. Київ і Москва звинуватили один одного в цих обстрілах.

Місія МАГАТЕ пов’язана з побоюваннями ядерної катастрофи, які викликало посилення обстрілів території найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції. 5 серпня сталося вперше в історії станції на певний час повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі.

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський: ЗАЕС вдруге через російську провокацію опинилася за крок від радіаційної катастрофи