Столтенберґ попередив про «тяжкі наслідки» в разі використання Росією хімічної зброї

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що президент Росії Володимир Путін зробив «велику помилку» неспровокованим вторгненням в Україну, і попередив про «тяжкі наслідки» в разі застосування Москвою хімічної зброї в Україні.

Виступаючи напередодні позачергового саміту НАТО 24 березня, Столтенберґ повідомив, що лідери на зустрічі обговорять «необхідність перезавантаження стримування й оборони в довгостроковій перспективі».

Альянс заявив, що подвоїть кількість угруповань у Європі, додавши ще чотири – в Румунії, Угорщині, Словаччині й Болгарії.

«Президент Путін зробив велику помилку, а саме розв’язав війну проти незалежної суверенної країни. Він недооцінив силу українського народу, хоробрість українського народу і його збройних сил», – сказав Столтенберґ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Саміт НАТО і війна Росії проти України: чого очікувати?

Він також зазначив, що будь-яке використання хімічної зброї «докорінно змінить» природу конфлікту між Росією та Україною, оскільки це буде «явним» порушенням міжнародного права, яке матиме «широкомасштабні й тяжкі наслідки».

«Серйозність використання хімічної зброї, звичайно, стає ще більш очевидною, знаючи, що завжди існує ризик зараження... ми побачимо поширення хімічних агентів також на територію НАТО», – сказав він.

Столтенберґ не уточнив, як НАТО відреагує на таку атаку.

Російське широкомасштабне вторгнення в Україну розпочалося 24 лютого. За майже місяць боїв, за оцінкою західних розвідок, поставлені РФ військові цілі не були досягнуті. Останніми днями просування російських військ практично зупинилося.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Британія відправить 6 тисяч ракет і близько 33 млн доларів для українських військових – Джонсон

Президент США Джо Байден заявив, що російський президент Володимир Путін «притиснутий спиною до стіни» – через відсутність успіхів російської армії в Україні, і через це він може вдатися до агресивнішої тактики.

Президент США також висловив побоювання, що Росія може використати в Україні хімічну зброю, і попередив Москву про наслідки такого рішення.

Масштабна війна Росії проти України триває 29-й день. Росія називає це «спеціальною військовою операцією з демілітаризації та денацифікації України».

Кремль раніше заявляв, що в ході своєї так званої «операції» не чіпатиме цивільних в Україні, натомість війська РФ обстрілюють житлові будинки, лікарні, дитячі садки, школи і іншу цивільну інфраструктуру.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перед самітами НАТО, ЄС і G7 Зеленський закликав європейців виходити на вулиці на підтримку України