Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пов’язує Лісабонську угоду із європерспективами України


Бельгія - Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко та координатор зовнішньої політики Євросоюзу Хав’єр Солана, Брюссель, 19 червня 2008 р.
Бельгія - Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко та координатор зовнішньої політики Євросоюзу Хав’єр Солана, Брюссель, 19 червня 2008 р.

Брюссель – Прем’єр міністр України Юлія Тимошенко вчора пізно ввечорі повернулася із Брюсселя. Протягом візиту, запланованого насамперед для участі у саміті Європейської народної партії, український прем’єр мала двосторонні зустрічі з чільними представниками Євросоюзу. Все це відбувалося у складний для Європи час.

Адже нині, на зустрічі Ради Європи, лідери країн ЄС намагаються знайти вихід з інституційної кризи. Євросоюз опинився у ній після того, як Ірландія відмовилася ухвалити новий варіант договору реформування ЄС, відомий ще під назвою Лісабонської угоди.

Проте, і координатор зовнішньої політики Євросоюзу Хав’єр Солана, і віце-президент Єврокомісії Ґюнтер Ферхойґен при зустрічі з Тимошенко зазначили, що українські кроки до економічного розвитку виглядають обнадійливо.

«Хотів би сказати, що економічне становище в Україні під контролем. Свідчень цього ми бачимо дедалі більше. Інфляція теж контролюється, що теж дуже важливо. Але все ще залишаються невирішеними деякі завдання. Зокрема, це стосується політичної ситуації. Ми б хотіли бачити її стабілізованою, а парламентську дійсність нормалізованою. І це будуть дуже важливі рішення, що мають бути прийняті терміново й невідкладно», – заявив Верховний комісар ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана.

Юлія Тимошенко скористалась можливістю зробити прогноз, що інфляцію в Україні подолано: «Ми очікуємо вже у червні практично дефляційних процесів. Це говорить про те, що за 5 місяців Національний банк та уряд України з інфляційними процесами впоралися», – повідомила Юлія Тимошенко.

Після зустрічі з Хав’єром Соланою український Прем’єр-міністр також висловила сподівання, що Україна могла б долучитися до вирішення світової продовольчої кризи, з огляду на її великі аграрні можливості.

Лісабонська угода крок до нового осмислення процесів подальшого розширення ЄС

Загальна атмосфера кожної євроінституції наразі позначена невдачею ухвали Лісабонської угоди, відкинутої ірландцями минулого тижня. Юлія Тимошенко зазначила, що український політикум уважно слідкує за ходом її ухвали країнами ЄС.

«Ми пов’язуємо ратифікацію Лісабонської угоди з переходом Європейського Союзу до нового осмислення процесів подальшого розширення Європи. І саме після того, ми зможемо повернутися до дискусій між Євросоюзом та Україною про європейські перспективи України», – зазначила український Прем’єр-міністр.

Фахівці вважають, що від нинішньої зустрічі Ради Європи не слід чекати особливих рішень. Вочевидь, Європа продовжить ратифікацію угоди. Тим часом Ірландії дадуть час на роздуми, а за 4 місяці вона мусить запропонували свої варіанти виходу із глухого кута.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG