Доступність посилання

ТОП новини

Подорож до «Країни Мрій»


Київ – Увага! Midsummer, або ж середину літа по-українськи, можуть відсвяткувати усі бажаючі уже 21 – 22 червня! Для цього треба лише прийти на Співоче поле з гарним настроєм, з відкритим серцем і з твердим наміром здійснити свої мрії.

Дата нинішнього ювілейного – п’ятого – фестивалю збігається з дохристиянським святом Літнього сонцестояння, або ж – Купала, або відзначенням середини літа. Науковці стверджують, що традиційні для українців літні ігрища вельми подібні до тих, що справляли поляки, чехи, шведи, населення сучасної Швейцарії, давні мад’яри. Чи це справді так, можна переконатися на «Країні рій», де виступатимуть гурти з Франції, Чехії, Польщі, Угорщини, Білорусі, Сербії і, звичайно ж, з України.

Ініціатор фестивалю – Олег Скрипка – обіцяє чимало музичних цікавинок. Так, українські кобзарі і бандуристи спробують акомпанувати іноземним колегам, і сейшн обіцяє бути просто фантастичним. Як стверджує представник Харківського кобзарського цеху Костянтин Черемський, ці інструменти користуються попитом у закордонних споживачів музики: «Тому можна стверджувати, що ці наші інструменти були надбанням полі-інструменталістів, а потім уже буде час їх розкручувати навіть на поп – рівні».

Митці з Алеї майстрів допоможуть

Досвід фестивалю «Країна мрій» свідчить, що не меншим попитом, аніж власне виступи гуртів та оригінальні музичні інструменти, в учасників і гостей користуються вироби традиційних ремесел. Є люди, які мріють навчитися ковальському чи гончарному мистецтву хоча би на аматорському рівні – допомогти їм зможуть митці з Алеї майстрів. Про це повідомив організатор роботи Алеї, етнограф Олексій Доля, нарікаючи на ажіотаж довкола фестивалю: «Зараз до мене – десятки дзвінків, які не сотні кожен день. Біля ста майстрів буде, як завжди, з майстер – класами: будуть ковалі, гончарі, буде ткальство. Усе буде нормально!».

«Родзинкою» ювілейного фестивалю є поява літературної сцени та Алеї книжкових майстрів, про що розповів видавець Дмитро Капранов: «Це буде велика літературна сцена у Музеї Гончара. І буде два маленькі майданчики для виступів, посеред Алеї книжкових майстрів. Алея буде починатися з виробничої частини, там стоятиме станок високого друку – там буде відповідно офортист, який буде показувати, як це робилося раніше і робиться зараз».

А отже, збудуться мрії і симпатиків сучасної української літератури – вони зможуть почути, як письменники виконують вірші та поеми в етно-стилі. А увечері, зібравшись довкола Великої сцени, під музику українських та європейських виконавців, учасники і гості фестивалю створюватимуть українську країну мрій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG