Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний Конгрес україністів: інтерес до України у світі зростає


Кирило Булкін

У Києві триває VII Міжнародний Конгрес україністів, на який з’їхались представники понад двадцяти країн. На порядку денному – питання історії та культури, мовної політики, освіти та інші.


Учасники сьомого Міжнародного Конгресу україністів працюватимуть у кількох секціях: історичній, мовній, філософській та інших. Відбудуться також численні круглі столи, присвячені актуальним проблемам української історії та сьогодення.

Президент Міжнародної Асоціації україністів академік Ярослав Яцків відзначає, що широке представництво на форумі учених з багатьох країн свідчить про те, що інтерес до України у світі зростає. Та водночас діячам української науки та культури в самій Україні бракує уваги з боку влади.
Ми, представники науки і культури, рухаємося своїм кроком, політики на нас не звертають уваги, рухаються своїм кроком.


«Ми вважаємо, що є два крила: з одного боку – політика, з другого боку – культура. І тільки єднання цих двох крил може привести до прогресу, до єдності України. Поки що ми такого єднання не маємо. Ми, представники науки і культури, рухаємося своїм кроком, політики на нас не звертають уваги, рухаються своїм кроком. Ми занепокоєні таким станом. Будемо себе пропонувати до послуг наших вищих політиків, щоб разом будувати заможну Україну», – каже академік Яцків.

Потрібна координація у час між форумами

Заступник директора Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України професор Анатолій Колодний говорить про ще одну проблему, з якою стикаються україністи. Ця брак контактів на постійній основі, адже на самих лише форумах багато проблем не розв’яжеш: «Ми тільки збираємось на такі форуми. А між ними – ніяких контактів, ніякої координації, ніяких заходів: поговорили і розбіглися. Тому я чекаю, що, можливо, буде ухвалене рішення про те, щоб якось структурувати цю інституцію, утворити відповідні секції, які б працювали регулярно і постійно».

Можливо, структурування роботи україністів у міжфорумні проміжки допоможе наблизити мету, про яку сказав, посилаючись на слова Гімну України, прес-секретар Української Православної Церкви (Київського Патріархату) архімандрит Євстратій (Зоря): «Слово правди – непереможне. І це слово в ваших руках. І тому нехай Господь вам допоможе це слово правди використати на благо України, використати для того, щоб врешті-решт ми не чекали, що колись «запануєм у своїй сторонці», а дійсно в ній панували, порядкували і розбудовували наш спільний дім».

Міжнародна асоціація україністів була створена 1989 року. Її мета – сприяння відновленню та розвиткові українознавства, збереженню пам’яток історії та культури, поширення знань про культурні надбання і наукові здобутки українського народу, проведення українознавчих наукових форумів, координація діяльності національних асоціацій в різних країнах світу. Свої конгреси асоціація проводить раз на три роки.

(Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG