Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний суд візьметься за суперечку навколо Зміїного


Острів Зміїний
Острів Зміїний
Перші публічні слухання цієї справи відбудуться з 2 по 19 вересня в резиденції цього суду в Гаазі, повідомив судовий орган Організації Об’єднаних Націй.

Слухання стосуватимуться встановлення єдиного морського кордону між Україною й Румунією в Чорному морі, який таким чином розмежує континентальний шельф і виняткові економічні зони, що належать цим державам.

Кожна зі сторін на цих слуханнях матиме по три години упродовж шести днів, щоб викласти свої аргументи, мовиться в повідомленні Міжнародного суду в четвер.

Румунія подала суперечку з Україною до цього суду 2004 року по шести роках невдалих переговорів.

Бухарест не згодний із планами Києва оголосити виняткову економічну зону навколо острова Зміїний на чорноморському шельфі поблизу кордону з Румунією.

Територія навколо шельфу площею в 14 тисяч квадратних кілометрів може містити значні поклади нафти й газу.

Цей острівець свого часу належав Туреччині, потім Російській імперії, від середини позаминулого століття до 1948 року Румунії, після того перейшов до тодішнього СРСР, а відтак став частиною України.

Нині Румунія не ставить під сумнів український статус Зміїного, але стверджує, що з погляду міжнародного права це не «острів», а «скеля», що не дає Україні права створювати навколо нього виключну економічну зону і претендувати на відповідну лінію морського кордону.

Румунія заявляє, що це дійсно тільки скеля, на якій немає джерел питної води й рослинності, а Україна просто штучно намагається зробити вигляд, що там є постійне життя й економічна діяльність, щоб обґрунтувати свою заявку на виключну економічну зону.

Донедавна на острові площею лише 17 гектарів були тільки невелика військова й прикордонна частини.

Останнім часом Україна активно взялася розвивати острів: там посадили кілька дерев, збудували причал, відкрили пошту й відділення банку, влаштували телефонний і мобільний зв’язок.

Минулого року Верховна Рада України надала будівлям на острові статус населеного пункту – селища Біле, яке віднесли до Кілійського району Одеської області; цей крок викликав особливі протести Румунії.

За повідомленнями, на Зміїному живе кількадесят науковців, прикордонників і персонал маяка, які переважно працюють вахтовим методом.

Міжнародний суд – головний судовий орган ООН, який вирішує юридичні суперечки між державами на засадах міжнародного права, зокрема, суперечки про кордони.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG