Доступність посилання

ТОП новини

КУЛЬТ-МАЙДАН на Свободі. Українські олігархи закохуються в культуру


Київ – Вже стало загальним місцем дорікати українським скоробагатькам в байдужості до вітчизняної культури. В тому сенсі, що не підтримують її матеріально, воліючи проциндрити купу грошей в ресторані чи в казино, аніж дати на мистецький проект. Доля істини в цих закидах є. Надто ж, у світлі безкінечних «де?» – де українська книжка (5-6% відсотків від загальної кількості на книжковому ринку України), де український «шоу-біз», де український кінематограф? Одначе, стверджувати, що всі місцеві олігархи залишаються на рівні анекдотичного «нового малоруського» в малиновому піджаку і 500-м «мерседесі», було б неправильно. Дехто таки починає дбати за «високе», обертаючись до нього і обличчям, і гаманцем.

Тарута відкриває Україну для світу

Так, не від учора загорівся любов’ю до трипільської спадщини відомий магнат Сергій Тарута, голова ради директорів корпорації «Індустріальний союз Донбасу». Його колекцію «Платар», яка містить тисячі предметів старовини і оцінюється в десятки мільйонів доларів, називають однією з найбільших приватних колекцій такого штибу. Чи на це уподобання вплинули смаки пана Президента, чи все було навпаки, сказати важко. Але те, що одним із найцінніших експонатів колекції є, окрім трипільської жіночої фігурки, ще й давньогрецька золота брошка у вигляді бджоли – факт достеменний.

«А нам то що з того? – можуть запитати скептики. – Ну зібрав, то й зібрав. Тішиться тепер, перед сном перебираючи черепки й «золотішко». Але колекція пана Тарути не припадає порохами у скринях, а відкриває Україну світові. Зокрема, у Варшаву, де обговорювалися підсумки саміту НАТО в Бухаресті, Віктор Ющенко возив саме колекцію «Платар». Власне, «Платар» трансформувався в Музей національного культурного надбання, яке – знову ж таки – продовжує відкривати світові українську культурну спадщину.

Днями наше Трипілля дісталося аж до Ватикану. Тут, у палаці «Канцелярія» відкрилася виставка «Великі цивілізації Старої Європи: Кукутень-Трипілля VI–III тисячоліття до Р.Х.». Ця експозиція характерна ще й тим, що показати Європі одну з найдревніших світових цивілізацій об’єдналися приватний музей – наразі «Платар», і державні установи. Зокрема, експонати надано Національним музеєм історії України, Національним історико-культурним Києво-Печерським заповідником та Дніпропетровським історичним музеєм імені Яворницького. Так що на зміну екзальтованим розмовам про Україну – колиску цивілізації, де чи не вперше на Землі винайшли колесо й посіяли пшеницю, світу надаються звичайні (датовані 4-м тисячоліттям до нашої доби!) експонати. Тобто, наукові факти. Їх на виставці понад 400, котрі можна буде оглянути до кінця жовтня.

Ахметов відкриває світ Україні

Не відстає від земляка ще один «донецький», Рінат Ахметов. Не знаю, чи має якусь власну колекцію пан Рінат, але відомо, що на потреби Музею національної архітектури та побуту в селі Пирогово під Києвом найбагатша людина України нещодавно виділила понад 3 мільйони доларів. Звісно, дріб’язок, як на масштаб олігарха №1. Але ж міг і на пару «Бентлі» для власного гаража витратитись. Так що... Тим більше, Ахметов продовжує активно діяти на культурному полі.

Буквально днями фонд його імені відкрив виставку у відреставрованому будинку митрополита на території Софії Київської. До речі, ремонт зроблено теж за гроші Ахметова, і в майбутньому тут планують створити Музей архітектури. А поки що пан Рінат привіз сюди – ні багато, ні мало – виставку з колекції паризького Лувру. 17 робіт із королівської колекції Людовіка ХІV взагалі вперше виїхали за межі Франції. Тож зрозумілий інтерес українських громадян: до кас Софійського заповідника зазміїлися довгі черги, сам в них стояв. Певна річ, побачити луврські бронзові вишуканості «за безплатно» не вдасться – квиток на виставку коштує 5 гривень. Але що таке 5 гривень? До того ж, фонд Ахметова ще й доплачує «Софїї Київській» за кожен куплений квиток додаткових 5 гривень.

Навіч – зростання прожиткового мінімуму культурності серед українських олігархів. Та й серцю, як відомо, не накажеш – прийшла любов до культури, до благодійності, і все тут. До речі, на виставці в Софії Київській була присутня донька Президента, Віталіна Ющенко, котра ще на початку року очолила Національну раду з питань благодійництва. А в складі цієї ради все ті ж Ахметов, Тарута, Фірташ, Порошенко, Пінчук і ще, ще... Тенденція, одначе.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG